E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin faize dokunmazken, piyasaya büyük miktarda nakit sağladı---

Çin faize dokunmazken, piyasaya büyük miktarda nakit sağladı

Çin faize dokunmazken, piyasaya büyük miktarda nakit sağladı
15 Kasım 2023 - 11:12 borsagundem.com

Çin Merkez Bankası (PBoC), 1 yıl vadeli faiz oranını (politika faizi) sabit tutarken, Orta Vadeli Kredi Aracı (MLF) ve ters repo işlemleriyle piyasaya büyük miktarda nakit sağladı.

Çin Merkez Bankası (PBoC) tarafından yapılan açıklamada,  Orta Vadeli Kredi Aracı (MLF) ile bankalara yüzde 2,5 faizle bir yıl vadeli 1 trilyon 450 milyar yuan, ters repo işlemleri ile de yüzde 1,8 faizle 7 gün vadeli 495 milyar yuan aktarıldığı bildirildi.

Açıklamada, işlemlerin, "bankacılık sistemindeki likiditeyi yeterli seviyede tutmayı", "vergi ödeme ve hükümet tahvili çıkarma takvimi gibi kısa dönemli faktörlerin etkisini dengelemeyi" ve "temel para biriminin arzını orta ve uzun vadede uygun miktarda tutmayı" amaçladığı kaydedildi.

MLF, Çin bankalarının menkul varlıkları karşılığında Merkez Bankası'ndan orta vadeli kredi almasına olanak sağlıyor.

Ters repo işlemlerinde ise Merkez Bankası, menkul varlıkları ileri tarihte geri satmak üzere satın alarak piyasaya nakit aktarıyor.

Bankanın adımı, hükümetin gayrimenkul sektöründeki düşüş ve yerel yönetimlerin borçlanma problemlerinin yarattığı baskıya karşı ekonomik toparlanmayı teşvik edici para politikalarına yöneleceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

Çin hisselerinde keskin satış

 

Çin'in sanayi üretimi ve perakende satışları yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )15 Kasım 2023 11:46

    Çin = Hindistan çatılması istenıyor. Gerçekten Biden ve çin göruşecek ama sonrasında çin ekonomık olarak etkı ve kulturel olarak orta doğya gelmesın dıye buyuk mucadele var şuan. Çin ipek yolu isterkeni avrupa ve abd menfaatleri için ortadoğuda yenı yıldız ulke doğmasın diye Hindistanı istiyor. hindistan çin yerıne geçsin ve ekonomık ve sıyası gerılımler ile bunlar kapışsın istenıyor.... hındıstanın yenı ipek yolu alternatıfıne dıkkat edın. Anlaycaksınız ... buyuk oyunun en başındayız... hınıstan yolu ermenıstanada yaramıyor. o bakımdan azerbaycan+turkıye+emernıstan zorunlu ipek yolu için bölgesınde çalışmalı... ama şuda var. isral+azerbaycan = iran bunlarda gelecek savaş edecek. konuda Hazar golundekı zengın madenlerın ve sınırın oluşmaması. Ülkemizde ise lay lay loy loy Atatürk hakaretleri, dini konular, abuk subuk muhabbet ile yerınde sayan bir Küba ambargosu mevcut. yazık