E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇimento ihracatına kısıtlama---

Çimento ihracatına kısıtlama

Çimento ihracatına kısıtlama
04 Eylül 2021 - 14:17 borsagundem.com

Çimento ihracatına Ticaret Bakanlığı kararıyla sınırlama getirildi. Karar, çimento fiyatlarındaki artışa tepki gösteren müteahhitlerin iş bırakacaklarının duyurmalarının ardından geldi.

Ticaret Bakanlığı, İhracatı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kapsamına, çimento ve klinkeri de dahil etti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bilindiği üzere, Kovid-19 pandemisi süresince küresel düzeyde tüm sektörlerde üretim süreçleri aksamış, hammadde ve yarı mamul tedarik zincirleri ile lojistik süreçlerde de ciddi bozulmalar baş göstermiştir. Bu durumun bir sonucu olarak, gerek tarımsal üretimde önemli girdilerden olan kimyasal gübre fiyatlarında gerekse çimento fiyatlarında ciddi artışlar meydana gelmiştir.

Bakanlığımızca yapılan değerlendirmede, halihazırda “çimento” ihracatının kayıt altında olduğu ancak mevcut durumun inşaat sektöründe konut üretimini zorlaştırdığı da dikkate alındığında, çimentonun yanı sıra “klinker” ihracatının da takip altına alınmasının faydalı olacağı, ayrıca tarım sektöründe bitkisel üretimimizin olumsuz etkilenmesinin önlenmesini teminen yurt içi talebinin karşılanması noktasında “gübre” ihracatının da takip altına alınmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.

Bu sebeple, bugün yayımlanan Tebliğ değişikliği ile “2523.10.00.00.00 GTP’li Klinker”, “3105.30.00.00.00 GTİP’li Diamonyum hidrojenortofosfat (DAP)”, “3105.59.00.00.11 GTİP’li NP (20-20-0) cinsi gübreler” ve “3105.20.10.00.00 GTİP’li NPK (15-15-15) cinsi gübreler”in ihracı kayıt altına alınmış olup, bahse konu ürünler “İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine” eklenmiştir.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu çimento fiyatlarında yüzde 200'leri bulan artışa tepki göstermişti. 9 Eylül'de de artışı protesto etmek amacıyla 15 gün süreyle iş durdurma kararı alınmıştı. Çimento ihracatının da iç piyasada fiyat artışında etkili olduğu ifade edilmişti. Bakanlık son kararıyla ihracata sınırlama getirmiş oldu. Son tebliğle ayrıca gübre ihracatına da kısıtlama getirildi.

Çimentoda kartel iddiasına Rekabet Kurulu'ndan açıklama

 

Demir ve çimento zammı inşaatı vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • El Turko04 Eylül 2021 23:24

    Sebze meyve ihracatı da kısıtlanmazsa vay halimize... birilerinin cebine dolar girsin diye millet yoksullaştırılıyor.. Sadece bu da değil mobilyalar ateş pahası bunlarda ihracat yapıp zenginlikleri artıyor ama millet iyice yoksullaşıyor.. Hükümetin hep zenginlerin, hep toprak ağalarının gönlünü yapması itibarlarını güvenilirliklerini düşürüyor.. Böyle devam ederse millet birilerinin biletini kesecek. Bu milleti aptal yerine koymayın artık.!

  • TAMİZ KARTALGÖZ04 Eylül 2021 22:04

    oyak çimentonun karı % 21 000 arttı diye aldım 47 gün önce oyak grubu hissesine sahip çıkmıyor.oynanusta yolunu kayıp etmiş serseri mayın gibi ne işlem hacmi var nede alan var bize girdi galiba.

  • Ali Dogru05 Eylül 2021 20:56

    Inşaat mutehitlerinin söylediği doğru olsaydı cimento şirketlerinin kar patlaması yapması gerekirdi. Ilk ve 2.çeyrek cimento şirket karları yerlerde sürünüyor. OYAK hissesi ise halka arz fiyatından hala işlem görüyor. Temettü ödemedi ve hisse yatırımcısına kaybettirdi...

  • Volkan04 Eylül 2021 21:25

    Elektrik, doğalgaz ve kömüre gelen zamlar ile klinker ve çimento maliyeti artar ihracat. İhracat amaçlı limanlarda kurulan şirketler vardı onlar daha fazla etkilenir. Avrupada çimento tonu 125 dolar, yurt içinde 50 dolar deniyordu, fabrikalar ihracat şansı denemiş olabilir. Öte yandan çimentoda karteller ve fiyat fikslemesi var deniyor.

  • E04 Eylül 2021 20:22

    Bunu gariban çifci söyleseydi kıllarını kıpırdatmazlardı

  • Erol g.04 Eylül 2021 15:52

    ÜLKEMIZDE ASGARİ SEVİYESİNDE DÜŞÜK GELİRLILERİN GELIRLERİNİN YÜZDE 25 İ (BUGÜNKÜ ASGARİ ÜCRETE GÖRE 700 TL ) KIRALAYACAK KONUT BULUNCAYA KADAR ÇİMENTO,İNŞAAT DEMİRİ İHRACATI YASAKLANMALIDIR BÜYÜK ŞEHİRLERDE BELEDİYELERE SOSYAL KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KIRAYA VERME MECBURİYETİ GETİRİLMELİDIR