E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’tan 9 milyar dolarlık geri alım çılgınlığı---

Buffett’tan 9 milyar dolarlık geri alım çılgınlığı

Buffett’tan 9 milyar dolarlık geri alım çılgınlığı
09 Kasım 2020 - 10:30 borsagundem.com

Dünyanın en ünlü yatırımcılarından Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway üçüncü çeyrekte korona virüs etkisindeki hisselerinde 9 milyar dolarlık geri alım yaptı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Omaha Kâhini olarak da bilinen dünyanın en ünlü yatırımcısı Warren Buffett’ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway korona virüs pandemisi süresinde faaliyet bilançolarında ve hisse senetleri fiyatlandırmalarında krizin ağırlığını üzerinde hissetti. Ancak Buffett’ın şirketi üçüncü çeyrekte hisse geri alım programının hızını artırarak ikinci çeyrek geri alımlarını neredeyse ikiye katladı.

CNBC’nin haberine göre cumartesi günü yayınlanan üçüncü çeyrek bilanço raporunda Berkshire 9 milyar dolar değerinde kendi hissesini satın aldığı belirtiliyor. İkinci çeyrekte 5,1 milyar dolar seviyesinde hisse geri alımı yapan şirket 2020 yılında toplamda 15,7 milyar Dolar geri alım gerçekleştirdi.

Berkshire çeyrek boyunca A sınıfı hisselerinde 2,5 milyar dolar ve B sınıfı hisselerinde 6,7 milyar dolar geri alım gerçekleştirdi. Bu miktar İsviçre bankası UBS’in 3,2 milyar dolarlık çeyrek geri alımı beklentisini tersyüz etti.

Buffett’ın geri alım çılgınlığı, küresel ekonomi korona virüs etkisinden kurtulmaya çalışırken şirketin demiryolları, kamu hizmetleri ve sigorta dahil olmak üzere sahip olduğu işletmelerin salgından doğrudan etkilendiği ve şirket operasyonlarının zor bir dönemden geçtiği sırada geldi.

Berkshire’den yapılan açıklamada faaliyet bilançolarının 5,478 milyar dolarla bir yıl öncesine göre %30 oranında düşüş gösterdiği belirtildi. Ancak şirketin Apple gibi kamuya açık piyasalardaki yatırımlarını da içeren net bilançosu yıllık bazda %82 oranında yükselerek 30,137 milyar dolara ulaştı.

Warren Buffett, Apple hisselerinden 100 milyar dolar kazandı

Berkshire’ın sahibi olduğu en büyük hisse olan Apple üçüncü çeyrekte %26 oranında ralli yaptı. Aynı süre içerisinde Coca-Cola %10,5 oranında kazanç getirdi. Buna karşın Buffett daha önce yatırımcılara yaptığı bir uyarısında net bilançolara dikkatin verilmemesi gerektiğini zira yatırım gelirlerinin gerçekleşmemiş ve oynaklığı yüksek kazançlar olduğunu belirtmişti.

Buffett hisselerin ucuz olduğunu mu düşünüyor?

Bu yılın başlarındaki yıllık yatırımcı notunda Buffett ve Berkshire’ın Başkan Yardımcısı Charlie Munger hisse geri alımı kararlarından bahsetmişti.

Buffett yatırımcı notunda hisse geri alımlarının iki ihtimalde gerçekleşebileceğini belirtmişti. Buffett, Munger ile birlikte Berkshire hisselerinin değerinden aşağıya satıldığına inanmaları durumunda ya da şirketin satın alma işlemlerini tamamladıktan sonra bol nakit bırakması durumunda hisse geri alımı yapabileceğini yazmıştı. Buffett açıklamasında, “Zamanla Berkshire Hisse miktarının azalmasını istiyoruz. Eğer tahmin edildiği gibi fiyat kazanç indirimleri genişlerse hisse alımlarında daha agresif olabiliriz. Buna karşın hisse senedini herhangi bir seviyede tutmaya çalışmayacağız” ifadelerine yer vermişti.

Buffett ayrıca mayıs ayındaki Berkshire’ın geleneksel toplantısında şirketin genel uygulamalarını savundu.

Ünlü yatırımcı, “Şartlar uygun olduğunda hisse geri alımlarının gerçekleşeceği bariz olmalı ve tıpkı temettülere güvende olduğu gibi en ufak bir şüphe dahi olmamalı” sözlerini kullandı.

Berkshire Hathaway'in A sınıfı hisseleri üçüncü çeyrekte yaklaşık %20 oranında geri dönüş sağlamasına rağmen, şirketin hisse senedi hala S&P 500 Endeksinde bu yıl düşük performans gösteriyor. S&P 500'ün toplam getirisi %10 iken, Berkshire hissesi bu yıl %8 oranında değer kaybetti.

Buffett’ın hisse geri alım çılgınlığı Omaha Kâhini’nin bu yıl nispeten daha az büyük hamle yaptığını gösteriyor. Buffett ağustosun sonunda Japon yatırım şirketleri Itochu, Marubeni, Mistubishi, Mitsui ve Sumitomo şirketlerinden en az %5 oranında hisse satın almıştı. Ancak şirket bu yıl büyük bir satın alma gerçekleştirmedi.

Bu yılki rekor hisse geri alımından sonra bile Berkshire’in üçüncü çeyrek sonunda 147,5 milyar dolarlık yatırıma hazır likiditesi bulunuyor.

Yabancı yatırımcı Buffett’ın onayıyla Japonya’ya yöneliyor

 

Asya borsaları, ABD ve Avrupa vadelilerinde sert yükselişler var

 

BİST 100 geçen ay yeni yatırımcılarla coştu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tc09 Kasım 2020 16:39

    bist'i tek kalemde alacak demek ki adam, hareketlere bak

  • Metin09 Kasım 2020 13:09

    Şimdi bu metinden ne anlamalıyım, ulaştırma ve sigorta şirketlerine ilgi olmayacağını mı. YTD

  • vatandaş09 Kasım 2020 12:52

    dünyanın şanslı adamı bence ne yapıp etmiş parayı bulmuş bide milleti kandırıyolar yasa dışı olmadan bu kadar servet zor gibi.

  • Aklî mantık hareketi09 Kasım 2020 10:50

    Demek ki piyasalarda zenginlerin geri alma zamani gelmiş. Buffet amca aldiysa bir suru zengin yatırımcı onu takip ediyor ki alimlarin arkasi gelir muhtemelen. Zaten yılbaşı rallisi de bekleniyor. Belki bunu da kaçırmak istemiyordur zengin yatırımcı lar