E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı yatırımcı Buffett’ın onayıyla Japonya’ya yöneliyor---

Yabancı yatırımcı Buffett’ın onayıyla Japonya’ya yöneliyor

Yabancı yatırımcı Buffett’ın onayıyla Japonya’ya yöneliyor
20 Ekim 2020 - 16:35 borsagundem.com

Yabancı yatırımcılar yeniden Japonya’nın hisse piyasalarına dönüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yabancı yatırımcıların Japonya’nın hisse piyasalarına olan ilgisi artıyor. Bu ilginin geri dönüşünün nedeni, kısmen de olsa Japonya’nın pandemiyle başa çıkma konusundaki başarısı. Aynı zamanda da dünyanın üçüncü büyük hisse piyasasını izleyen iki kişinin etkisi de katkı sağlayan bir faktör oldu.

Yeni seçilen Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ve Ağustos ayında Japonya’nın ticari şirketlerine 6 milyar dolar yatırım yapan Warren Buffett, Japonya konusunda yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Yabancı yatırımcılar Japon hisselerine, 9 Ekim tarihinde sona eren haftada 1,42 trilyon yen (13,5 milyar dolar) yatırım yaptı. Bu rakam 18 ayın en yükseği ve kayda geçen rakamların beşincisi oldu. Bunu bir hafta önceki 530,9 milyar yenlik satın alımlar izledi ve Çin borsasını ya da ABD’nin büyük teknoloji hisselerini tercih eden yatırımcıların Japonya borsasına dönüşüne işaret etti.

New York merkezli yatırım şirketi Great Hill Capital’ın Başkanı Thomas Hayes, “başbakan olarak Suga’nın atanması, daha önce Japonya borsasını sevenlerin şimdi aşık olacağı anlamına geliyor” dedi. Açıklamalarının devamında “Buffett’ın yatırımlarından daha önce Japonya borsasını sevmediyseniz, en azından bir bakmalısınız” ifadelerini kullandı.

Ağustos ayı sonunda, Buffett önde gelen beş ticari şirketin hisselerini satın aldı. Bunların tamamı oldukça düşük değerlerle satıldı. Satış yalnızca Omaha Kahini olarak bilinen Buffett için sıra dışı olduğu için dikkat çekici değildi, aynı zamanda hoşlanmadığını dile getirdiği bir piyasaya olan bakış açısının değiştiğini göstermesi yönünden de ilgi çekici oldu.

1998 yılında, Buffett Japon şirketlerinin düşük getirisinden ve yönetimlerinin hissedarlara karşı ilgisizliğinden şikayet etmişti. Bu iki alanda Suga’nın selefi büyük bir değişim yaptı.

Boston merkezli Verdad Advisers’ın Japonya Portföy Yöneticisi Nick Schmitz, “Buffett batılı yatırımcılara, özellikle değer yatırımcılarına Japonya’nın en uygun fiyatlı piyasalardan biri olduğuna dair güçlü sinyaller gönderiyor” dedi.

Suga bir önceki hükümetin tanınan simalarından biriydi, dolayısıyla tamamen yeni değil. Ancak başbakanlığı başlayalı bir ay olmasına rağmen, kampanyasının kilit vaatlerini yerine getirmeye başladı. Reform konusunda büyük vaatlerde bulunan ve bunları gerçekleştirmekte güçlük çeken Abe’nin aksine, Suga daha ulaşılabilir ve küçük hedeflere odaklandı.

Bu hedeflerin en göze çarpanı “dijital dönüşüm” oldu. Suga’nın hedefi, Japonya’nın evrak ağırlıklı ve etkin olmayan kamu sektörünün tamamen değişimi. Hükümet şimdi bir “Dijital Daire” kuruyor ve hedeflerini bu kurum aracılığıyla gerçekleştirecek.

Bütün bunların üzerine, ABD’de siyasiler teşvik paketi üzerinde anlaşma sağlayamazken, Suga yoluna devam ediyor ve 40 trilyon yenlik (380 milyar dolar) bir paket görüşülüyor. Tokyo’daki Nikko Asset Management’ın Baş Küresel Stratejisti John Vail, “yabancı yatırımcıların, Japonya’da istikrarın ilerlemenin olmaması anlamına geldiği konusunda beyinleri yıkanmış ve bu doğru değil” dedi. Açıklamalarının devamında “Suga’nın hedeflerinin tamamı doğru yönde” ifadesini kullandı.

‘Folklor Karamsarlığı’

Elbette Japonya’nın pandemiyi kontrol altına alma konusundaki görece başarısı da etkili oldu. Toplumun neredeyse her alanı, virüsün yaz aylarında yeniden artmasına rağmen açık. Bilançolar sağlıklı. Ve bir lider değişimine rağmen, Japonya siyasi istikrarını sürdürüyor. Buna karşılık İngiltere’de Brexit, ABD’de tartışmalı bir seçim ya da ticaret savaşı ekonomiyi tehdit ediyor.

Nikkei 225 endeksi, yıl başından bu yana yaşadığı düşüşleri telafi ederken, Nintendo Co.’nun da dahil olduğu daha geniş Nikkei 500 endeksi, 1989 yılındaki zirvesinin üzerine çıktı. Mothers start-up endeksinde yabancı alımları ise yeni bir rekor kırdı.

Goldman Sachs 6 Ekim tarihinde Japon hisselerinin, 40 milyon dolarlık NTT Docomo Inc.’in satın alınması gibi birleşme ve satın alım aktivitelerinin sonucunda yüksek performans gösterebileceğini söyledi. Aynı zamanda yabancı yatırımcıların hala yeterince Japon hissesine sahip olmaması ve değer konusunda yaklaşan küresel bir değişim de etkili olacak.

Son zamanlarda Japonya’dan oldukça iyi haberler gelse de, bazı sorunlar da devam ediyor. Likidite küçük sermayeli şirketlerde hala kısıtlı ve Schmitz’e göre yatırım yapan herkesin, piyasalara yönelik genel bir “folklor karamsarlığının” üstesinden gelmesi gerekiyor. Schmitz, “30 yaşından 60 yaşına kadar herkes için, Japonya borsası 1989 balonu anlamına geliyor” dedi.

Japonyanın ticari şirketlerinde, Buffett’ın yatırımıyla tetiklenen fiyat artışı şimdiden yok olmaya başladı. Bunun nedeni yeni kuvvetlerin olmaması ve mal piyasasındaki aşağı yönlü hareket.

Ancak yabancılar bir noktada Japonya’nın hisselerinin görmezden gelmesi zor olduğunu fark edecekler. Geçtiğimiz ay hisse fiyatları, yabancı yatırımcıların satışlarına rağmen her gün arttı. Bu da, Invesco Asset Management’ın Küresel Piyasa Stratejisti Tomo Kinoshita’ya göre, yerli yatırımcıların Suga yönetiminden beklentilerinin yüksek olduğunun sinyallerini verdi.

Vail, “belki de Buffett’ın yatırımının en büyük faydası, yerli yatırımcı üzerinde olacaktır” dedi. Açıklamasının devamında “Japonya borsası ralli yapmak için yabancı yatırımcıya ihtiyaç duymuyor” ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)