E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett yatırımlarını zamana uyduruyor---

Buffett yatırımlarını zamana uyduruyor

Buffett yatırımlarını zamana uyduruyor
31 Ağustos 2021 - 14:09 borsagundem.com

Borsa efsanesi Warren Buffett sektör dağılımını ekonomideki yeni değişimlere göre uyarladı. Bir süredir finans yatırımlarındaki ağırlığını azaltan Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway teknoloji ve fintek alanında yeni fırsatlar kovalıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günü 91 yaşına giren borsa efsanesi Warren Buffett yatırım firması Berkshire Hathaway’i geleceğe hazırlayan adımları atıyor. Buffett teknoloji odaklı yeni ekonomiden faydalanmak amacıyla pozisyonlarını yeniden düzenledi.

CNBC’nin haberine göre, Omaha Kahini olarak da bilinen efsane yatırımcı demiryollarından batarya şirketlerine, sigorta firmalarından ev mobilyalarına ve perakende şirketlere kadar ekonominin omurgası olan şirketlere odaklanan bir yatırım düzenlemesinde bulundu. Berkshire eski tip ekonomiye yönelmesi nedeniyle yıllar içerisinde Amazon gibi teknoloji alanında hızla büyüyen şirketlerdeki yükselişi kaçırmıştı. Ancak efsane yatırımcının ekonominin çekirdeğindeki işletmelerden uzaklaşarak yaptığı yatırım hamleleri Berkshire’ın yeni dünyaya uyum sağlama hedeflerini gösteriyor.

InsiderScore.com verilerine göre Berkshire’ın teknoloji hisselerindeki payı Apple’daki büyük hisse alımının ardından %45’e ulaştı. İlk kez 2016 yılında yaptığı teknoloji yatırımlarıyla 120 milyar dolara ulaşan Berkshire’ın teknoloji hisseleri şirketin büyük bir farkla şirketin en yoğun yatırımı haline geldi. 10 yıl öncesine kadar Berkshire’ın en büyük hisse senedi yatırımları çip şirketi IBM dışında çok düşük bir ağırlıktaydı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Berkshire şirkette büyüme sağlayabilmek için Buffett’ın bir zamanlara alay ettiği halka arzlara ve halka arz öncesi yatırımlara yönelmeyi tercih etti. Şirket geleneğinin bozulmasında Buffett’ın Berkshire’daki vekilleri Todd Combs ve Ted Weschler’ın etkili olduğu belirtiliyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Edward Jones’un Borsa Analisti James Shanahan Berkshire ile ilgili açıklamasında, “Yatırım portföylerinde oldukça belirgin bir geçiş gözüküyor. Şimdilerde gerçekten yeni ekonomiye yönelmiş durumdalar. Buffett, Todd Combs ve Ted Weschler’a bol miktarda esneklik ve işletme üzerinde varlıklarını göstermek için fırsat sağladı” ifadelerine yer verdi.

Berkshire, 2018'deki halka arzından birkaç gün sonra Brezilyalı fintek şirketi StoneCo'ya yatırım yaptı ve hisse, halka arzının ilk gününden bu yana fiyatını iki katına çıkararak 700 milyon doların üzerinde büyüdü. Aynı yıl Berkshire halka arz başvurusunda bulunan Hindistanlı dijital ödeme sistemleri şirketi Paytm’in de hisselerini satın aldı.

2020'nin üçüncü çeyreğinde Berkshire 250 milyon dolar değerinde Snowflake hisse senedini halka arz fiyatından satın altı. Buffett’ın şirketi başka bir hissedardan da 4,04 milyon dolarlık ek hisseyi de ilk fiyattan Snowflake yatırımlarına ekledi. Haziran 2021'de Berkshire, Brezilya merkezli bir dijital banka olan Nubank'ın ana şirketine halka arz öncesi 500 milyon dolarlık bir yatırım yaptı.

Buffett’ın yatırım yaptığı fintek bankası halka arz olacak

Buffett hisse tutma yatırımlarına öncülük eden bir isim. Borsa efsanesi geçmişte pazara yeni adım atan şirketleri satın alma konusundaki hoşnutsuzluklarını dile getirmişti. Buffett daha önce popülerliği artan halka arzları piyango kazanmaya benzetmiş, yatırımın temel kavramlarına uymadığını söylemişti. Buffett’ın daha önceki son büyük halka arz yatırımı 1956 yılında Ford’un halka arzıydı.

Borsa araştırmaları CFRA Research’ün Borsa Analisti Cathy Seifert Berkshire’la ilgili açıklamasında, “Todd’un göreve gelmesiyle şirketin hisse senedi portföyü 10-15 yıl öncesine göre bugün daha dinamik hale geldi. Kesinlikle ayalarını suya sokarak bazı yeni ekonomi hisselerine yönelecekler. Bu gibi yatırımlar yapmamaları halinde özellikle sahip olma eğiliminde bulundukları büyük sermayeli şirketler konusundaki önyargıları nedeniyle alfa özelliklerini kazanmaları zor olacaktır” ifadelerini kullandı.

Berkshire teknoloji alanındaki yatırımlarını %45’e taşırken finans alanındaki bazı büyük yatırımlarından da çıkış yaptı. Buffett’ın şirketinin hisselerini sattığı dev finans firmaları arasında JPMorgan Chase, Wells Fargo ve PNC Financial gibi firmalar da bulunuyor. Berkshire halen önemli miktarda American Express ve Bank of America hissesine sahip.

100 milyar dolarlık soru

Buffett’ın uzun süreli takipçileri yıllardır aynı soruyu soruyor: Berkshire ne zaman dev büyüklükte bir şirketi satın alacak? Buffett’ın değer yatırımlarına yönelik disiplini göz önünde bulundurulduğunda ise bu sorunun cevabı ise birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratabilir.

Morningstar’ın Berkshire Analisti Greggory Warren şirketler ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa agresif bir hamle yapmalarını engelleyen şey Buffett’ın en son yapacağı ve sonsuza kadar hatırlanacak bir yatırım anlaşmasının bir felakete dönüşmesi ihtimali. Belki de kendisinden sonra gelenlere yardım edemeyeceği bir hisseyi satın alarak şovu yöneten kişi olmak istemiyordur” ifadelerine yer verdi.

Temmuz sonu itibariyle Berkshire’ın 144 milyar dolarlık nakit birikimi bulunuyor. Firmanın rekor hisse alım programına rağmen bu rakam yine de rekor seviyelere yakın.

Anti tröst korkusu Buffett’ın dev yatırımını durdurdu

 

'Kriptonun hiçbir değeri yok'

 

Ünlü kripto para borsasından 125 bin kullanıcıya yanlış mesaj

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş31 Ağustos 2021 17:08

    buffet te kendini akıllı sanıyor bana kalırsa karanlık işlerden kazanmıştır o paraları bizde yıllarca borsada işlem yapıyoruz ne yapsak boş ve hala eksideyiz .