E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın hızlı hisselerine iyi hal raporu---

Borsanın hızlı hisselerine iyi hal raporu

Borsanın hızlı hisselerine iyi hal raporu
15 Ekim 2020 - 08:53 borsagundem.com

Dolar bazında 6.5 ayda yatırımcısına yüzde 136 getiri sağlayan BISTTUM’un BIST-100 dışı hisselerini kapsayan endeks ve yerli yatırımcının artan ilgisi araştırma raporlarını ana pazardan çıkardı küçük hisselere yöneltti

Korona virüs pandemisi Türkiye yatırım iklimini oldukça değiştirdi. Özellikle Merkez Bankası’nın genişleyici para politikalarıyla düşen faizler mevduat yatırımcısını yeni yatırım araçlarına yöneltti. Ve bu yatırım araçlarının başında da Borsa İstanbul geldi. 2020 yılında yarım milyonu aşkın yeni yerli yatırımcı pay piyasalarına katıldı. Yabancı yatırımcı ise Türkiye piyasasından çıkış yaptı. Bu durum hisse senedi piyasasında yatırımcılara hizmet veren aracı kurumların çalışma tarzlarını da değiştirmeye başladı. Pandemi öncesinde çoğunlukla BIST-30 yani büyük şirket hisselerine yönelik raporlar yayımlayan aracı kurumlar artık ana pazar ve BIST-30 harici şirketlerin de raporlarını yayımlamaya başladı. Fon Yöneticisi Işık Ökte, araştırma birimlerinin artık yabancı kurumsal müşterilere hizmet vermediğine dikkat çekerek, “Piyasaya yeni gelen yarım milyon yatırımcının önemli bir bölümünün aslında BIST-100 dışı hisselerde işlem yapmak ve halka arzlara katılmak isteğiyle geldiğini görmekteyiz. BISTTUM hisselerinin BIST-100 dışında kalan endeksi ‘XTUMY’ ise dolar bazında yatırımcısına yüzde 136 kazandırdı. 6.5 ayda böyle bir kazanç sağlayan yatırım aracı yok. Yayımlanan notlara dair çaba artarak devam edecektir” dedi.

Eylülde borsada yerli yatırımcı sayısı 1 milyon 750 bini aşarken yerli yatırımcının tercihinin ise BIST-100 dışı hisselerde yoğunlaştığı görülüyor. Yatırımcı sayısında yılbaşından bu yana yaşanan 556 bin kişilik artışın 460 bini BISTTUM hisselerinde oldu. Yeni yatırımcıların likiditesi düşük, araştırma bölümleri tarafından kapsama alınmayan veya daha az sayıda değerlendirilen, yüksek prim yapan hisse senetlerine yöneldikleri görülmüş hem Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) hem de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yatırımcıya ve aracı kurumlara uyarılarda bulunmuştu. İşte artık aracı kurumlar yerli yatırımcının yöneldiği hisse senetlerine el atmış görünüyor.

Artık yabancıya hizmet için çalışılmıyor
Fon Yöneticisi Ökte, şunları söyledi: “Yadsınamaz bir gerçek var ki; araştırma birimleri artık yabancı kurumsal müşterilere hizmet etmek için çalışmıyor. BIST’te son senelerde uzun vadeli yabancı ilgisinin sürekli düşmesi raporların yerli kurumsal müşteriler için yazılması ve pazarlanması anlamına geldi. Amaç, BES ve hisse ağırlıklı fon yöneten portföy yöneticilerine hizmet ve yeni hisse pazarlamak oldu. Daha üzerine rapor yazılmamış, halka arzları yeni gerçekleşmiş şirketlerin üst yönetimlerine ulaşmak kritik bir araştırma fonksiyonu haline geldi. Sonuçta, basit bir denklem bu: Garanti Bankası, Tüpraş, Ereğli raporu yazarak yeni müşteri ya da komisyon geliri elde etmeniz zor. Bilinmeyeni masaya koymanız daha zor. Ancak ana pazar dışı, yıldız pazarda işlem gören ve aracı kurumların fazla radarında olmayan bir şirketin üst yönetimiyle görüşüp not yazdığınız zaman portföy yönetim şirketlerinin sizi daha çok komisyon ödeyerek ödüllendirmesi söz konusu olabilir.”

Yüzde 136 dolar bazlı getiri sağladı
Bir başka neden daha olduğuna inandığını vurgulayan Ökte, “2020 senesinde yarım milyona yakın yatırımcının yeni hesap açarak pay senedi piyasasına girdiği ortamda, 23 Mart akşamı başlayan küresel hisse rallisinde müthiş bir performans yakalayan bir ‘küçük hisse’ endeksimiz var. MSCI Türkiye endeksi, 6.5 ayda yatırımcısına dolar bazında yüzde 2 kazandırırken, gelişen ülke endeks performansının ne yazık ki yüzde 48 gerisinde kaldı. Ancak, Bisttüm hisselerinin BIST-100 dışında kalan endeksi ‘XTUMY’ ise Dolar bazında yatırımcısına yüzde 136 kazandırdı. XTUMY içinde son halka arzlar sonrası 250 hisse bulunmaktadır” dedi.

Ökte, yüzde 136 dolar bazlı getiriyi 6.5 ayda sağlayan başka bir küresel endeks bulamadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Perspektife koymak gerekirse, aynı dönemde, altının yüzde 22, gümüşün yüzde 51, BIST-100’ün yüzde 16 dolar bazlı getirisi oldu. XTUMY getirisi o kadar göz açıcı ki, piyasaya yeni gelen yarım milyon yatırımcının önemli bir bölümünün aslında BIST-100 dışı hisselerde işlem yapmak ve halka arzlara katılmak isteğiyle geldiğini görmekteyiz. Araştırma birimleri de, BIST-100 dışı 250 hisse üzerine rapor ve ziyaret notu yayımlayarak bu şirketlerden beğendiklerini göz önüne koymak için kritik bir çabaya giriştiler. Bu çaba artarak devam edecektir çünkü mevduat faizleri yüzde 13 bandına yükselse de, hala önemli bir pozitif reel getiriden söz edemiyoruz ve BIST yeni yatırımcı bazında, her ay rekor yenileyerek devam edecek görüşümü koruyorum.”
(Şebnem Turhan /Dünya)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bennn15 Ekim 2020 21:28

    yabanci yatirimcinin ekmegine yag surmemek yabancinin cok oldugu yerden uzak durmak lazim bu raporlari yazanlar genelde satmak istiyen buyuk yatirimciya hizmet ediyor gibi

  • Bika15 Ekim 2020 19:07

    Işık Ökte, 2020 yılında bildiği doğrularla BIST'te para kazanılmadığını anlamış olmalı.  

  • Ali veli16 Ekim 2020 21:07

    Çakal biz yeni girdik borsaya para da kazandık ne zırvalıyorsun

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU15 Ekim 2020 22:01

    ışık ökte ne bilir iki sene önce idi.dolar sene sonuna 4,20 TL kesinlikle bulmaz dedi bende inadına almış idim fakat erken sattım ağustos ayında 7,50 TL devirmiş idi.onlar borsadan anlamazlar borsayı  yapanlar vardır.bunlar 10 kişidir diğerleri ise  fügürandır.

  • AHMET ÖZBİR15 Ekim 2020 17:10

    AK PARTİ İKTİDARDA OLDUĞU SÜRECE BİZİM BORSAMIZ ASLA VE ASLA DÜŞMEZ.BURALARDAN ALIN YAN GELİP YATIN DERİM.PARANIZA PARA KATIN.

  • Ali veli 16 Ekim 2020 21:09

    Akp kadar kafana Taş düşsün ÇAKAL senin kafa kafa deyil çimento torbası

  • Gerçeğe yönelim15 Ekim 2020 10:50

    Borsada satın almanın iki temel gerekçesi vardır bir ucuz olması iki küçük olması genelde ikincisi göz ardı edilir ama çok mühimdir çünkü belli bir büyüklüğe ulaşmış şirket yüzde 30 büyürse yola yeni çıkan şirket yüzde 300 büyüyebilir onun için küçükler caziptir