E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların kazanımlarını koruması neye bağlı?---

Borsaların kazanımlarını koruması neye bağlı?

Borsaların kazanımlarını koruması neye bağlı?
16 Ekim 2023 - 11:02 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarının sene başından bu yana elde ettiği kazançları koruması için neler olması gerektiğini tartışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran yapay zeka güdümlü ralli, yaz aylarıyla birlikte hız kesti. Yatırımcılar, gerek ekonomik gerek jeopolitik belirsizlikler nedeniyle yönü tahmin etmekte zorlanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, S&P 500 Endeksi’nin bu yıl elde ettiği kazanımları koruyabilmesi için olması gerekenleri sıralıyor.

Hisse senetlerini satmaya hazır yatırımcılar

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, S&P 500 Endeksi 2023 yılının başlangıcından bu yana yaklaşık yüzde 13 oranında arttı ancak hisse senetleri Ağustos ve Eylül aylarında daha önceki kazanımlarının bir kısmını geri vererek şu anda Hazine getirilerini temkinli bir şekilde izleyen ve getiriler yükselirse hisse senetlerini satmaya hazır durumda bekleyen yükseliş eğilimli yatırımcıların inancını sarsmış durumda.

Bank of America'dan Michael Hartnett'e göre yatırımcılar hala portföylerinin önemli bir kısmını nakit ve hazine bonosu olarak tutuyor. Hartnett, bu durumun, gelecek aylarda hisse senetlerinde yaşanabilecek daha fazla kayba karşı korunmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Hazine getirileri

Ancak Hartnett, haftalık akış raporunda hisse senetlerinin dengede kalabilmesi için özellikle bir şeyin olması gerektiğini söylüyor: “Hazine getirilerinin yüzde 5'in altında kalması.” Hartnett, getirilerin bu seviyenin üzerine çıkması durumunda satış baskısının hızla artabileceğinin altını çiziyor.

Hazine tahvili eğrisinin kısa ucundaki getiriler halihazırda yüzde 5'in üzerinde işlem görürken, yatırımcılar son zamanlarda bu seviyenin üzerinde kalıcı bir kırılma gerçekleştiremeyen 10 yıllık ve 30 yıllık getirilere daha fazla odaklanıyor. Hartnett, “Hazine tahvilleri yüzde 5'in altında kalıyor, S&P 500 Endeksi kısa vadede düşüş eğilimi göz önüne alındığında 4.200 puan seviyesinin üzerinde kalabilir” diye yazıyor.

10 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri, geri çekilmeden önce Ekim başında 16 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu hareket, hisse senetlerindeki olumsuz havanın bir kısmının kırılmasına yardımcı oldu.

'Muhteşem Yedi’den bir rekor

Hartnett ayrıca son raporunda, 'Muhteşem Yedi’ olarak bilinen Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Nvidia ve Tesla’yı içeren bir grup megacap hisse senedinin artık S&P 500 Endeksi’nin piyasa değerinin neredeyse yüzde 30'unu oluşturduğunu ve bunun bir rekor olduğunu vurguluyor.

FactSet verilerine göre Cuma günü en çok düşüş yaşayanlar teknoloji hisseleri oldu ve Nasdaq Cuma gününü haftalık kayıpla tamamladı. Hafta başında daha iyi bir performans gösteren S&P 500 ve Dow Jones da Cuma günü öğleden sonra kırmızı renkte işlem görüyordu ancak her iki endeks de haftayı kazançla kapatmayı başardı.

Enflasyon verisiyle yükselen borsa kazanımlarını neden geri verdi?

 

Jim Bianco: Yatırımcılar borsadan çok şey bekliyor

 

Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır

 

Larry Summers: Yumuşak iniş ihtimali düşük, hisse senetleri risk altında

 

Hisse senetleri için enflasyon raporunun en kötü yanı

 

Wall Street’teki 6 seanslık ralli ayı tuzağı mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)