E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların gözdesi SPAC’lara dava şoku---

Borsaların gözdesi SPAC’lara dava şoku

Borsaların gözdesi SPAC’lara dava şoku
26 Ağustos 2021 - 12:40 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl borsaların en popüler alanlarından biri olan özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) şimdi dava dalgasıyla karşı karşıya. Şirketlerin anlaşmalarının yatırım düzenlemelerini ihlal ettiği iddia ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özel amaçlı satın alım şirketlerinde (SPAC) yeni bir yükseliş var, ancak bu yükseliş şirketlere açılan davalarda görülüyor. İki hukuk profesörü yüksek profilli şirketleri hedef alarak, SPAC şirketlerinin yasallığını sorgulayan davalar açıyor. Bunlar arasında milyarder yatırımcı William Ackman’ın 4 milyar dolar değerindeki Pershing Square Tontine Holdings isimli şirketi, uzman girişimci Noam Gottesman'ın Go Acquisiton’ı ve E.Merge Technology Acquisition bulunuyor.

Bir başka hukuki saldırı da hisselerinde büyük düşüşler görülen SPAC şirketlerine yöneliyor. Bu şirketler bir dönem hisseleri büyük yükselişler göstermiş olan Nikola gibi şirketleri de içeriyor ve yatırımcıların dolandırıldığı idda ediliyor. Wall Street Journal’ın haberine göre bu yıl ABD’de SPAC şirketlerine yönelik 19 dava açıldı. 2020 yılının tamamında, Woodruff Sawyer’a göre yalnızca beş dava açılmıştı. 2019 yılında, SPAC patlamasının gerçekleşmesinden önce ise iki dava kaydedildi.

SPAC şirketleri bu yılın ilk yarısında davaların odağı oldu ve bu alanda korona virüs ile kripto paraları geride bıraktı. SPAC şirketlerine açılan davalardaki sert yükselişin yalnızca başlangıç olduğu düşünülüyor. SPAC şirketleri yatırımcılardan nakit sağlayarak ve borsalarda yer alarak, özel bir şirketin satın alıyor ve bu şirketin halka arzını gerçekleştiriyor.

Geleneksel halka arzlar karşısında aniden oldukça popüler bir alternatif olarak ortaya çıkan SPAC şirketleri geçtiğimiz yılın başından bu yana 200 milyon doların üzerinde yatırım çekti. SPAC şirketleri tarafından yapılan anlaşmalarda bazı güçlükler yaşanmaya başlarken, şirketlere karşı açılan davalarda da yükseliş görülüyor ve düzenleyiciler piyasaları denetlemek için bu alana yöneliyor. RT Specialty Başkan Yardımcısı Kevin LaCroix, “bundan çok daha fazla dava açılacağını düşünüyorum” dedi.

Ackman davacılara karşı Wall Street’i ayaklandırmak istedi. Geçtiğimiz hafta hissedarlara yazdığı bir mektupta, SPAC şirketinin şimdi yatırımcıların fonlarını geri verebileceğini açıkladı. Aynı zamanda açılan davadaki “temel konuların her SPAC şirketi için geçerli olduğunu” öne sürdü. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre hukuk profesörleri Robert Jackson ve John Morley tarafından geçtiğimiz hafta açılan üç davanın tamamı aynı hukuki teoriyi temel alıyor.

Davalar SPAC şirketlerinin 1940 yılında yürürlüğe giren Yatırım Şirketi Kanunu’nu ihlal ettiğini öne sürüyor. SPAC şirketlerine dahil olan kişiler ise, hisse fiyatlarındaki düşüşlere rağmen milyonlarca dolar kazanabiliyor. Ackman hissedarlara yazdığı mektupta, “davanın hükümsüz olduğunu düşünmemize rağmen, hukuk sistemimizin doğası bu sorunun kısa vadede çözülme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor” dedi. Diğer iki şirketin sözcüleri ise açıklama yapmadı.

Go Acquisition ve E.Merge Technology’nin kurucuları özel hisselerin sahibi oldu. Açılan davadaki iddialara göre bu şekilde kurucular geri kalan hisselerin en az beşte birine sahip oldu. Yalnızca 25 bin dolara satın alınan hisselerin ise şimdi 100 milyon doların üzerinde değer bulmuş olabileceği söylendi. Ackman Pershing’e karşı açılan davanın, “diğer SPAC şirketlerinin birleşmelerini ya da halka arz faaliyetlerini yavaşlatabileceğini” söyledi. Davayı açan Jackson ve Morley ise bu görüşe karşı çıktı.

İki profesörün açtığı davalar sıra dışı bir şekilde uzun süreli olarak hazine tahvillerine ve para piyasası fonlarına yatırım yapan SPAC şirketlerini hedef alıyor. Ackman’ın SPAC şirketi de daha önce Universal Music’in %10’luk hissesini satın alma yönündeki teklifi nedeniyle de hedef alınıyor.

Cornerstone Resarch Başkan Yardımcısı Sasha Aganin, “SPAC şirketleriyle birleşerek halka arzlarını gerçekleştiren şirketler genellikle daha küçük ve potansiyel olarak geleneksel halka arz yolunu seçen şirketlere kıyasla daha riskli oluyor” dedi. Açıklamasının devamında, “zaman zaman bu riskler ortaya çıktığında hisse fiyatında düşüş görülüyor ve dava süreci başlıyor” ifadesini kullandı.

Aganin dava sayısındaki artışın, bir kategori olarak SPAC şirketlerinin hedef alınmasından değil, bu küçük şirketlerin yarattığı risklerden kaynaklandığının altını çizdi.

3 ünlü yatırım uzmanından boğa piyasası yorumu

 

Pandemi sonrası ilk kez kaldıraç kullanımı azaldı

 

Tahvillerdeki yükseliş altında baskı yaratıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)