E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların görmezden geldiği tetikleyici---

Borsaların görmezden geldiği tetikleyici

Borsaların görmezden geldiği tetikleyici
23 Nisan 2021 - 14:41 borsagundem.com

Şirketler korona virüs sürecini rahat geçirmedi. Ayakta kalabilmek için küçülmek ve maliyet düşürmek zorunda kaldılar. Şimdi ise bunun etkilerini görmeye başlıyoruz.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisi şirketler için oldukça zorlu bir sürece neden oldu. Şirketlerin bir çoğu ayakta kalabilmek için maliyet kısmak, hatta bazı durumlarda iş modellerini tamamen değiştirmek zorunda kaldı. Ancak şimdi bu süreç meyvelerini veriyor. Karantina uygulamalarının ilk altı ayında, ABD ekonomisinin verimliliği, 1965 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bununla birlikte yaygınlaşması 10 yıl alabilecek teknolojik gelişmeler oldukça kısa bir zaman dilimi içerisinde benimsendi.

Başka bir deyişle korona virüs şirketleri her zaman olduklarından daha verimli ve “fit” hale getirdi”. Yine de üzücü bir şekilde, bu olumlu bir gelişme olsa da milyonlarca kişi işini kaybetti. Bu durum ise özellikle de bireysel yatırımcıların görmezden geldiği ve ekonomik toparlanma sürecinde borsaları şekillendirecek katalizörlerden biri. Korona virüs sürecinde devasa hükümet teşvikleriyle birlikte artan nakit miktarı, şimdi karantinaların yavaş yavaş kalkmasıyla birlikte ekonomiye dönüyor.

Forbes’un haberine göre, bu oldukça iyi bir haber olsa da satışlardaki artış buzdağının görünen kısmı. Satışların bilançolara yansıması için, her şirketin sahip olduğu iki tür maliyeti karşılamaları gerekiyor. Bunlardan birincisi değişken maliyet. Bu maliyet ürünlerin ve hizmetlerin üretiminde gerekli olan personel ya da hammadde gibi unsurları kapsıyor. Bu maliyetler ise ne kadar üretim yaptığınıza göre değişiyor. Üretim arttıkça değişken maliyet yükseliyor.

Bir diğeri ise sabit gider. Bunlar ise makina, bina, kamyon, ofis gibi giderleri kapsıyor. Bir şirketin ayakta kalabilmesi ve çalışmaya devam edebilmesi için, satış rakamlarından bağımsız olarak ödemesi gereken sabit giderler anlamına geliyor. Büyük oranda sabit giderler üzerine kurulu şirketler, içinde bulunduğumuz ekonomik döngüye göre hem fayda sağlayabilir hem de zarar görebilirler. Bu durum ise oldukça az bilinen, “işletme kaldıracı” isimli bir finansal ölçütü gündeme getiriyor.

İşletme kaldıracı ne zaman şirketlerin aleyhine çalışır?

İşletme kaldıracı bize birçok şey anlatıyor. Birincisi bir şirketin sabit giderleri ve değişken maliyetleri arasındaki oranlamayı gösteriyor. Kaldıraç yükseldikçe, şirketler varlıklarını sürdürmek için giderek daha fazla sabit gider ödemek zorunda kalıyor. İkincisi ve yatırımcılar için daha önemli olanı, satışlarda görülen yüzdelik artışların, ne miktarda gelir büyümesi getirdiğini anlatıyor. Başka bir deyişle işletme kaldıracı karlar üzerinde olumlu ya da olumsuz etki yaratabiliyor.

borsagundem.com'un derlemesine göre, ekonomilerde ise işletme kaldıracının olumlu etkisi en dikkat çekici şekilde resesyonların ardından gelen dönemlerde görülüyor. Bu dönemlerde satışlarda toparlanma ortaya çıkıyor ve şirketin resesyon sürecinde ödemek zorunda kaldığı sabit giderler meyvelerini vermeye başlıyor. İşletme kaldıracı devreye giriyor ve satış büyümesi 4 ila beş katına çıkarken, gelir büyümesi de yükseliyor.

İşletme kaldıracı 2021’de kilit rol oynayacak

Gelir büyümesi projeksiyonları göz önünde bulundurulduğunda, Wall Street analistlerinin bu ekonomik toparlanmanın bir önceki toparlanmaya benzer bir şekilde gerçekleşeceğine dair güven duyduğu görülüyor. Analistler gelecek bilanço dönemlerinde işletme kaldıracının etkisinin görülecek sürprizlerden biri olacağını düşünüyor.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Morgan Stanley’nin ABD Baş Menkul Kıymetler Stratejisti Mike Wilson, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “temkinli yatırımcılar bilanço yükselişini tetikleyecek işletme kaldıracı potansiyelini görmezden geliyor olabilir. Aşağı yönlü hareketlerde agresif maliyet kısma hamleleri, ekonomi toparlandığında güçlü işletme kaldıracını yaratır” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte Fundstrat’ın Küresel Portföy Stratejisi Başkanı Brian Rauscher, işletme kaldıracının etkisinin, gelecek bilanço döneminde hisselerde “yeniden açılmaya” yön vereceğini düşünüyor. Rauscher açıklamasında, ekonomik toparlanmadan ve yeniden açılmadan fayda görecek sektörler ve hisselerde “işletme kaldıracının gerçekten görmezden gelindiğini görmeye başlayacağız” dedi. Devamında, “karlar oldukça hızlı büyüyecek. ABD şirketleri geçtiğimiz yıl ayakta kalma konusunda oldukça iyi performans gösterdi. Karlar %50 oranında artabilir” ifadesini kullandı.

Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri

 

Altında yükseliş beklentisi

 

Lagarde: Ekonomik toparlanma 2022'nin sonlarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kamil24 Nisan 2021 13:12

    Borsa balon oldu,,,800 lere gelmesi lazım.Çoğu kağıt pddd ler 10 dan fiyatlanıyor,,bu ne böyle.

  • ZEYREK ZEMHERİ23 Nisan 2021 23:04

    BİZE BİR ŞEY OYMAZ BİZİM TVF VE KÜÇÜK YATIRIMCILARIMIZ BORSAMIZI KUÇAKLARLAR.

  • Yaprağı yiyen türkiye23 Nisan 2021 16:55

    Ppk acil toplanıp faizleri yükseltmezse yaprağı yedik

  • BENCE23 Nisan 2021 15:54

    En önemli tasarruf, reklam ve pazarlama giderlerininde olduğunu düşünüyorum.Mikro iktisat tabanında işletme yönetiminin yerini, diğer bir ifadeyle CEOların kendisi değil birden fazla yapay zekalara sahip, CEO uygulamaları almaktadır. KY buna göre nasıl hareket etmelidir?

  • Bencede23 Nisan 2021 19:28

    Hergün tv de dönen ziraat bankası reklamlarından haberin yok galiba. Bizde reklam birilerine peşkeş çekmek için.

  • Anti faiz23 Nisan 2021 15:23

    Kardeş bu memleket faizler böyle olduğu sürece borsası daha çoook sürünür kim ne yapsın borsanı,3 kiralık şirketi 50 lira olan yeri 2 lira etmezin 7 liradan ırzını, faizin ağa babası bu memlekette veriliyor hemde babası,kim veriyor bu faizi ? Erbakan hocanın dediği cümede belli sizi gidi faizciler siziiiiii Allah alanında vereninde hesap günü defterini dürsün inşallah.

  • Fevk el âde23 Nisan 2021 22:02

    Marsta faiz yokmuş.

  • Garip vatandaş 23 Nisan 2021 19:31

    Faiz güvenle düşer. Duş demeyle düşürürsen elbet tekrar çıkacaktır. Yakında faizide chp zihniyeti veriyor derler 😀