E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri---

Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri

Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri
23 Nisan 2021 - 10:29 borsagundem.com

Dogecoin ve Gamestop gibi spekülatif trendler birçoklarının yatırım prensiplerini bir kenara itmesine sebep oluyor. Ancak kumar benzeri yatırım hamleleri yapmadan önce efsane yatırımcı Warren Buffett’ın yol haritasından ders almak gerekebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılardaki ve CEO’lardaki çılgınlık derecesine varan spekülatif yatırım hevesleri kripto para borsalarında ve GameStop gibi spekülatif hisselerde etkilerini gösteriyor. Yatırımlara ilişkin söylentilerdeki artış ve yatırımcıların hayalci bakış açıları borsanın geleceğine ilişkin endişeleri de arttırıyor. Bu durum Berkshire Hathaway’in CEO’su efsane yatırımcı Warren Buffett’ın yatırım kurallarını bir kez daha hatırlatmanın gereğini gösteriyor.

ABD borsalarında GameStop hisselerinde görülen sert yükselişler ve Dogecoin gibi kripto paralardaki değer artışı yatırım dünyasındaki spekülatif dalgayı net bir biçimde gösteriyor. George Washington Üniversitesi Profesörü Lawrance A. Cunningham’ın MarketWatch’taki yazısına göre Berkshire yatırımcılarıyla kripto para yatırımcılarını karşılaştırmak mümkün. Borsagundem.com'un derlemelerine göre, Cunningham bu yıl ABD’de tahmini olarak 30 milyon Amerikalı’nın kripto para ticareti yaptığını ve 30 milyon borsa yatırımcısının da 1 Mayıs’ta sanal ortamda yapılması beklenen Berkshire’ın yıllık hissedarlar toplantısını beklediğini belirtiyor.

Buffett, Berkshire'ı ortaklık tutumu olan bir şirket olarak tanımlıyor. Her yatırımcının hisse değerleri zaman içerisinde yükselir veya düşebilir. Bu bakış açısı spekülatif hisse senetleri veya kripto para yatırımı yapan birçok yatırımcının görüşleriyle bir tezat oluşturuyor. Cunningham’a göre bu kumarhane benzeri bakış açıyla yatırım yapanların ezici bir çoğunluğu servetlerini kaybederken sadece birkaç yatırımcı hayallerine dahi göremeyecekleri servetleri kazanıyorlar.

Buffett’ın yatırım kültürü sabır ve süreklilik prensiplerine dayanıyor. Berkshire’ın idealinde yatırım yaptıkları şirketleri sonsuza kadar elinde tutmak vardır. Yatırımcılarınsa gerek zayıf gerekse de yüklü miktarda olsun hisselerini süresiz bir biçimde elinde tutması beklenir. Spekülatif yatırımlar dünyasında ise yönetim kurulu ödemelerinden hemen önce kârların toplanması prensibini benimsemektedir.

Berkshire yatırımlarında, sermaye inşa etmek için onlarca yıl gerektirdiği ve servet biriktirmek için biraz şansın yanında beceri ve zamanın da gerektiğini kabul eder. Bugün, bazı piyasa yatırımcıları, herkesin zengin olması gerektiğine inanıyor gibi görünüyor.

İdeal Berkshire yatırımcısı iş dünyası, işletme stratejileri, ürün veya hizmetler ve karşılaştırmalı üstünlük gibi konulara odaklanır. Spekülatif yatırımlar dünyasında ise iş planını bir kenara bırakılır ve ani yükselişlerin neden olduğu heyecan ve adrenalin önem kazanır. Berkshire’in modeli modaya ve yatırım trendlerine şüpheyle yaklaşırken Dogecoin ve benzeri spekülatif yatırımlar bu trendlerle beslenir.

Cunningham, Warren Buffett yatırımlarının temel prensibinin yetkinlik olduğunun altını çiziyor. Buffett yatırımları ortalama bir çabayla hangi ürün ve hizmetlere yatırım yapıldığının anlaşılabildiği ürünlere yatırım yapılmasını öğütlüyor. Halka arz şirketlerine ve bazı spekülatif hisselere yatırım yapanlarsa bu değerleri tamamen dışlıyor. Kripto para birimlerine yatırım yapanların çoğu da bu yetkinliğin dışında yer alıyor. Cunningham’a göre günümüzde çok sayıda yatırımcı yetkinlik çemberinin çok dışarısında görülüyor.

Berkshire yatırımcıları, yetkinlik sahibi oldukları alanlarda yaptıkları yatırımların fiyatlarındaki değişikliği kabul edebiliyor. Zira volatilitenin kimse tarafından tahmin edilemeyeceğinin bilincinde yatırım yapıyorlar. Buffett’ın yatırım prensiplerine göre hisse senetlerindeki talep, yatırımcının yetkinlik sınırları ve piyasalardaki değişimler sonucu fiyat ve değer arasındaki geniş marj arasında elde ediliyor.

Buffett prensipleri yatırımcıların kendi yatırım planlarının dışında başka kimselerin oluşturduğu söylentilere karşı dikkatli olunmasını öğütlüyor. Cunningham başkalarından yatırım tavsiyesi almadan önce tavsiye veren kişilerin yatırımlarından ne kadar kazandığının sorulmasını öneriyor.

 

Kripto paralarda sert dalgalanmalar

 

Soylu, Thodex'in sahibi Fatih Faruk Özer'i tanımadığını bildirdi

 

Altında yükseliş beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)