E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların en popüler trendi sert fırtınayla karşılaştı---

Borsaların en popüler trendi sert fırtınayla karşılaştı

Borsaların en popüler trendi sert fırtınayla karşılaştı
21 Haziran 2021 - 11:03 borsagundem.com

Borsalara döngüsel bir düzeltme yaklaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl Wall Street’in en favori trendlerinden bir tanesi, ABD Merkez Bankası’nın (FED) pandemi sürecinde yürürlüğe konan acil durum önlemlerinden çıkış hazırlıkları yapmasıyla birlikte, Bank of America’ya göre “mükemmel bir fırtınayla” karşı karşıya kaldı. FED’in pandemi sürecinde hakim olan kolay para dönemini sonlandırma kararı piyasalarda şok dalgalarına neden oldu.

Bunun ardından, Dow Jones Industrial Average ocak ayından bu yana en kötü haftasını geçirdi. Perşembe günü döngüsel hisseler, açıklamanın bir gün sonrasında son bir yılın en kötü gününü geçirdi. Bunun karşısında savunmacı hisseler de yatırımcılar merkez bankasının varlık alımlarını yavaşlatma kararının ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğinden endişelenmesiyle birlikte döngüsel hisselerden daha iyi performans gösterdi.

Döngüsel hisselerin yer aldığı sektörler arasında enerji ve finans sektörleri de var. Bu sektörlerin performansı ise ekonominin gidişatına yakın bir seyir izliyor. Bank of America Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett Fox’a yaptığı açıklamada, “döngüsel bir düzeltme yaklaşıyor” dedi. Harnett FED’in şahin dönüşümünün “kötü haber” olduğunu söyledi ve bu durumun aşırı pozisyonlama nedeniyle oluşan sorunlara yenilerini eklediğini belirtti.

Aynı zamanda Çin’in sıkılaşması ve ABD’de yeni bir ekonomik teşvike yönelik umutların tükenmesinin de yatırımcıların karşı karşıya olduğu sorunlar arasında bulunduğunu belirtti. FED çarşamba günü ölçüt niteliğindeki faiz oranını sıfıra yakın tuttu ve aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımı programını korudu. Ancak ilk faiz artırımı için başlangıç tarihi tahminin 2024’ten 2023’e çekti.

Yine de bazı uzmanlar ilk faiz artırımlarının 2022’de başlayabileceğini düşünüyor. Merkez bankası aynı zamanda varlık alımı programının da sona erebileceğinin sinyallerini verdi, ancak alımlarda yavaşlamanın ne zaman başlayabileceğine yönelik bir açıklamada bulunmadı.

borsagundem.com'un derlemesine göre, geçtiğimiz yıl FED faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmiş ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ekonomik yavaşlamanın görüldüğü bir dönemde ABD ekonomisini desteklemek için sınırsız seviyede varlık alımı yapma sözü vermişti. ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi cuma günü FED’in sıkılaştırma planlarına tepki olarak %1,45’e geriledi.

Getiriler 31 Mart tarihinde %1,75’e yükselmişti. Toronto merkezli Rosenberg Research Başekonomisti ve Stratejisti David Rosenberg, faiz oranlarına göre düzenlendiğinde, S&P 500’ün gerçek değerinin %20 üzerinde olduğunu söyledi. Rosenberg yatırımcıların reel oranların ya da enflasyona göre düzenlenmiş oranların hisse piyasalarına gönderdiği sinyalleri görmezden gelmemesi gerektiğini ifade etti.

Rosenberg, “gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesindeki sert bir yavaşlamadan fayda görebilecek savunmacı sektörler ya da seküler büyüme segmentleri güçlü bir strateji” dedi. Açıklamasının devamında, “aynı zamanda reel oranlardan gelen mesaj güçlü olduğu takdirde, yatırımcıların döngüsel hisselerdeki ağırlıklarını azaltması gerekebilir” ifadesini kullandı.

Şahin Fed, doları yükseltti

 

Dünyada zayıflayan risk iştahı, Borsa İstanbul'u da etkiledi

 

Küresel borsalarda Fed düşüşü!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Lale21 Haziran 2021 12:32

    Çok düştü alın gelin yapıyor şimdi esas düşüş bu değil yemleye yemleye götürücek ama sonu şelale…..

  • Herkez sihirbaz21 Haziran 2021 12:28

    Tarım ve Kredi Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, 11 maaş alıyor. Poyraz’ın eski danışmanı Davut Arpa ise 5 ayrı kamu kuruluşundan ücret alıyor.