E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları nasıl bir hafta bekliyor?---

Borsaları nasıl bir hafta bekliyor?

Borsaları nasıl bir hafta bekliyor?
23 Mart 2020 - 11:37 borsagundem.com

Küresel piyasaları bu hafta da korona virüs etkisi altına alacak gibi gözüküyor. Vadeli işlemler piyasasındaki keskin düşüşler haftanın nasıl geçeceğinin ilk göstergesi gibi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street analistleri ve yatırım yöneticileri korona virüs korkuları nedeniyle ABD piyasaları için başka bir sıkıntılı hafta bekliyor. Pazar akşamı ABD Senatosu’ndan geçmeyen ekonomik yardım paketi bu hafta için oldukça sert bir başlangıç oldu.

ABD’de federal hükümetin ekonomiye enjekte edeceği miktar, paketin ekonomik yapıya olacak etkileri ve ABD’deki yeni vaka sayılarının artışı önümüzdeki dönemde küresel piyasaları etkileyecek 3 önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Pazar günü ABD Hazine Bakanı Steven Munchin Kongre’ye piyasalara 4 trilyon dolarlık yardım paketi ve ailelere de bir seferlik 3 bin dolar değerinde bir seferlik yardım ödemesi yapacağını açıkladı. Fakat bu önlemlerin hayata geçip geçmeyeceği milletvekilleri açısından kesin değil. Zira Pazar gecesi Senato’dan ilk prosedürün geçmemesi endişeleri arttırıyor.

Piyasa stratejistlerine göre yardım paketinin geçememesi durumunda yatırımcı duyarlılığı olumsuz yönde artacak.

Piyasa stratejistlerine ve ekonomistlere göre ekonomik aktivitenin düşüşü ABD ekonomisine ve şirket kârlarına ciddi şekilde etki edecek fakat etkinin ne kadar feci olduğunu görmek şimdiden imkânsız.

Wall Street’te geçen haftalarda süregelen düşüşlere rağmen piyasa dibini tahmin etmek analist ve yatırım uzmanlarına göre oldukça zor. Piyasa stratejistlerine ve ekonomistlere göre ekonomik aktivitenin düşüşü ABD ekonomisine ve şirket kârlarına ciddi şekilde etki edecek fakat etkinin ne kadar feci olduğunu görmek şimdiden imkânsız.

ABD’de hisse senetleri piyasaları korona virüsün etkisiyle şubat ayının ortasından bu yana halihazırda %30 düşmüştü. Güvenli liman olarak görülen hazine tahvilleri bile 2008 finansal krizinden bu yana ilk defa likidite krizi yaşıyor. Pazar gecesi açılan S&P 500 vadeli piyasaları %5’lik düşüş limitine ulaştı. Petrol fiyatları düştü ve hazine tahvilleri keskin bir biçimde yükseldi. Vadeli hisse senetleri düştü ve hazine tahvilleri yükseldi.

ABD borsalarında negatif seyir sürüyor

Finansal hizmet şirketi Abbot Downing’in baş yatırım yetkilisi Carol Schleif Reuters'a verdiği röportajda, “Piyasalarda dönüşün sağlanması için haber akışında sabitlenme görmemiz gerekiyor” ifadelerinde bulunuyor. Schleif’e göre New York şehrinin daha geniş alanlarında korona virüsün yayılmasıyla Wall Street’te korku da artmış durumda.

Ticaret merkezi şehirde geçen hafta sonunda virüs vakaları feci derecede arttı. New York Valisi Bill de Blasio’nun ifadelerine göre şehirde kritik malzemelerin tükenmesine 10 gün kaldı.

ABD'deki korona virüs vakalarının toplam sayısı Pazar öğleden sonrası itibariyle 33 bini aştı ve vaka sayısı bir hafta öncekine göre 3.600. En az 390 kişi öldü. Pek çok eyalet önlemlerini ve vatandaşların gereksiz yere sokağa çıkması konusundaki kısıtlamalarını genişletti.

ABD borsası ne olacak? New York'ta tüm iş yerleri kapanacak

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)