E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir---

Borsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir

Borsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir
01 Kasım 2023 - 11:25 borsagundem.com

ABD borsaları düzeltme bölgesinde. Bunun yeni bir ayı piyasasını tetikleme olasılığından şüphe ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana devam eden rallinin Ağustos ayı itibariyle hız kesmesi ve yön değiştirmesi yatırımcıları endişelendiriyor. Düzeltme bölgesinde olan hisse senedi piyasaları için uzmanlar, yeni, bir ayı piyasasının tetiklenmiş olabileceği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi’nin 1928 yılından bu yana gördüğü yüzde 10'dan fazla düşüşler analiz edildiğinde, son yaşanan satış dalgasının daha da kötüye gitme ihtimali olduğu görülüyor.

Satışlar hız kazanabilir

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, borsadaki son düzeltmenin büyük bir ayı piyasasına dönüşme ihtimali yüzde 40 olarak beliriyor.

Geçen hafta kapanışında S&P 500 Endeksi, 31 Temmuz'un en yüksek seviyesinin yüzde 10'dan fazla altında kapanarak düzeltme bölgesine girdi. Ayı piyasasının yarı resmi tanımını karşılamak için endeksin yüzde 10 oranında daha düşmesi gerekiyor.

Bu ek miktarın düşme ihtimalinin yüzde 40 olmasının, Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşların kızışıp kızışmayacağı, enflasyon ve faiz oranlarının 'daha uzun süre yüksek' kalıp kalmayacağı veya şu anda Wall Street'te kaygıya neden olan diğer faktörlerle hiçbir ilgisi bulunmuyor. Bunun yerine, bu olasılık, geçen yüzyıldaki kaç S&P 500 düzeltmesinin ayı piyasasına dönüştüğüne dair basit bir analizden ortaya çıkıyor.

Yüzde 40

Spesifik olarak, 1928 yılından bu yana en az yüzde 10'luk endeks düşüşlerini içeren bir veri tabanını analiz edildiğinde, listedeki 55 düzeltmeden 21’inde ya da bir başka deyişle yüzde 40'ında borsa, sonunda yüzde 20 gibi büyük bir oranı gölgede bırakacak kadar düşüyor.

Halihazırda bir ayı piyasasında olma ihtimalinin bu kadar yüksek olması rahatsız edici gelse de, bunun herhangi bir rastgele gün için mevcut olan ayı piyasası oranlarından çok daha yüksek olmadığını anlamak gerekiyor. Ned Davis Research tarafından tutulan ayı piyasası takvimine göre, 1928 yılından bu yana tüm işlem günlerinin yüzde 29,9'u ayı piyasası sırasında gerçekleşiyor. Yani şu anda bir ayı piyasasında olma ihtimali başka herhangi bir zamanda olabileceklerden sadece biraz daha yüksek; yüzde 29,9 yerine yüzde 40.

Daha kesin bir tahmin sağlamak için verileri daha da didiklemek mümkün. 1928'den bu yana ayı piyasasına dönüşmeyen 33 düzeltmeye bakıldığında, ‘döngüsel olarak düzeltilmiş fiyat kazancı oranı’nın (cyclically adjusted price earnings - CAPE) düzeltme öncesi piyasa zirvesinde ortalama 19,0 seviyesinde olduğu görülüyor. Buna karşılık CAPE, ayı piyasasına dönüşen düzeltmelerden önceki en yüksek seviyelerde ortalama 21,0 seviyesinde seyrediyor. CAPE, S&P 500 yaz mevsiminde zirve yaptığı dönemde 31,5 seviyesinde seyretti; bu, endeksin, 1881 yılından bu yana tüm aylık CAPE okumalarının yüzde 95’lik diliminde yer aldığı anlamına geliyor.

Büyük günlük kazançlar ayı piyasası olasılığını artırıyor

Şu ana kadar hesaplanan ayı piyasası oranlarının, bu hafta Dow Jones’un yüzde 1,6 oranında yükselmesine neden olan  borsadaki patlayıcı ralli ışığında güncellenmesi gerekip gerekmediği merak edilebilir. Bu durumda şunu söylemek yeterli olacaktır; oranların güncellenmesi gerektiği ölçüde, düzeltmenin ayı piyasasına dönüşme ihtimali de bir o kadar artacaktır.

Bunun nedeni, ‘büyük günlük kazançlar’ın ayı piyasalarında boğa piyasalarına göre daha sık meydana gelmesidir. S&P 500 Endeksi’nin 1928 yılından bu yana yaşadığı en büyük 100 günlük kazanç yüzdesinin yüzde 57’sinin ayı piyasalarında yaşandığının bilinmesi yeterlidir. Kısacası, büyük bir günlük kazançtan herhangi bir sonuç çıkarmak istediğinizde, aklınıza öncelikle bir ayı piyasasında olma ihtimalinin daha yüksek olduğunun gelmesi daha doğru olacak ve daha tedbirli olmanızı sağlayacaktır.

Piyasalar teknik düzeltmede

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Fundstrat: Hisse senetleri bu hafta 'kıyamet döngüsü'nden çıkabilir

 

JPMorgan: Uzun vadeli yatırımcılar için en ideal seçenek hisse senetleri

 

Hisse senetleri sallantıda, yatırımcılar tedirgin

 

Goldman Sachs: ABD büyüme rakamları hisse senetlerinde alım fırsatı sunuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Analiz.01 Kasım 2023 12:03

    Türkiye yuzyılına girdik diyen iktidarın ülkeyi getirdiği yere bir bakalım. Faiz sebep enflasyon sonuç ve nas diyerek ülkeyi iflas ettirdiler, Ensar diyerek ülkenin  soyal yapısını çökertiler ne idüğü belirsiz en alt kalite göçmen kitlesi ülkemizi istila etti, toprağımızı karış karış para karşılığı sattılar, kamu kurumlarını sattılar, faiş fiyatla iç ve dişta borçlandırdılar. Hak, hukuk, adalet, etik, ahlak, din iman hiç bir şey bırakmadılar. Öyle bir kara dönem yarattılar ki ölüp gittiklerinden sonra bile lanetle anılacaklar. Buna Muhalefet diye geçinen içi boş yoz, koltuk derdinde halktan haberi olmayan kitlede dahil

  • azmi01 Kasım 2023 11:49

    İster ayı olsun ister boğa , Borsada fırsatlar bitmez. Doğru zaman ,doğru hisse..