E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yükseliş senaryoları artıyor---

Borsalarda yükseliş senaryoları artıyor

Borsalarda yükseliş senaryoları artıyor
23 Şubat 2023 - 10:54 borsagundem.com

ABD borsalarında belirsizlik sürüyor. Borsalarda büyük bir düşüş bekleyen uzmanların yanı sıra bir sıçrama beklentisi de bu aralar oldukça fazla dillendiriliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki belirsizliğin tarihte hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu düşünenenler haklı olabilir. Borsalar her yeni gelişme ya da açıklanan her yeni veriye göre farklı bir seyir izleyebiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu belirsizliğe rağmen, geçen yıl yaşadığı çöküş sonrası yılbaşından bu yana ABD borsaları anlamlı bir ralli yaparak baskın görüş olan düşüş öngörüsünü boşa çıkarıyor. Ancak anlamlı bir süredir, rallinin de pili bitmiş gözüküyor.

4.500 puan

Business Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, uzmanlar S&P 500 Endeksi’nin yılı yüzde 12’lik bir sıçramayla kapatmasını mümkün görüyor. RBC Capital Markets Stratejisti Lori Calvasina, bunun için enflasyonun daha da düşmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Calvasina, daha düşük enflasyonun Fed'in gevşemesine izin vermesi durumunda S&P 500'ün yüzde 12'den fazla sıçrayabileceğini öngörüyor. Bu yükseliş oranı, S&P 500'ün yıl sonuna kadar 4.500 puana ulaşması anlamına geliyor.

Kurumsal anlamda mevcut seviyelerden yaklaşık yüzde 2,5 oranında bir yükseliş öngören RBC Capital Markets’ın öngörüsünü revize eden Calvasina, değerleme modellerinin daha büyük kazanç olasılığına işaret ettiğini söyleyerek yükselişin daha büyük olabileceğinin sinyalini veriyor.

Ancak Calvasina, bunun gerçekleşmesi için, enflasyonun Fed'in bu yıl gösterge faiz oranlarını düşürmeye başlaması için yeterince soğuması gerektiğinin altını çiziyor. Calvasina, bu olasılığın, ekonominin hala güçlü olduğuna ve enflasyonun inatçı seyrettiğine işaret eden son veriler arasında azaldığını kabul ediyor.

Calvasina, “Bunun istikrarsız bir varsayım olduğunu biliyorum, ancak modelin bize verdiği şey bu” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcı duyarlılığı

Diğer analistler ise yatırımcıları, Fed'in oranları beklenenden daha da yükseğe çıkaracağı beklentileri üzerine keskin bir borsa düşüşüne hazırlanmaları konusunda uyarıyor. Fed, geçen yıl faiz oranlarını 450 baz puan artırdı ve piyasalar bu yıl içinde 50 ila 75 baz puanlık faiz artışı daha bekliyor.

Ancak Calvasina, düşük yatırımcı duyarlılığını, tahmininde potansiyel olarak yukarı doğru eğilen başka bir faktör olarak gösteriyor. Calvasina, “Geçen yılın sonunda bireysel yatırımcı duyarlılığına daha yakından bakarsanız, uzun bir süre boyunca finansal krizin en düşük seviyelerinde olduğumuzu görürdünüz. Ve yatırımcı duyarlılığı tarihsel olarak değerlendirildiğinde, boğalara karşı ayıların lehine yüzde 10'un altı bir seviyenin size yılda yaklaşık yüzde 15-16'lık bir getiri sağladığını görürsünüz” şeklinde konuşuyor.

Calvasina, gelecekle ilgili daha iyimser bir bakış açısına sahip olan tek kişi değil. Fundstrat'tan Tom Lee de çarşamba günü yayınladığı notta, Fed'in önceki sıkılaştırma döngülerinin çoğunun borsadaki gelişmelerle aynı zamana denk geldiğine işaret ediyor. Belirli sektörlerde yaşanan deflasyonun göz ardı edilmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Lee, “Bence yaz aylarından itibaren yüzde 2 enflasyona ulaşmak mümkün olabilir” şeklinde konuşuyor.

Fed reçeteyi tekrarladı

 

“Fed’in için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

Asya borsaları 'Fed tutanakları' sonrası karıştı

 

Fed tutanakları yayımlandı: İşte öne çıkanlar

 

JPMorgan: Borsalar Fed faizleri düşürene kadar toparlanamayabilir

 

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)