E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli---

Fed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

Fed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli
23 Şubat 2023 - 08:10 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasaları oldukça gerginliğe sürükleyen FED toplantı tutanaklarını dün akşam itibariyle yayınlandı. 31 Ocak-1 Şubat  arasında yapılan toplantının tutanaklarına göre toplantıya katılım sağlayan FED yetkililerinin önemli bir çoğunluğu, enflasyon görünümünün daha fazla faiz artımına yol açacağını yineledi. ABD merkez bankasının faiz oranını 25 baz puan artırmasına uygun olduğunu konusunda fikir birliğinde bulundular. Fakat sadece birkaç yetkili 50 baz puanlık bir artışı destekledi.

Aynı zamanda, yetkililer genel olarak “enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklerin politika görünümünü şekillendiren önemli bir faktör olmaya devam ettiğini” ve faiz oranlarının “enflasyon açıkça %2’ye düşene kadar” faizlerin daha yüksek hareket etmesi ve yüksek kalması gerektiğini belirtti.

Açıklamaların içeriğinden enflasyonun yukarı yönlü hareketine karşı sıkı para politikasının devam edeceği şahin bir tonla ifade ediliyor. Fed’in geçen yıl başlayan ve dizginlenmeye çalışılan enflasyonun, büyüme ve resesyondan daha önemli gördüğü açıkça belirtiliyor.

ABD borsaları Fed tutanaklarının ardından dalgalı bir seyir izleyen günü düşüşle tamamladı. ABD tahvil getirileri üç ayın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra geri çekildi. ABD doları değer kazanmaya devam etti.

Asya tarafında ise son 7 haftanın en düşük seviyeleri test ediliyor. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi  bu sabah itibariyle 6 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Japonya borsasının “imparatorun doğum günü” nedeniyle kapalı olacağı günde , Asya piyasalarında Kore Merkez Bankası’nın ,bir yıl boyunca kesintisiniz bir şekilde artırdığı faiz oranını artık durdurmasıyla bir miktar rahatlama sağlandı.

Petrol fiyatları, Fed’in yükselen tüketici fiyatlarını azaltmak için faiz oranlarını artırmaya devam edeceği beklentisinin, petrol talebine ilişkin endişeleri artırması nedeniyle %3 düştü. Brent petrol vadeli işlemleri %3 düşüşle varil başına 80.60 dolardan işlem gördü. West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri (WTI) %3’lük bir artışla varil başına 74.05 dolardan kapandı.

Bugün ise Ekonomi gündeminin en önemli maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı olacak. Ayrıca ABD’nin ikinci GSYH tahmini de takvimde yer alıyor.

Endeks vadelilerinde yükseliş ABD dolarını zayıflattı

 

Küresel borçlar 8 yıl sonra ilk kez geriledi

 

Fed tutanakları yayımlandı: İşte öne çıkanlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)