E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yön tersine döndü---

Borsalarda yön tersine döndü

Borsalarda yön tersine döndü
18 Temmuz 2022 - 08:55 borsagundem.com

ABD borsalarında son 5 gündür üst üste yaşanan gerilemenin de etkisiyle kayıp yıl başından bu yana yüzde 20’ye ulaştı. Ancak güçlü tepki alımlarıyla yukarı hareket yeniden başladı

ABD ve Avrupa borsalarında güçlü tepki alışları bizim gibi gelişmekte olan piyasaları umutlandırdı. Beş gün süren aralıksız devam eden kayıplar sonrası gelen yükselişte bankaların yüzde 5’in üzerinde kazançla ana motor konumunda olduğunun altını çizen Serhat Gürleyen, Dünya’daki köşesinde şu analizi yaptı:

“Enerji, demir-çelik, havacılık gibi büyümeye duyarlı hisseler de yükselişe katılıyor.

Yeni zirve yapan enflasyona rağmen uzun vadeli enflasyon beklentilerinin gerilemesi ve Fed yetkilileri Bostic ve Bullard’ın piyasayı rahatlatan açıklamaları manşetlerde öne çıkıyor. Temmuz, eylül ayları faiz artış beklentileri kısa süreli oynaklık sonrası yeniden 75 baz puan seviyesine geriledi. Verim eğrisi 2-10 yıl makasının daralmasına rağmen durgunluk sinyali vermeye devam ediyor.

Gelişmekte olan piyasalar saat farkı nedeniyle tepki alışlarına sınırlı oranda katılıyor. Avrupa ve Güney Amerika yükselişe katılırken, Asya piyasaları Çin’in gölgesinde zayıf seyrediyor.

Doların güçlendiği, büyümenin yavaşladığı, enflasyonun yükseldiği ve finansal koşulların sıkılaştığı mevcut konjonktür gelişmekte olan ülkelerin hayatını zorlaştırıyor. Zoru gören uluslararası yatırımcı riskli varlıklardan emin limanlara yöneliyor. Rusya krizi sonrasındaki beş ayda gelişmekte olan ülke varlıklarından çıkış 45 milyar dolara ulaştı.

Türkiye varlıkları hisse senetlerinde yüzde 10, eurotahvilde yüzde 20, kurda yüzde 23 kayıpla küresel satışlardan payına düşeni alıyor. Uygulanan piyasa mekanizması dışındaki politikalar risk primini artırarak dünyadan negatif ayrışmamıza neden oluyor.

Küresel satış dalgasının Türkiye varlıklarında taktiksel bir alış fırsatı yarattığına inanıyoruz. Ancak tarihsel veri enflasyon ve Fed beklentileri zirve yapmadan risk iştahında kalıcı bir düzelme olmasının zor olduğunu gösteriyor. Fırsat penceresinin uzun süre açık kalacağından endişe ediyoruz.”

Euro ile dolar eşitliği ve borsa şirketleri

 

Tepki alımlarına rağmen borsa neden düşüyor?

 

Galata Enerji ve Oyak Yatırım sorusu

 

Momentumu yüksek değerleme oranları düşük 13 şirket

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ18 Temmuz 2022 23:32

    Bugün ki hareket ele verme hareketi idi dikkatli olmakta fayda var.Bugün ABD borsaları ekside kapattı yarında bizim borsamızda ekside kapatması yüksel olasılık.

  • Bik18 Temmuz 2022 09:08

    Geçen hafta sonu ABD ve Avrupa, bugün Asya borsalarının pozitif etkisini açılışta görürüz.