E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda risklerin üzeri örtülüyor---

Borsalarda risklerin üzeri örtülüyor

Borsalarda risklerin üzeri örtülüyor
21 Ocak 2021 - 10:07 borsagundem.com

Serbest fon uzmanı Baupost’un kurucusu Seth Klarman, yatırımcıların risklerin farkında olmadığını söyledi. Klarman, bu durumun sorumlusu olarak ABD Merkez Bankası’nı (FED) gösterdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Serbest fon devi Baupost Group’un kurucusu Seth Klarman, müşterilerine yazdığı bir mektupta merkez bankası politikalarının ve hükümet teşviklerinin, yatırımcıları “risklerin ortadan kalktığına” ikna ettiğini ve böylece piyasaların fiyat keşfi mekanizması olarak görev yapmasını engellediğini söyledi. Dünyanın önde gelen değer yatırımcılarından biri olan Klarman’ın yazısı, piyasalardaki son hareketleri sert bir dille eleştirdi.

Klarman, ABD Merkez Bankası’nı (FED), korona virüs pandemisinin başlangıcından bu yana faiz oranlarını düşürdüğü ve finansal sistemi paraya boğduğu için eleştirdi. Aynı zamanda, merkez bankasının hamlelerinin, ABD ekonomisinin durumunu değerlendirmeyi güçleştirdiğini ifade etti. Klarman, “bu kadar çok teşvikle, ekonominin resesyonda olup olmadığını anlamaya çalışmak, yüksek dozda ateş düşürücü aldıktan sonra ateşinizi ölçmeye benziyor” dedi.

Yatırım uzmanı, “giderek kaynama noktasına yaklaşan suyun içindeki kurbağalar gibi, yatırımcılar da tehlikenin farkına varmıyor” ifadesini kullandı. ABD borsaları, Mart ayında yaşanan düşüşün ardından %75’in üzerinde yükseliş gösterdi. Aynı zamanda, kredi alan kurumsal şirketlerin, ABD hükümetine kıyasla ne kadar ekstra faiz ödemesi gerektiğini ölçen kurmsal borçlar, bu ay korona virüs öncesi seviyelerine döndü. Boston merkezli Baupost’u neredeyse 40 yıl önce kuran Klarman’ın varlıkları 30 milyar dolara ulaşan fonu, 2020’de piyasalardan düşük performans gösterdi.

Financial Times’a göre Klarman, geçtiğimiz birkaç ayda, FED’in müdahalelerine yönelik eleştirilerini sertleştirdi. 2020’nin son çeyreği için müşterilerine gönderdiği değerlendirme yazısında, Klarman FED’i “400 kiloluk bir goril” olarak tanımlayarak, FED’in zor zamanlarda likidite sağlayan yatırımcılar için fiyat belirlediğini söyledi.

Yatırım uzmanı, “bu eşi benzeri görülmemiş ve sürdürülen hükümet ve merkez bankası müdahaleleriyle ilgili en büyük sorun, sermayeye yönelik riskler artarken üzerinin örtülüyor olması” dedi. Bununla birlikte Klarman, FED politikalarının ekonomik eşitsizliği körüklediğini söyleyerek, “zirvede olanların servetlerini hızla yükselten, en aşağıda olanların ise sonu olmayan bir düşüşe geçmesine neden olan” K şeklinde toparlanmaya dikkat çekti.

Tesla örneğini veren Klarman, “zar zor kar eden” elektrikli araç üreticisinin hisselerinin, “tüm mantığa aykırı şekilde” yükseldiğini ve kurucusu Elon Musk’ı kısa bir süreliğine dünyanın en zengin insanı haline getirdiğini söyledi. Açıklamasında, düşük faiz oranlarının nakit akışlarını daha değerli kıldığını dile getirirken, birçok yatırımcının bu durumu tüm zamanların en yüksek seviyelerinde değerlemelerle işlem gören hisselerinin fiyatlarını açıklamak için mantıksız bir şekilde kullandığını ifade etti. Klarman, “getirinin elde edileceği zaman uzaklaştıkça, şimdiki zamanda değerlemeler yükseliyor” dedi.

Klarman, FED’in politikalarının ve programlarının, “aşağı yönlü volatilite bastırılırken, neredeyse her şeyin yükseleceğinin düşünüldüğü, sıra dışı şekilde hafif piyasa koşullarının oluşmasına doğrudan katkıda bulunduğunu” söyledi. Açıklamasında, “piyasaların fiyat keşfi alanındaki her zamanki rolü askıya alındı” dedi. Yatırımcıların, giderek piyasaların daha riskli köşelerine yönelmelerine neden olan, sürekli bir getiri arayışı içinde olduklarını söyledi. Bu riskli alanlar arasında, yatırım sınıfı kurumsal borçlar, özel krediler ya da çürük tahviller de yer alıyor.

Klarman’a göre, FED’in sert önlemleri, ekonomik aktivitenin yükselmesine ve zorda olan şirketlerin kurtarılmasına yardımcı oldu. “Ancak aynı zamanda iki tehlikeli fikri de ortaya çıkardı: Mali açıkların önemi yok ve ödenmemiş ne kadar borç olursa olsun, çabasız ve güvenli bir şekilde borç almaya devam edebiliriz” dedi.

Başlıklar: Salgın, merkez bankaları, teşvik paketleri

 

Faiz kararı öncesi ve sonrası gün içi dalgalanma oluşabilir

 

Küresel vadelilerde Biden yükselişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)