E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda 2020’den bu yana en iyi 3 hafta---

Borsalarda 2020’den bu yana en iyi 3 hafta

Borsalarda 2020’den bu yana en iyi 3 hafta
21 Kasım 2023 - 11:38 borsagundem.com

ABD borsalarında yükseliş sürüyor. Peki tarihsel veriler bundan sonra olacaklar için ne diyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında 2023 yılına damga vuran yapay zeka güdümlü ralli, zaman zaman dalgalı bir seyir izlese de, yeni zirveler yapmaya devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yükselişin en net izlendiği S&P 500 Endeksi, 2020 yılından bu yana en iyi üç haftasını geçirdi. Yatırımcılar ise rallinin daha ne kadar sürebileceğini merak ediyor.

Ralli sürecek mi?

Barron’s’dan Teresa Rivas’ın haberine göre, ABD’de Şükran Günü'ne yaklaşılırken, son piyasa hareketleri göz önüne alındığında yatırımcıların minnettar olacağı çok şey var gibi gözüküyor. Tarihsel verilerin yol gösterici bir rolü olduğu kabul edilirse, yılın geri kalanı ve 2024 yılının başlangıcının da benzer bir seyirde ilerlemesi bekleniyor.

ABD’de her üç endeks de dün yüksek işlem gördü ve bu, geride kalan haftalardaki yükselişin ardından gerçekleşti. Geçen hafta Cuma günü, Nasdaq, şimdiye kadarki en büyük üç haftalık puan artışını kaydetti ve Silikon Vadisi 2023'teki ralliyi desteklerken, bundan faydalanan yalnızca teknoloji ağırlıklı endeks olmadı.

S&P 500 Endeksi, Nasdaq ve Dow Jones gibi, Cuma günkü kapanışa kadar art arda üç haftadır yükselişte ve bu süre içinde yüzde 9,6 oranında artış gösterdi. Bu, piyasanın yayılan Kovid-19 salgınının ilk şokundan toparlanmaya başladığı Nisan ve Haziran 2020'den bu yana en büyük üç haftalık puan ve yüzde artışı anlamına geldi.

S&P 500 Endeksi'nin kendisi üç haftalık harika bir performans sergilerken, endeksin pek çok bileşeni daha da iyi performans gösterdi. Bu yılın büyük teknoloji yıldızlarından biri olan Nvidia yüzde 23’ten fazla yükselirken Expedia Group, Generac Holdings ve Carnival 27 Ekim'deki düşük piyasa düzeltmesinden bu yana yüzde 30'dan fazla getiri elde etti.

Bu son kazanımlar S&P 500 Endeksi’nin yalnızca Kasım ayında yüzde 7,6 oranında, yılın başından bu yana ise yüzde 17'den fazla artış göstermesini sağladı.

Veriler yükseliş lehine

Elbette, endeks zaten bu kadar yüksekken, bazı uzmanlar, özellikle yüksek faiz oranlarının, özellikle de yüksek seyreden teknoloji hisseleri açısından olumsuz bir etki yarattığı böylesi bir dönemde, rallinin devam etme yeteneği konusunda 'şüpheci' olabiliyor. Ancak Dow Jones Market Data'ya göre, S&P 500 Endeksi çoğu zaman yükselişi ayakta tutmayı başarıyor.

1962 yılından bugüne, S&P 500 Endeksi’nin bu son dönem hariç olmak üzere üç haftalık yüzde 9 veya daha fazla yüzdesel değişim sağladığı 39 örneğin olduğu görülüyor. Tarihsel verilere göre, geride kalan üç haftalık yükselişlerin ardından endeks bir, iki, üç, dört ve sekiz haftalık dönemlerde ortalama olarak hâlâ yükselişini sürdürüyor. Aslında kazanımlar zaman geçtikçe artıyor bile denebilir. Endeks ortalama olarak bir ay sonra yüzde 1,83, iki ay sonra ise yüzde 3,91 oranında artış kaydediyor.

Bu birkaç aykırı değer sayesinde de olmuyor. Ortalama bakımından bakmak da benzer şekilde olumlu sonuçlar veriyor çünkü endeks bir, iki, üç, dört ve sekiz haftalık dönemlerde benzer şekilde yükselişte görünüyor. Dört haftalık ortalama kazanç yüzde 2,21’i bulurken, bu rakam sekiz hafta baz alındığında yüzde 3,3'e sıçrıyor.

Her olasılığı değerlendirmek

Bu nedenle, eğer tarihsel kalıplar geçerliyse, S&P 500 Endeksi’nin yılı neşeli bir şekilde bitirip 2024'e başlaması beklentisi makul bir yaklaşım gibi duruyor. Ancak her zaman bir ‘ama' olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu modelin son yıllarda o kadar da güvenilir olmadığını belirtmekte fayda bulunuyor.

S&P 500 Endeksi’nin üç hafta içinde yüzde 9'dan fazla artış gösterdiği son üç seferde sonuçların biraz kafa karıştırıcı olduğunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Endeks bu dönemlerin ilk ve sonuncusunda bir hafta ve bir ay sonra kırmızı renkte seyretti ancak yine de sekiz hafta sonra bu üç vakanın hepsinde yine daha yüksekti.

Durum tespiti yapan tüm yatırımcılar, geçmiş performansın gelecekteki sonuçların garantisi olmadığını ve doğal olarak piyasayı etkileyebilecek başka faktörlerin de rol oynadığını çok iyi bilir. Bununla birlikte, yükseliş eğilimi gösteren tarihsel kalıpların sıklıkla gerçekleştiği bir yılda, bunun, rallinin henüz bitmediğine dair olumlu bir işaret olduğunu kabul etmek çok da yanlış bir yaklaşım sayılmaz.

ABD borsalarında üç haftalık ralli risk altında

 

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Tarihsel göstergeler ‘boğa piyasası’ diyor

 

Borsada boğa sezonu bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)