E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda %10’luk düzeltme korkusu---

Borsalarda %10’luk düzeltme korkusu

Borsalarda %10’luk düzeltme korkusu
02 Eylül 2021 - 12:07 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl eylül ayında borsalarda gerçekleşen neredeyse %10’luk düzeltme nedeniyle yatırımcılar 2021’in sonbahar aylarını korkuyla bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisselerin eylül ayında yeni rekorlar kırması bekleniyor olsa dahi Wall Street’te korkular hissedilir duruma geldi. Stratejistler eylül ayının hisse endeksleri için yılın en kötü ayı olduğunu gösteren trendlerden neredeyse her gün bahsediyor. Geçtiğimiz yıl hisseler dur durak bilmeyen rekor yükselişler gösterirken S&P 500 endeksi eylül ayında yaklaşık %10’luk bir düzeltme yaşadı.

Bu düşüşün ardından boğa rallisi devam etti. 2020’nin eylül ayında, aylarca süren sert yükselişlerin ardından S&P 500’de %3,9’luk bir düşüş gerçekleşti. Daha önce 2020’nin mart ayında korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte finansal piyasalar ve ekonomi durma noktasına gelmişti. Bu yıl yatırımcılar piyasaların benzer bir yolda ilerlediğine yönelik endişeler içinde. S&P 500 endeksinde yedi ay ard arda yükselişler gerçekleşti ve değerlemelerin çok yüksek olduğuna yönelik görüşler sıklıkla dile getiriliyor.

Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) kolay para politikalarının da yakın zamanda geri çekilmeye başlanacağına yönelik işaretler de endişelerin yükselmesine neden oluyor. LPL Financial Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, salı günü yayınladığı araştırma notunda yılın bu dönemiyle ilgili geleneksel uyarılar yaptı. Detrick, “bu boğa piyasası 2021 yılında neredeyse tüm endişe sinyallerine gülüp geçmiş olsa da eylül ayının geçmişte hisseler için en kötü ay olduğunu unutmamak gerekiyor” dedi.

Piyasalardaki endişenin nedenleri ise oldukça fazla. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre piyasalar cuma günü açıklanacak istihdam verilerini endişeyle beklerken, hisselerin değerlemelerinin yüksekliği de yatırımcıların korku duymasına neden oluyor. ABD’de okullar yeniden açılırken, korona virüsün delta varyantının yayılımı, yeni bir dalganın başlamasına yönelik endişeleri besliyor.

Bununla birlikte ekonomi toparlanma gösterirken artan harcamalarla birlikte yükselen fiyatlar ve enflasyonun da piyasalarda değişime neden olacağından korkuluyor. 

Wedbush Securities Hisse İşlemleri Başkanı Sahak Manuelian Market Watch’a yaptığı açıklamada volatilitenin bu ay öne çıkan bir unsur olabileceğini söyledi. Manuelian, “genellikle olduğu gibi geçtiğimiz yıl da eylül ayında görülen volatilite yeniden devreye girebilir” dedi.

Market Watch yazarı Mark Hulbert ise eylül ayının hisseler için korkutucu bir ay olduğunu gösteren istatistiklere rağmen, yatırımcıların paniğe kapılmaması gerektiğini söyledi. Hulbert, “borsa kuralları istatistiki olarak önemli olan korelasyonlarla dolu ancak bunların gerçek hayatta bir önemi yok” dedi. Heritage Capital Başkanı Paul Schatz da benzer tavsiyelerde bulundu ve eylül ayına yönelik negatif verilerin, istatistiklere nasıl bakıldığıyla da ilgili olduğunu söyledi.

Schatz, “birçok kişi eylülün hisseler için en kötü ay olduğunu söylüyor. Bu geçmişteki verilere bakıldığında doğru. Ancak başlangıç yılı olarak hangi yılı seçtiğiniz de önem taşıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “eylül ayı 1928 yılından bu yana ortalama -%1,10’luk getiri sağlıyor. Ancak şeytan ayrıntılarda saklı” ifadesini kullandı.

Bu yıl güçlü geçen ağustos ayının performansının da eylül ayı verileri üzerinde etkili olduğunu söyledi. Schatz, “borsaların eylül ayına yukarı yönlü bir trendle başladığı dönemlere baktığımızda negatif getiri, yaklaşık %5 oranında pozitif getiriye dönüşüyor” dedi. Devamında, “bu aynı zamanda borsaların aya düşüşle başladığı dönemlerde getiri ortalamasının -%3’e gerilediğini de gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar nereden bakarsa baksın, S&P 500 endeksinde bu yıl hiçbir düşüş görülmediği için, piyasalarda bir düşüş dönemi beklenmeli. Detrick piyasaların şimdiye kadar gösterdiği istikrarlı yükselişin, gelecek üç, altı ve on iki aylık süreçlerde de piyasaların performansıyla ilgili bilgi verdiğini söyledi. Bu şekilde sırasıyla %4,1, %8 ve %9,5 yükseliş görülebilir.

Borsalarda finans hisseleri liderliği ele geçirdi

 

Bitcoin, 50 bin doların üzerinde

 

Yükseliş trendinin korunması bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)