E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa"Borsalar kontrolden çıktı"---

"Borsalar kontrolden çıktı"

Borsalar kontrolden çıktı
08 Mart 2023 - 12:38 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD hisse senetlerindeki aşırı değerlemelerin ayı piyasasını yansıttığını söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında belirsizlik olumsuz yönde sonuçlanmak üzere olabilir. Stratejistler, hisse senedi piyasalarında büyük bir çöküş bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Morgan Stanley, hisse senetlerindeki aşırı değerlemelerin ayı piyasasını hatırlattığını ve bunun her an borsalarda büyük bir çöküşü tetikleyebileceğini öngörüyor.

Aşırı değerlemeler

Insider’dan George Glover’ın haberine göre, Morgan Stanley stratejistleri, yatırımcıları, ABD hisse senetlerinin yeniden çökmesine hazır olmaları konusunda uyarıyor. Stratejistler, aşırı değerlemelerin 2022 yılı ayı piyasasını yansıttığının altını çiziyor.

Morgan Stanley stratejistleri, tıpkı geçen yıl ayı piyasasının başlangıcında yaptıkları gibi, aşırı değerli gördükleri için ABD hisse senetlerinde yeni bir çöküş bekliyor. Bankanın servet yönetimi ekibi yaptığı açıklamada, “Borsa ve kredi piyasası, Fed'in olası faiz oranlarını artırma yolunda mücadele ediyor. ABD hisse senedi değerlemeleri ise aşırı uçta seyrediyor” diyor.

Stratejistler yatırımcılarıyla paylaştıkları notta, analizlerinin ABD hisse senedi fiyatlarının S&P 500'ü yıl boyu yüzde 19,4 oranında düşüren 2022 yılının sert düşüşü başlamadan hemen önceki seviyelere benzer özellikler gösterdiğini ifade ediyor.

2023 yılının başında, yatırımcıların Fed'in daha fazla faiz artırımına gitmeyeceğine dair umutları artarken, ABD hisse senedi fiyatları bir miktar zemin kazanmak için yükseldi. Merkez bankası, yüksek enflasyon oranlarını soğutmaya çalışırken geçen yıl faiz oranlarını sıfıra yakın seviyelerden yaklaşık yüzde 4,5 seviyelerine yükseltti.

Ancak Morgan Stanley Wealth Management ekibi, yaşanan rallinin hisse senedi değerlemelerini aşırı seviyelere sürüklediğini söylüyor. Bu seviyelerin, artan faiz oranlarının veya ekonomik gerilemenin potansiyel tehditlerine aldırış edilmediğini gösterdiği konusunda yatırımcıları uyaran stratejistler, yatırımcıların Fed'in enflasyonu düşürme kararlılığının ABD ekonomisine zarar vermesinden endişe ettiklerini belirtiyor.

Morgan Stanley Wealth Management ekibi, yaşanan rallinin hisse senedi değerlemelerini aşırı seviyelere sürüklediğini söylüyor.

Fiyat kazanç oranı 2022 çöküşünü hatırlatıyor

Banka CIO’su Lisa Shallett liderliğindeki ekip, “Ekonomide yumuşak iniş veya resesyon gibi gerçek hasar verici döngüler hala önde olabilir. Yatırımcıların çok dikkatli olmaları gerekiyor” diyor.

Stratejistler, S&P 500'ün 12 aylık fiyat-kazanç oranına dikkat çekerek bunun hisse senetlerinin geçen yılki çöküşten hemen önceki kadar aşırı değerlendiğinin kanıtı olduğunu ifade ediyor.

Temel fiyat/kazanç ölçütü, yatırımcıların bir hisse senedinin alım satım fiyatını analiz etmesine ve hisse senedinin gerçek değerini ne kadar yansıttığına karar vermesine yardımcı olmak için diğer Hisse senetleriyle karşılaştırmasına olanak tanıyor. Fiyat/kazanç ölçütü, hisse başına kazançla ilişkili olarak fiyatın da bir ölçüsü olma niteliği taşıyor.

S&P 500 Endeksi, şu an için 21,64'lük bir fiyat/kazanç oranına sahip bulunuyor. Bu seviye, Nisan 2022'de ulaştığı 22,40 seviyesinin hemen altında bir seviyeye karşılık geliyor. S&P 500 Endeksi, geçen yıl Nisan ve Ekim ayları arasında yüzde 20 oranında değer kaybederken teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise yüzde 27 oranında düştü.

Piyasalar ip üstünde yürüyor

Morgan Stanley Wealth Management'ın kasvetli öngörüsü, bankanın üst düzey hisse senedi stratejisti Mike Wilson’ın aşağı yönlü görüşünü de yansıtıyor. CIO Mike Wilson Pazartesi günü yaptığı açıklamada kısa vadeli bir ralli beklediğini söylese de ABD'deki resesyon kazançları ve hisse senedi fiyatlarını aşağı çekmeden önce piyasaların hala ‘ip üstünde yürüdüğü’ konusunda yatırımcıları uyarmıştı.

"Borsalar Mart ve Nisan’da kazanç vadediyor"

 

Piyasalar Powell’dan ne duymak istiyor?

 

ABD piyasalarında ralli beklentisi

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik faiz mesajı

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

"Fed, 50 baz puan seçeneğini düşünmeli"

 

Brian Moynihan: "Resesyon üçüncü çeyrekte"

 

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İkginc08 Mart 2023 19:06

    Her an borsa çökelirmişmiş :) eski rakamları unutun artık. Yok öyle rakamlar.

  • ALİ TEL08 Mart 2023 18:26

    Bugünü de kazançlı kapattık.seçimlere kadar 8500 endeks olacağını düşünmekteyim.

  • FİNANS DÜNYASI08 Mart 2023 14:46

    Bizim borsaya bir şey olmaz çünkü başımızda serbest ekonomi piyasası uygulan RTE endeksi 2000 den alıp 5700 yaptı eğer kemal gelir ise borsa falan kalmaz.çünkü millet korkudan döviz ve paraları bankalardan çekip ya yastık altına alacaklar yada yurtdışına bu paralar kaçacak bunlarda nerden olacak borsa da sert satışlardan olabilir diye düşünmekteyim.mesala ali babacan biz iktidara gelince Baykar makinayı kapatacağız diyor kemal ne diyor kendilerinden olmayanlara çete diyor bunlar hiç paralarını Türkiye de bırakırlar mı diyorsunuz hepsi yurtdışına kaçacak.

  • Alican Türkoğlu 09 Mart 2023 21:07

    Teşekkür ederim. Yorumunuz çok yerinde ve doğrudur.

  • baran08 Mart 2023 13:11

    Çakallık yapmayın.  Kriptolar içinde gizlenen dolarlar bırsalara geliyor.  Kriptolar ise içi boş oyuncaklardan farkı yok. Israrla borsalara veryansın edip kripto jetonlara gıkını çıkarmayan fed kuklası  insanların aklıyla alay ediyor. Aslında dertleri çok başka.  Dünya da kendi kontrollerinden çıkmaması için önce Kıtalar ve ülkeleri rezerv para olarak dolarla borçlandırmaya devam etmek!  Sonrası geliyor tabi.