E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBrian Moynihan: Resesyon üçüncü çeyrekte---

Brian Moynihan: Resesyon üçüncü çeyrekte

Brian Moynihan: Resesyon üçüncü çeyrekte
08 Mart 2023 - 11:35 borsagundem.com

ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi oldukça karışık ve karanlık bir seyir izliyor. Gelen her veri sonrası değişen hissiyatın giderek kötüleştiği gözleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in ısrarcı enflasyon karşısında faizleri daha yüksek seviyelerde daha uzun tutma sinyali vermesi de ekonomideki durgunluk beklentisini iyice körüklüyor.

Teknik durgunluk

Markets Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Bank of America CEO'su Brian Moynihan, ABD'nin bu yılın 3. çeyreğinde resesyona gireceğini ifade ediyor. ABD ekonomisinin bu yıl resesyona gireceği konusunda uyarıda bulunan Moynihan, ancak bu durgunluğun şiddetli olmasını pek olası görmediğini sözlerine ekliyor.

The Financial Review' Business Summit'te söz alan Moynihan, üçüncü çeyrekte başlayacak bir durgunluğun, dördüncü çeyrek boyunca ve 2024'ün ilk çeyreğinde devam edeceğini ifade etti. Moynihan, “Büyük resimde çok hafif bir durgunluk var. Derin bir durgunluk göreceğimizi düşünmüyorum. ABD’de derin bir düşüşten çok, teknik bir durgunluk olacak” diye ekledi. Moynihan, BofA stratejistlerinin çeyrek daralmalarının yüzde 0,5-1 aralığında olacağını öngördüğünü de belirtti.

Teknik durgunluk, iki çeyrek üst üste negatif GSYİH büyümesi olarak tanımlanıyor ancak Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (National Bureau of Economic Research - NBER) ilan etmeden ekonominin resmi bir gerileme içinde olduğu kabul edilmiyor.

Faiz indirimi 2024’ün ikinci çeyreğinde

NBER, kendi adına, resesyonu “Ekonominin geneline yayılmış ve birkaç aydan fazla süren ekonomik aktivitedeki önemli düşüş” şeklinde tanımlıyor.

ABD, geçen yıl kısa bir süre teknik durgunluğa girdi, ancak ekonomik faaliyetin toparlanmasıyla 2022 yılının üçüncü çeyreğinde toparlandı. Dördüncü çeyrekte ise ABD ekonomisi büyümeye devam etti. Fed'in agresif faiz artırımlarına rağmen iş gücü sayısı ve tüketici harcamalarının güçlü kalmasıyla birlikte, güçlü ekonomik verilerle piyasalar daha iyimser hale geldi.

Ancak ekonomi küçülürken Moynihan, “Ekonominin küçülmeye başlamasıyla birlikte, Bank of America olarak Fed'in 2024'ün ikinci çeyreğinde faiz indirimine başlamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Merkez bankası yetkilileri geçen yıl faiz oranlarını 450 baz puan artırdı. Bu oran, özellikle bazı yorumcuların gözünde ekonomiyi resesyona sokabilecek düzeyde yüksek bulundu. Enflasyon ısrarla yüksek kalmaya devam ederken, piyasalar, Mart ayında Fed’den 25-50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara 'Fed' yön verecek

 

Beyaz Saray: Fed yetkilileri 'durup bir nefes almalı'

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik faiz mesajı

 

Krugman: Fed sonuç alana kadar faizleri artıracak

 

Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?

 

Fed için enflasyon, büyüme ve resesyondan daha önemli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran08 Mart 2023 13:14

    Ulan ne sersem karakter bunlar adeta resesyonun yolunu gözetliyorlar!  Tuh sizin kalıbınıza  Hepsinin derdi belli.  Şimdi gelmedi 3 ay sonra gelsin demenin manası ne.  Bu kadar mı çaresiz acizisniz?  Yapılacak hiç mi bir şey yok.  Trilyon dolarların üzerine oturan 9 aile var ki onlar Dünya nın en zengin ilk 30 un da dahi gösterilmemiş. Dünya ya da bol bol kaos ve alçaklık savaş açlık tehditleri ile gelirler.