E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için ‘zor dönem’ uyarısı---

Borsalar için ‘zor dönem’ uyarısı

Borsalar için ‘zor dönem’ uyarısı
30 Ağustos 2022 - 16:14 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED Başkanı’nın şahin açıklamalarının ardından terse döndü. Credit Suisse’ten Michael Strobaek borsalardaki zorlu sürecin devam edeceği konusunda uyardı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın cuma günü Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu sırasında yaptığı açıklamalar FED’in faiz politikasını yavaşlatacağı yönündeki düşürdü. Açıklamalar sonrası uluslararası yatırım bankaları da borsalara ilişkin beklentilerini değiştirdi.

MarketWatch’un haberine göre Credit Suisse Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Michael Strobaek henüz 10 Ağustos tarihinde hisse senetleri için yayınladığı taktiksel pozisyonu değiştirdiklerini açıkladı. Strobeak hisse senetleri için nötr olan pozisyonlarını aşırı değerli olarak güncelledi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bankaların taktiksel pozisyonları üç ila altı aylık bir dönemi işaret eder.

Strobaek konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar çok fazla beklentiyi faktör olarak değerlendirdi ve bunlar yeterli ekonomik gerçeklere sahip değildi. Bu nedenle, önümüzdeki birkaç ayın yatırımcılar için zorlaşması muhtemeldir ve bence ihtiyatlı olmanın ve riski azaltmanın zamanı geldi” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi Powell’ın açıklamalarından itibaren %4’ün üzerinde düştü. Endeks haziran ayının ortasından bu yana %10 yükseldi. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari ise merkez bankasının enflasyonla mücadelesini hafife alan borsaların aşırı değerli pozisyona gelmesinden mutlu olduğunu açıkladı.

Credit Suisse strateji ekibi, ABD enflasyonunun daha da düşeceğini, sıkılaşan işgücü ve konut piyasalarının hizmetler tarafındaki maliyetleri artırmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Strobaek, “Ayrıca, sürekli yükselen hizmet sektörü enflasyonu ve aşırı ısınan bir istihdam piyasasının bu kombinasyonu, enflasyonun zirveye ulaşmasından sonra bile FED’den daha güçlü bir yanıt almayı garanti haline getirdiği açıkça görünüyor” dedi.

İsviçre bankası strateji ekibi neredeyse tamamen emtia fiyatları tarafından yönlendirilen Avrupa’da durumun daha da kötü olduğunu belirtiyor. Bankaya göre diğer pazarlardan tasfiye edilen doğalgaz arzını çekmek durumundaki Avrupa’da, doğalgaz fiyatları yüksek kalmak zorunda görünüyor. Strobaek konuyla ilgili açıklamasında, “Sonuç olarak, Avrupa enflasyonunun henüz zirveye ulaşmamış olması muhtemeldir” ifadelerine yer verdi.

Credit Suisse baş stratejisti merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceği gerçeğine uyum sağlayacak olan piyasaların önümüzdeki birkaç ay boyunca zorlu bir süreçten geçeceğini belirtiyor. Strobaek hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetleri için mutlak getiri görünümü "cazip değil" olarak değiştirdi. Borsa uzmanı küresel piyasalara ilişkin uzun vadeli görünümünde ise şu ifadelere yer verdi:

“İyi olan haberse merkez bankalarının faiz artışlarını önden yüklemeli gerçekleştiriyor olması. Acı verici olan faiz oranlarının yeniden belirlenmesi süreci muhtemelen tarihteki diğer faiz artışı döngüleriyle karşılaştırıldığında görece daha kısa süreli olacaktır. Merkez bankalarının başarılı olmaları tüm yatırımcıların çıkarınadır, aksi takdirde varlık fiyatları söz konusu olduğunda gelecekte daha da fazla acı verici bir süreçle karşılaşabiliriz”

Strobaek hisse senetlerinden topyekûn çıkmayı tavsiye etmiyor. Credit Suisse baş stratejisti, “Havlu atmak borsalardaki kesin bir düzeltmeyi takip edecek olan iyileşmeyi büyük olasılıkla kaçırmak anlamına da gelecektir” dedi.

Yüzde 8’lik enflasyon döneminde Strobaek’e göre çok fazla nakit tutmak satın alma gücünden ödün vermeyi garanti eden bir hamle. Borsa uzmanı uzun vadeli yatırım odaklı özel piyasaların veya gelişmekte olan piyasalardaki sert döviz tahvillerinin şu anda ilginç fırsatlar oluşturduğunu söyledi.

Rockefeller’dan ilginç uyarı: Dolar sonrası dünya geliyor

 

Yumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor

 

Avrupa'da depoların dolmasıyla gaz fiyatları geri çekildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı31 Ağustos 2022 07:37

    ekenomi yönetimi içindeki çeteler temizlenmeli borsa yıllardır yazıyorum güvenli yatırım yeri haline gelmeli.borsada dolandırıcı patronlar ayıklanmalı

  • Mehmet Baydar 30 Ağustos 2022 23:56

    Hiç kimse anlayamıyor. Kafada analitik bölgenin işleyişi ile ilgili. Kardeşler, ülke seçime gidiyor, Hükümet daha önceki seçim önceleri olduğu gibi Borsayı çık dingin tutacaktır. Birinci nedeni dolarcıları borsaya çekmek ikincisi ise insanlara az çok paralar kazandırmak.. lokomotif ise banka hisselerinin, özel bankalardan. İzleyen kaybeder. Ytd elbet. Siyaseti bilen/çözen daima avantaj sağlar.

  • Ali30 Ağustos 2022 22:58

    Ülkede enflasyon yüzde % 300...şirket ler BEDAVA...

  • Ali Ak30 Ağustos 2022 22:34

    Aylik enflasyonun yüzde 15 oldugü bir ulkenin borsası pek düşmez.Düşüşler alim fırsatıdır.Yıl sonu 5000 e yakınız.

  • Ali31 Ağustos 2022 00:11

    Sen paranın yarısını kaybet görürüm burada sabah akşam söversin

  • Yunus30 Ağustos 2022 19:08

    Eylülde borsaların düşmesi normaldir. Bir aydır hergün yükselen borsanın eylülde 2.900 düzeltmesi yaptıktan sonra 4 bine gidişini izlicez

  • fuat30 Ağustos 2022 17:37

    bizim borsa yeni yeni degerini buluyor , onlar dusunsun balon olmus sirketlerinin durumunu 

  • erol30 Ağustos 2022 16:35

    borsadan çıkıp dolara geçtim. düzeltme gelmeden hisse almam.

  • Prekazi cimbom30 Ağustos 2022 20:43

    Çok beklersin daha kardeş.