E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor---

Yumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor

Yumuşak iniş ihtimali azaldı, volatilite yükseliyor
30 Ağustos 2022 - 10:19 borsagundem.com

FED’in şahin tavrını sürdürmesi ekonomide yumuşak iniş ihtimalini azaltırken, uzmanlar piyasalarda yüksek volatilite öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Jackson Hole sonrası yeniden düşüşe geçen piyasalar, FED’in şahin tavrıyla sarsıldı. Beklentilerin aksine yüksek faiz artırımlarına devam edeceğini belirten FED Başkanı Powell, uzmanlara göre bu duruşuyla ‘yumuşak iniş’ için var olan düşük olasılığı da yok etti. Uzmanlar resesyona kesin gözüyle bakarken borsalarda ise yüksek volatilite bekliyor.

Forbes’tan Sergei Klebnikov’un haberine göre, FED Başkanı Powell’ın enflasyonu düşürmenin zaman alacağını söyleyerek şahin duruşunu sürdüreceğinin işaretlerini verdiği konuşması, para politikasında bir tersine dönüş ihtimalinin giderek uzaklaştığını gösterdi. Uzmanlara göre bu durum, piyasalarda gelecek birkaç ayda yüksek volatilite görmeye hazır olmamız gerektiği anlamına geliyor.

Piyasalarda momentum yavaşlıyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda Haziran ayının ortasındaki dip noktadan bu yana yaşanan etkileyici ralliye rağmen yatırımcılar daha uzun süreli faiz artırımları ve FED’in daha sıkı para politikasına devam edeceği noktasında endişelendikçe, piyasalarda iki haftadır süren negatif havanın üçüncü haftada da sürmesinin önüne geçmenin yolları aranıyor. Uzmanlar bu hafta hisse senetleri piyasasının inişli çıkışlı seyretmesini, volatilitenin yüksek olduğu bir hafta beklediklerini ifade ediyor.

Nationwide Yatırım Araştırmaları Şefi Mark Hackett, FED Başkanı Powell'ın daha yapacak daha çok işleri olduğunu ikna edici şekilde hatırlatmasının piyasalardaki ‘momentum’u açıkça yavaşlattığını söylüyor.

New York merkezli yatırım platformu Oanda’da Kıdemli Piyasa Analisti olan Edward Moya ise FED Başkanı Powell'ın yakın zamanda bir FED pivotu olmayacağını açıkça belirttiğini ve bu nedenle, bu ayın başlarında hisse senedi satın alan herkesin artan endişeleri ortasında hisse senetlerinde ‘daha fazla zayıflık’ öngördüğünü belirtiyor.

Yüksek volatilite bekleniyor

Japonya merkezli finans şirketi Nomura Kıdemli ABD Ekonomisti Rob Dent'in notuna göre ise “FED bu yılın başlarındaki ‘hızlı’ faiz artırımlarının ardından ‘kasıtlı olarak’ oranları ‘daha uzun süre daha yüksek’ olacak şekilde ayarlamaya çalışıyor ve bu politika, 2022 yılı içinde yaşanacak bir resesyon olasılığını iyiden iyiye artırıyor” şeklinde görüş bildiriyor.

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Martin Wurm da, “Devam eden enflasyon, FED'in yumuşak bir iniş için çok az yer bırakan bir yola girmesine neden oldu” diyerek benzer fikirde olduğunu aktarıyor.

RBC’nin ABD Strateji Başkanı Lori Calvasina ise yayınladığı notta, yatırımcıların yüksek oynaklık beklemeleri gerektiğini ve hisse senetlerinin 2022 yılının ‘dalgalı’ piyasa koşulları altında, Haziran ortasındaki dip seviyelerini tekrar test etme riskinin giderek arttığını belirtiyor.

75 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor

Piyasa beklentileri şu an için büyük ölçüde FED'in Eylül ayında yapacağı bir sonraki 75 baz puanlık faiz artışına işaret ediyor. CME Group verilerine göre, yatırımcıların yaklaşık yüzde 75'i şu anda 50 baz puanlık daha küçük bir artış yerine 75 baz puanlık bir artışı fiyatlıyor.

Hackett, “FED Başkanı Powell'ın konuşması, Eylül toplantısı için fikir birliği bahsini yalnızca 75 baz puana kaydırmakla kalmadı, aynı zamanda 2023'teki faiz artırım eğrisini de değiştirmeye başladı” diyor. Hackett, yeni eğrinin daha uzun sürecek ve daha yüksek bir politika doğrultusunda şekilleneceğinin altını çiziyor.

Getiri eğrisi tersine döndü

Nomura'dan Dent'e göre, FED yetkilileri, özellikle 1970'ler ve 1980'lerdeki yüksek enflasyon dönemi başta olmak üzere tarihsel verilere daha yakından bakacaklar. Dent, “Önceki parasal sıkılaştırma dönemleri, enflasyonda normal seviyelere geri dönene kadar FED’in ‘sınırlayıcı duruşunu erken gevşetmeyeceğini’ gösteriyordu” diyor.

Wurm ise, 2023 yılına kadar oran artışlarının kesinleşmesiyle birlikte, vadeli işlem piyasalarında yatırımcıların on yıllık ve iki yıllık Hazine tahvili getiri marjlarının Temmuz ayının başından bu yana tersine çevrildiği ‘daha sıkı kredi koşulları’ noktasında da daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Wurm, getiri eğrisinin tersine çevrilmesinin 1955'ten bu yana her resesyondan önce mutlaka yaşandığına dikkat çekiyor.

Jackson Hole sonrası piyasalar yeni haftada negatif

 

ABD borsaları haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı

 

Bu hafta tarım dışı istihdam verisi Fed'in kararında öncü olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haluk30 Ağustos 2022 21:28

    Bizim piyasada ne kadar yabancı kaldı ki. Kalanların Çoğu kemik kadro sanırım.

  • 🔨30 Ağustos 2022 11:07

    Gitmeyen kaldımı borsada? Kalmadı o zaman çökmeden önce yaptıkları şu bakın düşmüyoruz hemen topluyoruz ne zaman herkes inanır 3500-4000 yolculuğuna o zaman çöküş başlar 175 dolar efsane direnç ve bunu herkes biliyor onlarda biliyor şahsi fikrim burasını geçirtecekler ki herkes pozlarını açsın ve bu bir ayı tuzağı olarak tarihe geçecek bir direnç kırışı olacak başka türlü düşürmezler herkesin beklediği elbette olmaz.

  • Mk30 Ağustos 2022 19:06

    Giden. Hisselerde hane halkından kaç kişi var süründürduler topladılar sabredenede yüzde 50 verip sonra kaldırdılar bu yükselişte BIST otuz nerede uzak durmakta fayda var çevremde kimse yok bu getiriyi alan