E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar bu yıl yeni zirve yapacak mı?---

Borsalar bu yıl yeni zirve yapacak mı?

Borsalar bu yıl yeni zirve yapacak mı?
06 Eylül 2023 - 11:30 borsagundem.com

ABD borsalarına damga vuran yapay zeka güdümlü ralli yatırımcıların yüzünü güldürdü ancak uzmanlar borsaların bu yıl yeni zirve yapmayacağı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılını yapay zeka güdümlü teknoloji rallisinin büyük katkısıyla yükseliş eğiliminde geçiriyor. Ancak rallinin hız kesmiş olması yatırımcıları endişelendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında halihazırda yaşanan düşüşün derinleşip derinleşmeyeceği merak konusu. Uzmanlar ise bu yıl borsalarda yeni zirve seviyelerin görülmesinin çok düşük ihtimal olduğunu vurguluyor.

Süper boğalar yanılıyor

MarketWatch’tan Christine Idzelis'in haberine göre, Stifel'den Barry Bannister, borsanın bu yıl yeni zirvelere tırmanmasının ‘istisnai olarak' pek mümkün olmadığını söylüyor. Bannister, borsanın ‘süper boğalar'ının tahminlerine katılmıyor.

Stifel'in baş sermaye stratejisti Barry Bannister'a göre yükselen S&P 500 Endeksi muhtemelen yıl sonuna kadar rekor bir zirveye ulaşamayacak. Bannister, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “2023 yılı sonuna kadar yeni bir yüksek seviyenin görülmesi son derece düşük bir ihtimal” diyor. ‘Süper boğalar’ olarak gördüğü hisse senedi stratejistleri endeksin o zamana kadar 4.800 puan civarında rekor bir fiyata ulaşacağını tahmin ederken Bannister, bu seviyenin ‘hala ulaşılamaz' olduğunu söylüyor.

ABD borsası bu yıl şimdiye kadar dirençli seyreden ekonominin de katkısıyla sıçradı. Amerikan Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyonla mücadele etmek için giderek daha yavaş da olsa faiz oranlarını yükseltmeye devam etti. Ancak Bannister'a göre S&P 500 Endeksi’nin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması için, pek olası olmasa da, ‘oldukça elverişli’ bir hisse başına kazanç oranı ve uygun finansal koşullar gerekiyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 17,1 oranında artış göstererek Ocak 2022 başında gördüğü 4.796,56 puan seviyesindeki rekor kapanışının yalnızca yüzde 6,2 oranında gerisinde seyrediyor.

Yatırımcıların, üç günlük hafta sonundan döndükten sonra alım satımlara yeniden başlamasıyla ABD'nin önemli borsa endekslerinin dünü düşüşle kapattığı gözleniyor. FactSet verilerine göre, S&P 500 Endeksi yüzde 0,4 oranında düşüşle 4.496,83 puana ulaşırken, Dow Jones ve Nasdaq’ta düşüş sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 0,1 oranında gerçekleşti.

Uygun hisse başı kazanç oranı

Bannister, S&P 500 Endeksi’nin yılı 4.400 puanda bitirmesini bekliyor. Bloomberg'in ABD’li satış eğilimine sahip hisse senedi stratejistleri arasında yaptığı bir ankete atıfta bulunan Bannister, bunun, ankete katılan stratejistlerin ortalama yıl sonu hedefi olan 4.350 puan ile de uyumlu olduğunun altını çiziyor.

Bannister, S&P 500 Endeksi’nin 4.800 puana ulaşması için çok düşük bir finansal koşullar endeksine ihtiyaç olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Fed'in bunu istediğinden şüpheliyiz.” Fed, yüzde 2 hedefinin üzerinde kalan enflasyonu düşürmek amacıyla 2022 yılı başından bu yana para politikasını sıkılaştırıyor.

Bannister, Wall Street'in S&P 500'ün hisse başına kazancına ilişkin beklentileri hakkında ise, “Diğer sorun ise hisse başına kazanç. Oran bize çok yüksek görünüyor” şeklinde konuşuyor.

Bannister'a göre, 2023 yılında Fed'in faiz artırımlarının ardından döngüsel ekonomik verilerde gecikmeli olarak görülen ‘yavaşlama’nın teknoloji açısından 2024 hisse başı büyümeyi kısıtlaması gerekiyor. Bannister, “Yapay zeka botlarının düşüncesi bizimle aynı fikirde olmasa da, 2023 sonuna ilişkin aşırı olumlu görüşlerin gerçekleşmesi pek mümkün değil” diyor.

Yatay seyir

Bu yılki yapay zeka çılgınlığı endeksin yükselişini körüklerken, bazı yatırımcılar Fed'in 2023 yılında enflasyonun yavaşladığı bir ortamda faiz artırımlarını yavaşlatmasının ardından ekonomi için potansiyel bir ‘yumuşak iniş’ öngörüyor.

Bu arada, S&P 500'ün hisse senedi risk primi şu anda yüzde 3 civarında seyrediyor. Bannister bu seviyeyi ne düşük ne de yüksek olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Ama belki de tamamen fiyatlanmış bir piyasada bu bir normale dönüş işareti olabilir.”

Bannister son olarak, “S&P 500'deki rahatlama rallisinin ilk yarısı sona erdi. İkinci yarı ise yatay geçecek” diyerek, borsalarda bu yıl yeni ve rekor zirvelerin görülmesinin mümkün olmadığını yineliyor.

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

 

Rallide kayıp yüzde 10’u bulabilir

 

Michael Burry ralliyi açığa sattı

 

Rallide ivme tersine dönüyor

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)