E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yatırımcılar için kritik sınav---

Borsada yatırımcılar için kritik sınav

Borsada yatırımcılar için kritik sınav
07 Ocak 2023 - 08:00 borsagundem.com

Erken seçim ihtimaliyle borsada getiri stratejilerinin revize edilmesi zorunluluğu, yatırımcılar için kritik bir sınavı beraberinde getiriyor.

Borsada 2023 yatırım stratejilerinin belirlenmesinde seçim takvimi kritik öneme sahip. Yatırımcılar oluşturdukları getiri stratejilerini, seçim tarihlerinde yaşanabilecek bir değişiklikle yeniden gözden geçirmek durumunda kalacaklar. 

Barış Erkaya'nın Ekonomim'deki konuyla ilgili haberi şöyle: Borsa İstanbul’da 2023 içerisinde çok sert bir düzeltme beklendiği bir sır değil. Biz de uzmanların görüşleri üzerinden defalarca aktardık. Halen de birçok uzman zaten bunu dile getiriyor. Mesele ise bu düzeltmenin zamanlaması. 2023’ün ilk günlerinde beklenen bir düzeltme değildi bu. Ama seçime kadar geçecek olan sürede beklenen bir şeydi.

Peki o zaman ne değişti de BİST-100 endeksi bir günde yüzde 7’lere ulaşan düşüşle aynı seansta iki defa devre kesti?

Piyasadaki güçlü fonların çoğu erken seçim senaryosunu satın almamış

Aslında değişen bir şey var. Tüm profesyonel kurumsal yatırımcılar 2023’teki hisse senedi stratejileri için bir takvim işletmeye başlamıştı. Bu hesapların tamamı da seçimlerin zamanında, yani 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacağı üzerine kuruluydu. Elbette erken seçim senaryoları yazılıp çiziliyordu. Fakat bu senaryoyu yatırım stratejisi içerisine yedirmek, hele hele Türkiye gibi bir hafta içerisinde “olacak” denilenin “olmayacağa” dönebildiği bir ülkede cesaret ister. Fakat bu erken seçim dedikoduları bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından duyulup da artık bir senaryo değil ciddi olasılık haline dönüşmeye başladığı anda gördük ki; piyasadaki güçlü fonların çoğu daha önce bu senaryoyu satın almamış. Bunu özellikle perşembe günü yatırım ve emeklilik fonlarının tavrında gördük. Hesapladıkları takvimden iki ay geriye gelebilecek bir seçim, Borsa İstanbul’da 2023 için kurulacak getiri stratejisini de mecburen değiştirdi. Yani 2022’yi dolar bazında yüzde 100’lere ulaşan bir borsa getirisiyle kapatan fonların yüzde 40-50 arası bir enflasyonun görülebileceği 2023’te benzer bir getiriye ulaşması için portföyün maliyet noktasını biraz geriye çekmesi beklenmeyen bir şey değildi.

Risk seven yatırımcılar için vakit daralıyor

Endeksin yüzde 5’lik veya yüzde 7’lik getirileri kimseyi yanıltmasın. Bugün BİST-100 endeksi görebileceğiniz en halüsinatif göstergelerden biri. Aynı endeksin içerisinde yer alan çok güçlü beklentilere sahip hisse senetleri aslında yüzde 20-30’lara varan değer kayıpları yaşamış durumda. Yani endeksin neredeyse 4 bin puanda olduğu dönemdeki değerlerine geri dönmüş durumda. Hisse bazlı sert realizasyonlar çoktan başladı. Fakat yine gözden kaçmaması gereken bir nokta var. Bu fonların satışlarını genellikle yabancı yatırımcılarla işlem yapan aracı kurumlardan gelen alımlar karşıladı. Yani Türkiye’deki seçim senaryolarını alacak, risk seven yabancı yatırımcılar, eğer piyasaya dönecekse onlar açısından da artık takvim çok daha dar.

Kritik sınav başlıyor

Borsanın geldiği bu noktadan itibaren yatırımcılar için çok kritik bir sınav başlıyor. Çelik gibi sinirler, seans içinde gerçekleşebilecek yukarı ve aşağı yönlü aldatıcı hareketlere karşı dirayetli durma, uzun vadeli yatırım denilen şeyi artık net bir şekilde kabul etme, günlük al-satlarla, hele ki kaldıraçlı veya kredili işlemlerle borsada kısa yoldan para kazanma hayalinden hızla uzaklaşma dönemi. Borsadaki realizasyonun uzun vadeli yatırımcılara kolay kolay bulamayacakları türden bir alım fırsatı vermesi de bu işin en güzel tarafı. Seçim anketlerinin yavaş yavaş açıklanmaya başlamasıyla artık anketlerden bile etkilenebilecek bir piyasaya doğru gidiyoruz. Uzmanlara göre bu dönem ancak ve ancak sakin kalarak, özellikle sosyal medya tüyolarından uzak durarak veya bunları yapmayı başaramayacak olanın ise parayı profesyonel fon yöneticilerine emanet ederek en karlı şekilde atlatılabilir.

Borsa günü yükselişle tamamladı

 

Avrupa borsaları haftanın son işlem gününde yükseldi

 

FED borsalarda ralli istemiyor

 

"Yatırımcılar borsalardan bir süre uzak durmalı"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN08 Ocak 2023 23:50

    BORSAMIZIN DAHA ÇOK GİDECEK YERİ VAR.BEN SENE SONUNDA 6500-7500 BEKLİYOR İDİM FAKAT OLMADI.

  • Sedat 08 Ocak 2023 22:39

    2 GÜN ÇIKINCA SAT YATAY GİDER ÇOK

  • Allah akıl fikir versin08 Ocak 2023 19:55

    Hem yatırım yap, hem kazanamayacağın kesin olan sınava gir :) 

  • Yorum08 Ocak 2023 19:07

    Ben size söyliyeyim bu son bir haftada düşüşün olduğu günlerin yabancı takas oranlarına bakın takas oranları lot sayıları eksilmeyen hatta artan hisse senetleri var işte o senetleri almaya bakın birde yabancıların hiç olmadığı hisseleri seçin böyle hisseler etkilenmeyecek hatta endexe ters hareketler yapacaklar

  • Yorum08 Ocak 2023 20:41

    Birde fiyatı düştüğü halde yabancı payı hiç düşmeyen hisseler var böyle hisseler yakında Bi operasyon olma olasılığı yüksek olan hisseler dir yani endeksin düşüşüne benzer parelellikte eşlik 3diyor ama yabancı payı fonların payları düşmüyor işte böyle hisseleri bulun

  • AHMET ÖZBİR08 Ocak 2023 12:42

    ERKEN seçim yok, bir-iki hafta ÖNE ÇEKMEK var. Esas mesele 6'LI GANYAN YAYLAN'cı takımın C.BŞK. adayının maalesef SEÇİME YETİŞMEMESİ sözkonusu.

  • Bistrol08 Ocak 2023 09:30

    Uçacak dediklerinde kaç; düşecek dediklerinde al

  • Teo08 Ocak 2023 09:08

    Çok haklısın barışım. Süreç çok zorlu dikkat etmek lazım.

  • Zor07 Ocak 2023 20:16

    Seçim piyasası çok zordur

  • borsacı07 Ocak 2023 09:47

    risk varsa kazanç ve zararda var siyasi tansiyonu çok yüksek bir seçim olacak borsada bu ortamda bekleyip sert düşüşerde alttan toplamak dogru olacak.

  • MD..Edep..Edep.07 Ocak 2023 19:51

    Okey tamam da kardeşim borsa bir günde 7-8 düşmez ... Yani savaş mı var da bu kadar büyük sarsıntı oluyor.. Yani normal gibi algılanmaya başlayan anormal değişimler var.. Böyle bir durumda KY dan ziyade büyük patronların kazanacağı aşikar. Borsa da KY'nın tamamı kazanamaz, yani olayın özeti zaten yabancı da yok kanaatimce birbirimizi öpecek gibiyiz.. Selamlar..