E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada tarih tekerrür edecek mi?---

Borsada tarih tekerrür edecek mi?

Borsada tarih tekerrür edecek mi?
15 Aralık 2023 - 11:33 borsagundem.com

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin Kasım ayı performansının gelecek aylarda tekrar edip etmeyeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Kasım ayında gerçekleştirdiği sıçramayla tarihi verilere göre çok ender yakalanan bir yüzdeyi de tutturmuş oldu. Yatırımcılar, bu yükselişin gelecek aylara sarkıp sarkmayacağı konusunda tarihsel verilere daha yakından bakıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi, 1950 yılından bu yana sadece 30 kez gerçekleştirdiği bir sıçramayı Kasım ayında yaşadı. Tarihsel veriler, bu sıçramanın tekrar edebileceğini gösteriyor.

Tarihte sadece 30 kez

The Motley Fool’dan Trevor Jennewine’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, 1950’den bu yana en iyi aylık performanslarından birini elde etti. Endeks, her ikisi de soğuma işaretleri gösteren enflasyon ve istihdam piyasasına ilişkin teşvik edici ekonomik verilerin etkisiyle Kasım ayında yüzde 8,9 oranında yükseldi. Bu verilerin ardından, rallinin, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü Fed'in faiz oranlarını artırmayı bırakabileceği ve düşürmeye hazırlanabileceği yönündeki açıklamasıyla yeniden hareketlenmesi bekleniyor.

S&P 500 Endeksi’nin Kasım ayındaki yüzde 8,9'luk getirisi bu bağlamda özellikle etkileyici. Ocak 1950'den bu yana geçen 886 ayda endeksin sadece 30 kez yüzde 8'i aşan bir aylık artış kaydettiği görülüyor ve piyasanın buradan da yükselmeye devam edebileceğini düşünmek için makul nedenler bulunuyor. Tarihsel veriler, S&P 500 Endeksi’nin gelecek 12 ayda yükselişe geçebileceğini söylüyor.

Yatırımcıların inatçı enflasyon ve yükselen tahvil getirilerinden endişe duymasıyla S&P 500 Endeksi, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında art arda üç aylık düşüş kaydetti. Ancak endeks Kasım ayında yönünü tersine çevirerek yüzde 8,9 oranında yükseldi ve kayıpları geri kazandı.

Ortalama yüzde 15,8 getiri

Kasım ayındaki artışın sadece dönemsel bir artış olmadığı noktasında tarihsel veriler iyimser olmak için nedenler olduğunu söylüyor. Carson Group'a göre S&P 500 Endeksi, 1950'den bu yana yüzde 8'i aşan aylık artışın ardından 12 aylık dönemde yüzde 90 oranında yükseliyor ve ortalama yüzde 15,8 oranında getiri elde ediyor.

Kısacası tarihsel veriler, S&P 500 Endeksi’nin Kasım 2024'e kadar yaklaşık yüzde 16 oranında kazanç elde edebileceğini söylüyor. Yine de geçmiş performansın gelecekteki getirilerin güvenilir bir göstergesi olmadığını bilmek gerekiyor çünkü her durum, özellikle de mevcut durum benzersizliğini koruyor.

Ancak keskin bir gerilemenin ardından bu kadar büyük bir aylık kazanç görmek de alışılmadık bir durum değil. Carson Group'un verileri, söz konusu aylık dalgalanmaların, 70'lerin ortası, 80'lerin başı ve 2000'li yılların başındaki ayı piyasalarının sonuna doğru gösterdiğini ortaya koyuyor. Veriler aynı zamanda, bir iyileşme gerçekleştiğinde bunun hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini de gösteriyor.

Çıkmak üzere olunan ayı piyasasının kendine has zorlukları bulunuyor. ABD ekonomisi hâlâ salgından kurtulmaya çalışıyor. İş yerlerinin kapanması, tedarik zincirindeki aksamalar ve hükümetin teşvik programlarının, tüketici fiyatlarını onlarca yılın en hızlı temposunda yükselterek Fed'in agresif bir tepki vermesine yol açtığı biliniyor. Bu olaylar silsilesinin en azından yakın zamanda tarihsel bir örneği bulunmuyor, Bu nedenle yatırımcıların, geçmiş ile bugün arasındaki karşılaştırmalara biraz ihtiyatlı yaklaşması gerekiyor.

Fed’in faiz indirme ihtimali

Bununla birlikte S&P 500 Endeksi’nin gelecek yıl daha da yükselebileceğini düşünmek için başka bir neden daha bulunuyor; bu da ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına son verebileceği ihtimali.

Fed, fiyat istikrarını ve maksimum istihdamı korumakla görevli bir kurum olarak kabul ediliyor. Politika yapıcıların bu iki taraflı ekonomik hedefe ulaşma yollarından biri, ekonomideki diğer faiz oranlarını etkileyen bir ölçüt olan hedef federal fon oranını ayarlamak olarak biliniyor.

Politika yapıcılar, ekonomiyi yavaşlatan yüksek borçlanma maliyetleri yoluyla harcamaları caydırmak için hedef federal fon oranını artırabiliyor; ya da politika yapıcılar, daha düşük borçlanma maliyetleri yoluyla harcamaları teşvik etmek için hedef federal fon oranını düşürebiliyor ve bu da ekonomiyi canlandırıyor.

Son zamanlarda ise Fed, enflasyonla mücadele etmek için neredeyse benzeri görülmemiş bir hızda faiz oranlarını artırdı. Politika yapıcılar o kadar agresif hareket etti ki, pek çok ekonomist, geçen yıl durgunluk alarmları vermeye başladı ancak ekonomik bir gerileme en azından henüz gerçekleşmedi. Bu süreçte, aksine, ekonomi oldukça dirençli kalmayı sürdürdü, öyle ki yatırımcılar durumu 'iki ucu keskin bir bıçak' olarak görmek durumunda kaldı.

Özellikle ekonomik dayanıklılık piyasalar için olumlu bir durum olarak kabul ediliyor çünkü bu durumun borsa genelinde gelir ve kazanç artışını teşvik etmesi gerekiyor. Ancak ekonomik dayanıklılık da kötü bir şey olarak biliniyor çünkü Fed'e faiz oranlarını artırmaya devam etme izni veriyor ve bu da resesyona neden olabiliyor.

Bu nedenle yatırımcılar, Ekim verilerinin daha soğuk enflasyon, daha yavaş ücret artışı ve daha az istihdam yaratıldığını ve bunların işsizlikteki artışla birleştiğini göstermesinden memnun oldu. Bu eğilimlerin ardındaki sonuç, politika yapıcıların iki taraflı ekonomik hedeflerinin bir ucuna doğru ilerledikleri, bu da Fed'in faiz oranlarını artırmayı bitirebileceği anlamına geliyor.

Gerçekten de Federal Açık Piyasa Komitesi Çarşamba günü 2024 için herhangi bir artış beklenmediğini ve oranların düşmeye başlayabileceğini belirtti. S&P 500 Endeksi, yüzde 1,37 artışla yeni zirvesini yakalamasına sadece yüzde 2’lik bir alan kalmış oldu.

Faiz artırımları durduğunda borsalar keskin şekilde yükseliyor

CME Group Fed Watch Tool, federal fon vadeli işlem sözleşmelerinden alınan fiyatlandırma verilerini kullanarak gelecekteki faiz artırımlarının olasılığını analiz ediyor. Buna göre, şu anda, Fed'in faiz artırımını bitirme ihtimalinin yüzde 100 olduğunu ve politika yapıcıların 2024 yılında faiz oranlarını en az 100 baz puan düşürme ihtimalinin yüzde 68 olduğunu gösteriyor.

Para politikasındaki benzer değişiklikler tarihsel olarak borsanın yükselmesine neden oluyor. Gerçekten de, JPMorgan Chase'e göre, Fed 1982 yılından bu yana altı faiz artırımı döngüsüne girmiş durumda ve S&P 500 Endeksi bu döngülerin sona ermesini takip eden 12 aylık dönemde ortalama yüzde 17,6 oranında getiri elde ediyor.

Özet olarak, geçmiş ile bugün arasındaki benzerliklerin S&P 500 Endeksi’nde anlamlı bir yükselişe işaret etiği görülüyor ancak bu benzerliklerin yüzeysel olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Gelecek yıl hisse senetlerinin yükselip yükselmeyeceği netice itibariyle ekonomiye ve yatırımcı duyarlılığına bağlı olarak belirleniyor. Ancak borsa sabırlı yatırımcılar için sürekli olarak kazanç yaratıyor ve bu eğilimin değişeceğini düşünmek için de bir neden gözükmüyor. Bu nedenle, gelecek 12 ay için, bugün hisse senedi piyasalarında alım yapmak için iyi bir zaman olduğunu düşünmek makul gözüküyor.

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

New York borsası Fed'den gelen faiz indirimi sinyalinin ardından "ralli" yaptı

 

BofA: Tahvillerde ralli hisse senedi piyasalarına zarar verir

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Wall Street, 2023’te borsaların neden yükseldiğini keşfetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)