E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada ölüm kesişimi korkusu---

Borsada ölüm kesişimi korkusu

Borsada ölüm kesişimi korkusu
31 Ekim 2023 - 15:35 borsagundem.com

ABD borsalarında düşüş derinleşiyor. Dow Jones, düşüş yönlü ‘ölü kesişimi’ne yaklaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, Ağustos ayıyla birlikte başlayan düşüş trendinden kurtulamıyor. Son veriler, Dow Joneas borsasının düşüşü işaret eden ‘ölüm kesişimi’ne yaklaştığını gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, henüz gerçekleşmemiş olsa da, borsadaki ayılar ve gergin boğalar, ‘ölüm kesişimi’ne yaklaşan Dow Jones’un başında nöbet tutuyor.

Death cross

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Rosenberg Research başkanı stratejist David Rosenberg, paylaştığı notta, “Döngüsel olarak hassas olan Dow Jones, son zamanların en zor zamanını yaşıyor ve şu anda aşırı düşüş eğilimi gösteren ‘ölüm kesişimi’ni (death cross) yaşama riskiyle karşı karşıya” diyor.

Teknik analist uzmanları tarafından bir varlığın kısa vadeli eğiliminin göstergesi olarak görülen 50 günlük hareketli ortalama, uzun vadeli eğilimin göstergesi olan 200 günlük hareketli ortalamanın altına düştüğünde 'death cross' meydana geliyor.

Bazı teknik analistler ölüm kesişimlerinin aslında boğa piyasaları sırasında satın alma fırsatlarına işaret ettiğini, çünkü zaman zaman piyasanın dip noktalarında ortaya çıktığını iddia ediyor. Diğer uzmanlar ise, fiyat 50 günlük hareketli ortalamanın altına indiğinde 200 günlük hareketli ortalama düşmediği sürece bunun gerçek bir ölüm kesişimi olmadığını söylüyor. Şu anda 33.805 puana yakın olan 200 günlük hareketli ortalama, kabaca Ekim ayının başındaki seviyede seyrediyor.

Elbette sinyal gönderebilmek için teknik kalıpların onaylanması gerekiyor. Ancak Rosenberg, geçen haftaki kapanışın ardından 50 günlük hareketli ortalama çizgisi 200 günlük trend çizgisinin sadece yüzde 0,5 oranında uzağında olduğundan bu hareketin izlemeye değer olduğunu yazmıştı.

200 yılından bu yana 19 ölüm kesişimi

Dow Jones Pazartesi günü 500 puanın üzerinde veya yüzde 1,6 oranında artışla güçlü bir şekilde yükselişe geçti. Ancak Ekim ayında yüzde 1,6 oranında düşüş gösterdi ve yılbaşından bu yana yüzde 0,6 oranında kayıp yaşadı. S&P 500 Endeksi ise Cuma günü Nasdaq gibi düzeltme bölgesinde katıldı ve 2023 yılındaki en yüksek seviyelerinden yüzde 10'dan fazla geriledi.

Dow Jones’un en son ölüm kesişimi 8 Mart 2022'de gerçekleşti. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, ölüm kesişiminin bu tarihte gerçekleşmesinden bir ay sonra Dow Jones, yüzde 6,4 oranında yükselirken, bir yıl öncesine göre yüzde 0,5 oranında yüksek seyrediyor.

Dow Jones 2000 yılından bu yana 19 ölüm kesişimi yaşadı. 3 Ocak 2008'deki ölüm kesişimi, gösterge endeksin sonraki 12 ay içinde yüzde 30,8 oranında düştüğünü gördü. Ancak 23 Mart 2020'deki ölüm kesişimini bir sonraki yıl yüzde 74,4 oranında devasa bir yükseliş izledi.

Dow Jones Endeksi’nin ölüm kesişimi yaşadıktan sonra ortalama aylık getirisi yüzde 1,1 negatif olurken, bu bir aylık dönemde sanayi sektörü sadece yüzde 47,8 oranında artış kaydetti. Dow Johes’un son 12 ay boyunca ortalama getirisi yüzde 6,92 olurken endeks, bu sürenin yüzde 76,2’sinde olumlu performans sergiledi.

Fundstrat: Hisse senetleri bu hafta 'kıyamet döngüsü'nden çıkabilir

 

Hisse senetleri sallantıda, yatırımcılar tedirgin

 

JPMorgan: Uzun vadeli yatırımcılar için en ideal seçenek hisse senetleri

 

Goldman Sachs: ABD büyüme rakamları hisse senetlerinde alım fırsatı sunuyor

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)