E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada Mart 2022'den bu yana ilk 'ölüm kesişimi'---

Borsada Mart 2022'den bu yana ilk 'ölüm kesişimi'

Borsada Mart 2022'den bu yana ilk 'ölüm kesişimi'
14 Kasım 2023 - 13:57 borsagundem.com

Dow Jones borsasında, 2022 yılı Mart ayından bu yana ilk kez ‘ölüm kesişimi’ görülüyor. Bu, genellikle düşüş yönlü bir gösterge olarak biliniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başında başlayan ve Ağustos ayına kadar devam eden ralli, önce düzeltme bölgesine girilmiş olsa da ardından yeniden yükselişe geçti. Şimdi ise düşüşü işaret eden bir gösterge, rallinin geleceğini yeniden tehlikeye atıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dow Jones, Mart 2022'den bu yana ilk düşüş yönlü "ölüm kesişimi’ni görüyor. Yatırımcılar, bunu, rallinin hızının tükendiğini gösteren bir işaret olarak alma eğiliminde oluyor.

200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunamadı

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Dow Jones Endeksi, dün, Mart 2022'den bu yana ilk ‘ölüm kesişimi’ni kaydetti. Bu, piyasanın Kasım ayındaki toparlanma rallisini uzatmaya çalıştığı bir dönemde, bazılarının hisse senetleri için son kaygı verici gelişme olarak tanımladığı bir olay olarak öne çıkıyor.

Bu kez üst üste iki seansta yaşanan yükseliş, Dow Jones Endeksi’ni ‘ölüm kesişimi’ bölgesinden uzak tutmak için yeterli olmadı. Zira piyasanın son üç aylık kayıp serisi, endeksin 50 günlük hareketli ortalaması üzerinde baskı oluştururken bu yılın başındaki yükselişlerden elde edilen kazançlarla 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunan endeks, tekrar geri adım atmış oldu. FactSet verilerine göre Dow Jones Endeksi, dünü 34.337,87 puanda kapattı ve yüzde 0,2 oranında artış gösterdi.

Aşırı düşüş göstergesi

Teknik analistler tarafından bir varlığın kısa vadeli eğiliminin göstergesi olarak kabul edilen 50 günlük hareketli ortalama, uzun vadeli eğilimin göstergesi olan 200 günlük hareketli ortalamanın altına düştüğünde ‘death cross’ yani  'ölüm kesişimi’ meydana geliyor. Analistler, geçen ayın sonlarına doğru Dow Jones Endeksi’nde yaklaşmakta olan 'ölüm kesişimi’ konusunda uyarıda bulunmuştu. Rosenberg Research başkanı David Rosenberg, bu olasılığı hisse senetleri için ‘aşırı düşüş’ olarak tanımlamıştı.

Her ne kadar tipik olarak düşüş sinyali olarak yorumlansa da, bazı teknik analistler, Tomi Kilgore'un daha önce belirttiği gibi, ölüm kesişimlerinin aslında boğa piyasaları sırasında satın alma fırsatlarına işaret ettiğini çünkü zaman zaman piyasanın dip noktalarında ortaya çıktığını iddia ediyor. Diğer uzmanlar ise, fiyat 50 günlük hareketli ortalamanın altına geçtiğinde 200 günlük hareketli ortalama düşmediği sürece bunun gerçek bir ölüm kesişimi olmadığını söylüyor. Mevcut durum ise bu tanımlara uymuyor.

Enflasyon verileri bekleniyor

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 2000 yılına dönüldüğünde, endeksin, ‘death cross'tan bir yıl sonra ortalama yüzde 8,1, üç ay sonra ise yüzde 4,6 oranında artış gösterdiği görülüyor. Gösterge, Mart 2022 ile 2005'in ikinci yarısı arasında meydana gelen son 10 vakanın sekizinin ardından üç ay sonra endeksin daha yüksek fiyattan işlem gördüğünü gösteriyor.

Dow Jones Endeksi günü yükselişte bitirmesine rağmen, yatırımcıların bugün açıklanacak olan son ABD enflasyon verilerini beklemesiyle hem S&P 500 Endeksi hem de Nasdaq dünü düşüşle kapattı.

Dow Jones, yılbaşından bugüne kadar yüzde 3,6 oranında artış gösterdi ancak endeks, Eylül 2022 sonundaki düşük kapanış seviyesinden, geçen yılın satışları sonrası ulaşılan en düşük seviyeden ve Kasım 2020'den bu yana görülen en düşük kapanış seviyesinden bu yana neredeyse yüzde 20 oranında yüksek seyrediyor.

Borsada ölüm kesişimi korkusu

 

Hedge fonlara göre hisse senetleri düşecek endeksler yükselecek

 

Küçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüş ekonomiye dair ne söylüyor?

 

Borsa rallisi için kırılma anı, enflasyon raporu nasıl okunmalı?

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Wall Street rallisi güven vermiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)