E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kontrol boğalarda---

Borsada kontrol boğalarda

Borsada kontrol boğalarda
20 Kasım 2023 - 11:37 borsagundem.com

ABD borsalarında, yükselişin hızı beklentilerin altında olsa da rallinin devam edeceği görüşü hakim.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana süren ve yaz aylarında hız kesen ralli yeniden alevlendi. Beklenti rallinin çok hızlı olmasa da devam edeceği yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de artık borsayı boğalar kontrol ediyor ve yeni bir zirvenin çok yüksek bir ihtimal olduğu değerlendiriliyor.

Güçlü destek

MarketWatch’tan Lawrence G. McMillan’ın haberine göre, ABD hisse senedi piyasalarındaki rallinin hızı sorunlu olsa da 4400 puan seviyesindeki sağlam desteğin rallinin sürmesini ve yeni zirve yapmasını sağlayacağı varsayılıyor.

S&P 500 Endeksi tarafından ölçülen borsa, kararlı bir şekilde yükselişe geçmiş durumda. Ralli, başlangıçtaki aşırı alım ve olumlu mevsimsellik etkisiyle Ekim ayı sonlarında başladı. Bu, endeksi neredeyse 4400 puan seviyesine getirdi ve burada üç farklı faktöre bağlı dirençle karşılaşıldı. Ancak geçen hafta sonlarında borsa, bu seviyenin üzerinde kapanmayı başardı ve bu da yeni bir yükseliş durumunun sinyalini verdi. Olumlu gelen TÜFE rakamları ve yoğun açık pozisyonlar ise yükselişi hızlandıran faktörler olarak öne çıktı.

S&P 500 Endeksi şimdiden Eylül ortasındaki en yüksek seviye olan 4510 puandaki ilk direnç seviyesine yükseldi bile. 2023 yılının en yüksek seviyesi olan 4600 puanla karşılaşılmadan önce 4540 puanda bir direnç seviyesi daha olduğu varsayılıyor. Bu dirençlerin hepsinin aşılması halinde, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4800 puan da dahil olmak üzere 2022 yılı başlarındaki seviyelerin devreye girmesi bekleniyor.

İvme sorunlu olabilir

İlerlemenin hızının ise biraz sorunlu olabileceği düşünülüyor. Son yükseliş hamlesini başlatan 4400 puan seviyesinde sağlam bir destek bulunuyor ancak endeks grafiğinin her yerinde boşluklar (gap) da bulunuyor. Bu dört boşluğun en sonuncusunun 4420 puana olası bir geri çekilme durumunda dolması bekleniyor. Diğer boşluklar ise 4400 puan seviyesinin altında bulunuyor ve bu boşlukların en düşük ve eski olanı ise 4100 puan seviyesinde yer alıyor.

Görünen o ki, bu boşluklar yakın zamanda doldurulacak gibi görünmüyor ancak boşlukların çoğu S&P 500 Endeksi’nde zamandan bağımsız olarak genellikle doldurulduğundan, bu olası geri çekilmenin gelecek yıl gerçekleşmesi de mümkün gözüküyor.

4440 puan altı tehlikeli

31 Ekim'de gerçekleşen en son McMillan Volatilite Bandı (MVB) satın alma sinyali, hedefine başarıyla ulaşmış durumda. Aslında S&P 500 Endeksi artık bu bandın üzerine çıktığına göre, yakında yeni bir ‘klasik' satış sinyali oluşması beklenmiyor. Ancak bu satış sinyalinin tam anlamıyla ikna edici bir satış sinyali haline gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor. Bunun gerçekleşmesi için bugün endeksin 4440 puanın altında kapanması gerekiyor.

Hisse senedi alım satım oranları (put-call ratios) ise hem standart hem de ağırlıklı anlamda alım sinyali veriyor. Standart oranda yukarıya doğru hafif bir ‘kıpırdanma’ olsa da bunun kesin bir al sinyali olup olmadığını söylemek için henüz erken gözüküyor.

Piyasa genişliği ve volatilite netlik sunmuyor

Piyasa genişliği ise yüksek oynaklıkla ileri geri sallanıyor. Şu anda genişlik osilatörleri hem alış sinyali veriyor hem de aşırı alım bölgesinde. Dolayısıyla, piyasa genişliği verileri işlem açmak için yeterli sinyaller vermekten öte daha çok kafa karıştırıcı bir görünüm sunuyor.

Endekste yeni zirvelerin sayısı ise bu hafta bir gün 100'ün üzerine çıktı ve bunu ertesi gün 92 yeni yüksek takip etti. Ancak bu bir alım sinyali için yeterli değildi; bu sinyali ikna edici şekilde kullanmak için art arda iki gün boyunca 100 veya daha fazla yeni yüksek görülmesi gerekiyor. Yani bu gösterge şimdilik nötr durumda gözüküyor.

Temel yükseliş pozisyonu hala geçerli

Volatilite ise (VIX) bu ralli sırasında düşüyor ancak yılın en düşük seviyesi olan 13-14 bölgesinin altına düşme konusunda isteksiz görünüyor. VIX, büyük ölçüde S&P 500 satış fiyatı tarafından yönlendiriliyor ve görünen o ki ‘büyük para' hala bu nispeten ucuz fiyatlardan alım yapıyor. Bu nedenle VIX’in daha aşağı hareket etmesi pek mümkün gözükmüyor. Son zamanlarda yaşanan yukarı yönlü kırılmaya rağmen bu durum, büyük trader'ların hala piyasaya ilişkin bazı endişelerinin olduğunu gösteriyor.

Volatilite türevlerinin yapısı, hisse senetleri için güçlü bir yükseliş görünümüne geri dönmüş durumda. Vade yapıları yukarı doğru eğimli ve VIX vadeli işlemleri VIX'e göre büyük primlerle işlem görüyor. Aralık VIX vadeli işlem fiyatlarının Ocak VIX vadeli işlem fiyatlarının üzerine çıkması durumunda bunun bir uyarı işareti olacağı öngörülüyor ancak bu şu anda gerçekleşmeye pek yakın durmuyor. Özetle, S&P 500 Endeksi’ndeki yukarı yönlü kırılmayla birlikte şu anda ‘temel’ yükseliş pozisyonu korunuyor.

ABD borsalarında 10 yılın en hızlı geri dönüşü

 

Borsalarda güvercin dönüş bu kez başarılı olacak mı?

 

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ20 Kasım 2023 11:53

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  SİZLER ÖYLE ZANNEDİN BUNLAR YIKAMA VE YAĞLAMA HABERLERİ OLUP, AZ KALDI BÜYÜK DÜZELMEYE BORSALARDA.