E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada karamsarlık yükseliyor---

Borsada karamsarlık yükseliyor

Borsada karamsarlık yükseliyor
25 Nisan 2024 - 11:00 borsagundem.com

Yatırımcı hissiyatı, ABD borsalarındaki düşüşte dip seviyelere gelindiğini gösterecek seviyede olmasa da, giderek karamsarlaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nisan ayı ABD borsaları için düşüşle geçti. Yatırımcılar düşüşün derinleşmesinden endişe duyarken karamsarlığın da arttığı görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nisan ayındaki keskin borsa satışları Wall Street'in en aşırı yükseliş hissiyatını birkaç kademe aşağı çekti. Ancak piyasa stratejistlerine göre karamsarlığın şiddeti henüz yatırımcılar için dip seviyelerin geldiğini işaret edecek kadar kötü değil.

Son 5 ayın en karamsar seviyesi

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD borsalarındaki yükseliş hissi bir gecede düşmedi; en son Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği (American Association of Individual Investors - AAII) Duyarlılık Anketi'ne göre, yatırımcılar beş aydan uzun süredir hisse senetlerinin kısa vadeli görünümü konusunda bu kadar karamsar olmadı.

Ankete göre borsadaki iyimserlik ya da hisse senedi fiyatlarının gelecek altı ayda yükseleceğine dair beklentiler yüzde 38,3'e gerileyerek Kasım ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ancak gösterge, art arda 24. haftada da tarihsel ortalama olan yüzde 37,5'in biraz üzerinde seyretti.

Bu arada, bireysel yatırımcılar arasındaki düşüş eğilimi aynı dönemde yüzde 34'e yükselerek arttı. AAII Duyarlılık Anketi, bireysel yatırımcıların düşüş eğiliminin altı ay içinde ilk kez tarihi ortalama olan yüzde 31'in üzerine çıktığını gösterdi.

Yatırımcılar, AAII Yatırımcı Duyarlılığı Anketi'ni zıt bir gösterge olarak görme eğiliminde oluyor çünkü borsadaki hemen hemen herkes karamsar olduğunda, bu genellikle alım için doğru zamanın geldiğinin sinyalini veriyor.

Düşüş henüz sona ermedi

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, Kasım ayından bu yana yükseliş hissiyatındaki düşüşün, hisse senedi piyasasındaki satışların olumlu eğilimin bir kısmını ortadan kaldırdığını gösterdiğini ancak bunun aynı zamanda ‘normal’ piyasa hissiyatına dönüş anlamına da geldiğini söylüyor. Essaye, paylaştığı notta, “Bu geri çekilmenin sona erdiğine güvenmemi sağlayacak kadar olumsuzluk henüz yaratılmış değil” diye yazıyor.

Essaye, “Ekim ayının en düşük seviyelerinde boğaların yüzdesi sadece yüzde 30 ve ayıların oranı da yüzde 41,6 idi; güçlü bir 'satın alma' sinyali olması için bu seviyelere doğru bir değişim görmeliyiz” diye ekliyor.

Essaye, finans danışmanları için yükseliş hevesinin hiç azalmadığını söylüyor. Yatırımcı İstihbaratı Duyarlılık Endeksi'nin (The Investors Intelligence Sentiment Index) geçen hafta yüzde 42'lik bir boğa-ayı yayılımı gösterdiğini, bunun da finans danışmanların Ekim ayındaki yüzde 18,4’lük seviye ve tarihsel ortalama olan yüzde 30'a kıyasla hâlâ ‘güçlü bir şekilde yükseliş eğiliminde olduğu' anlamına geldiğini yazıyor.

Essaye, “Yani mesaj açık: Stratejistler yükselişe devam ediyor ve bu geri çekilme, bireysel yatırımcılar için olduğu gibi duyarlılığı değiştirmiyor” diyor.

Hisselerde toparlanma işaretleri

ABD hisse senetleri ve tahvilleri geçen hafta bir satış dalgası gördü; yapışkan enflasyon endişeleri ve Fed yetkililerinin şahin açıklamaları nedeniyle yatırımcılar tamamen riskten kaçınma modunda kaldı ve bazıları merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını ne zaman düşürebileceğini yeniden değerlendirmeye zorlandı. Yatırımcılar aynı zamanda İran ile İsrail arasındaki çatışmanın Ortadoğu'da geniş çaplı bir çatışmaya ne ölçüde dönüşebileceğini de ölçmeye çalıştı.

Enflasyonun piyasanın ilk çeyrekte tahmin ettiğinden çok daha istikrarlı olduğu ortaya çıkınca, politika yapıcıların Haziran ayında ilk kesintiyi yapacağına dair beklentiler geçen hafta hızla azaldı. Federal fon vadeli işlem piyasasındaki trader'lar, CME FedWatch aracına göre merkez bankasının büyük olasılıkla Eylül ayına kadar faiz oranlarını düşüreceği olasılığını yaklaşık yüzde 46,5 olarak fiyatlıyor ve Temmuz ayındaki faiz indirimi ihtimali ise yüzde 41 seviyesinde seyrediyor.

S&P 500 Endeksi, Eylül ayından bu yana en büyük aylık düşüşünü gerçekleştirerek Nisan ayında şu ana kadar yüzde 3,5 oranında düştü. FactSet verilerine göre, Nasdaq bu ay yüzde 4,2 ve Dow Jones Endüstriyel Ortalama da yüzde 3,3 oranında değer kaybetti.

Essaye, “Bu duyarlılık göstergelerinin hiçbiri dibin yakın olduğunu veya son derece cazip bir satın alma fırsatında olduğumuzu gösteren seviyelere yakın değil” diye yazıyor ve hisse senetlerinin dibe yakın olduğunu gösteren duyarlılık seviyelerine ulaşmadan önce piyasanın kolayca ‘birkaç puan daha’ düşebileceğini düşünüyor.

Uygun ekonomik ortam ve yükseliş eğilimi

Ameriprise Financial'ın baş piyasa stratejisti Anthony Saglimbene, “Son birkaç haftadır yükseliş hissiyatı düşüyor ancak yatırımcılar uygun ekonomik ortam nedeniyle hâlâ yükseliş eğilimi gösteriyor” diyor.

Hisse senetleri bu hafta toparlanma belirtileri gösterdi; Salı günü Nasdaq, yatırımcıların kurumsal Amerika'nın ve ABD ekonomisinin sağlığını ölçmeye yardımcı olacak büyük teknoloji kazançlarına hazırlanmalarıyla birlikte yaklaşık iki haftanın en iyi gününü yaşadı.

Saglimbene, “Yatırımcılar hâlâ faiz oranlarının düşeceğini ve şirket karlarının yıl boyunca yükseleceğini düşünüyor, bu nedenle yükseliş hissi garantili” diyor ve geçen hafta piyasadan gelen ‘köpüğün’ borsanın ‘sağlıklı’ olduğunun sinyali olduğunu ancak bunun aynı zamanda kısa vadeli bir piyasa düzeltmesinin başlangıcı olabileceğini de ekliyor.

Yatırımcılar bu hafta şirketlerin üç aylık sonuçlarına ve ikinci çeyrek beklentilerine odaklanmış durumda. Saglimbene, sonuçların ya daha fazla dip alımlarına yol açacağının ya da hisse senetlerinin düşüşünün bir sonraki ayağı olacağının altını çiziyor.

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

 

Borsada toparlanma kalıcı olacak mı?

 

Fundstrat: Borsada satışlar yakında sona erecek

 

Fundstrat: Borsada düşüşleri satın almayın

 

Nisan ayındaki düşüş, boğa piyasanın devam edeceğinin işareti mi?

 

Boğa piyasasından vazgeçmek için çok mu erken?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz25 Nisan 2024 15:43

    Bizim borsaya bir şey olmaz.Çünkü başımızda bir dünya lideri borsa çok çok seven RTE ve BAHÇELİ var.Aksisi olur ise düşünemiyorum bile.