E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasından vazgeçmek için çok mu erken?---

Boğa piyasasından vazgeçmek için çok mu erken?

Boğa piyasasından vazgeçmek için çok mu erken?
23 Nisan 2024 - 10:10 borsagundem.com

Geçen hafta görülen satış dalgasının ardından yatırımcıların gündemi borsalardaki yükseliş trendinin sona erip ermediğiydi. Ancak sektörel performans göstergeleri boğa piyasasının güçlü kalabileceğine işaret ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında geçen hafta görülen dalgalı seyrin ardından boğa piyasasının devam edip etmeyeceği konusu da tartışmaya açıldı. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre sektörlerin göreceli güç sıralamasına son geri çekilmeye rağmen boğa piyasasının sona ermediğini gösteriyor.

Borsa yazarı boğa piyasalarının sona erdiği dönemlerde genellikle hangi sektörlerin daha iyi performans gösterdiğini analiz etti. Sektörlerin mevcut konumu ise tarihsel olarak boğa piyasası sonlarına uymuyor.

Hulbert’in analizine göre boğa piyasalarının sonunda genellikle ralli yapan sektörlerin çoğu geride kalma eğilimi gösteriyor. En zayıf performans gösteren sektörlerse aksine göze çarpacak derece ilerleme kaydediyor.

Borsa yazarının dikkat çektiği bu ayrışma boğa piyasasının canlı ve iyi durumda olduğunu garanti etmese de yatırımcıların boğa piyasasından vazgeçmesi için çok erken olduğunu gösterir nitelikte. S&P 500 Endeksi’nin cuma gününe kadar 6 seans üst üste düşmesinin ardından hafta başında kaydettiği yükseliş, yatırımcıların da aynı fikirde olduğunu gösterir nitelikte.

Hubert geçen yıl da iki kez piyasayı derecelendirmek için sektör göreceli güç sıralamasını kullandığını belirtiyor. Bunların ilki yeni boğa piyasasının yoğun bir şüphecilikle karşılandığı Nisan 2023’ün başıydı. Borsa yazarı ayı piyasasında hafif bir düzeltmeden çok yeni bir boğa piyasasına girildiği fikrini savunuyordu. Söz konusu tarihten itibaren S&P 500 Endeksi %22’den fazla yükseldi.

Borsa yazarının aynı yöntemi kullandığı ikinci örnekse Ağustos 2023’ün ortasıydı. Söz konusu tarihte tıpkı şimdi olduğu gibi S&P 500 Endeksi zirveden %5 düşüşteydi. Hulbert bu zayıflığın boğa piyasasının sonu anlamına gelmediği konusunda uyarmıştı. S&P 500 Endeksi o tarihten bu yana %15 yükseldi.

Hulbert mevcut göreceli güç sıralaması ile boğa piyasası sonlarına dair öngörülerde bulunabilmek için tarihsel verilerle günümüz piyasaları arasında sıralama korelasyon katsayısının göz önünde bulundurulmasını önerdi. Söz konusu istatistik 1.0 ila -1,0 arasında değişiyor. İki gösterge kusursuz bir biçimde benzer olduğunda 1,0, iki gösterge arasındaki fark tamamen zıtlık oluşturması ise -1,0 ile gösteriliyor.

Bu istatistik şu anda son yılların en düşük seviyesi olan -0,70 seviyesinde. Geçen ağustos ayında korelasyon katsayısı -0,01 ve Nisan 2023'te 0,31 seviyesindeydi. Diğer bir deyişle sektörel göreceli güç modeli boğa piyasasının sonu modelinden giderek daha fazla uzaklaşıyor.

MW yazarı borsalardaki son düşüş trendine rağmen boğa piyasasının ölümünden konuşmak için erken olabileceğini yazdı.

NYSE ilk işlem gününü yükselişle kapattı

 

Ons altın yüzde 2'nin üzerinde düştü

 

JPMorgan: Hisse senetleri için aşağı yönlü riskleri arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)