E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsada satışlar yakında sona erecek---

Fundstrat: Borsada satışlar yakında sona erecek

Fundstrat: Borsada satışlar yakında sona erecek
22 Nisan 2024 - 09:52 borsagundem.com

Fundstrat’tan Tom Lee, ABD borsalarındaki satışların 5 nedenle yakında sona ereceğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en yükseliş yanlısı stratejistlerinden Tom Lee, ABD hisse senedi piyasalarındaki satışların henüz alım fırsatı olmasa da, yakında sona ereceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fundstrat'tan Tom Lee, ABD borsalarında ay başında başlayan çok haftalık borsa satışlarında sona yaklaşıldığını öne sürüyor.

Düşüş sona erecek

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, uzun süredir hisse senedi boğaları, hisse senetlerinde son üç haftada yaşanan yaklaşık yüzde 5'lik düşüşün, muhtemelen sona yaklaşan basit bir kaldıraç azaltma olayı olduğunu ve piyasanın kısa vadede toparlanmaya hazırlandığını söylüyor.

Lee, “Hisse senetleri 2024'ün ilk çeyreğinde güçlü bir performans sergiledi, dolayısıyla hisse senetlerinin konsolidasyona girmesi ve hatta düşüşe geçmesi pek de sürpriz değil. Şu anda bizim görüşümüz, ileride daha büyük bir düşüş görmememizdir” diyor.

Boğalara göre, hisse senetlerindeki düşüş, son enflasyon trendleri ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerle ilgili hayal kırıklığıyla bağlantılı kaçış darbesinden kaynaklanıyor. Ancak Lee sonuçta bu risklerin dağılmasını ve hisse senetlerinin yükseliş trendine devam etmesinin ve yıl sonundan önce yeni rekor seviyelere çıkmasının önünü açmasını bekliyor. Lee, borsadaki mevcut düşüşün sona yaklaştığı düşüncesini ise 5 nedenle açıklıyor…

Bastırılmış volatilite

Lee, Wall Street’te korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi VIX'in son zamanlarda borsadaki oynaklığın ortasında oldukça bastırılmış olmasıyla teselli buluyor. Cuma günü volatilite endeksindeki yüzde 7'lik artış dikkate alındığında bile VIX, düşüş boyunca çok önemli risk alma/risk almama seviyesi olan 20'nin altında seyrediyor.

Lee'ye göre, eğer VIX 18'in altına düşerse, bu durum hisse senedi fiyatlarında yeni bir yükseliş için anlamlı bir işaret anlamına gelecek.

Volatilite endeksinde terse dönüş

VIX vade yapısı yani 4 aylık ve 1 aylık VIX vadeli işlemleri arasındaki fark, bu hafta başında tersine dönse de hemen ardından normale döndü. Lee, VIX'in tersine dönmesinin ‘piyasaların yakın vadede aşırı bir yüksek volatilite olayı olasılığını daha düşük gördüğü’ anlamına geldiğini söylüyor.

VIX en son Mart 2023'te bir tersine dönüş yaşadı ve ardından normale dönmedi. Bu, borsada yerel bir dip noktasına işaret etmiş ve ardından yıl boyunca büyük bir yükseliş rallisi gelmişti.

Kayıpların hızlanması

Mantık dışı gelse de geçen hafta borsa kayıplarında yaşanan artış, Lee’ye göre, yatırımcıların portföylerindeki kaldıracı azaltma sürecinin sona yaklaştığının bir işareti anlamına geliyor.

Lee, S&P 500'ün beş günlük negatif değişim oranının yüzde 3,6 olduğunu vurguluyor. Lee, “S&P 500, Ekim 2022'den bu yana yedi kez bu hızda kayıplar yaşadı ve bu yedi vakanın beşinde anında işlem görebilecek en düşük seviyeleri gördü” diyor.

Alım satım oranı yükseldi

Alım-satım oranı, düşüş eğilimi ve yükseliş alımlarının opsiyon satın alma faaliyetini ölçüyor ve en son okuması, yatırımcıların alımı satışa kıyasla ezici bir şekilde tercih etmesiyle yüksek miktarda düşüş eğilimi gösteriyor.

Alım satım oranı göstergesinde en son okunan 1,13 değeri, geçmişte alım satıma açık bir düşük seviye olarak hizmet eden yüksek bir seviyeyi temsil ediyor. Ekim 2022'den bu yana, alım-satım oranı yedi kez 1,13'e ulaştı ve bu yedi kezden altısı borsada dip seviyeye işaret etti.

Teknik analiz anlamında dip seviye

Lee, Fundstrat teknik stratejisti Mark Newton'un, borsada gelecek hafta başlarında bir dip görülebileceğini savunan son yorumuna dikkat çekiyor.

Newton'un yükselişe yönelik mantığı, teknoloji hisselerindeki zayıflığın S&P 500'e göre yükseliş trendlerini ihlal etmediği, asıl temel tüketici ürünleri ve GYO'lar gibi savunma sektörlerindeki gücün eksik olduğu ve genel piyasa genişliğinin iyi durumda olduğu gerçeğini içeriyor.

Fundstrat: Borsada düşüşleri satın almayın

 

Fundstrat: Enflasyon hızla düşecek

 

Borsada satış eğilimi henüz bitmedi

 

Bank of America’dan borsada uzun vadeli boğa piyasası sinyali

 

BofA: ABD hisse senetlerinden çıkış devam etti

 

Korku endeksi yükseliyor, hisse senetlerinde düşüş bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)