E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler---

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler

Mark Spitznagel: Fed’in olası faiz indirimi borsada çöküşün fitilini ateşler
24 Nisan 2024 - 13:24 borsagundem.com

Piyasalar Fed’in faiz indirimini bekliyor olsa da Mark Spitznagel bunun piyasalar için bir çöküş sinyali olacağını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in faiz indirimine gitme olasılığı her geçen gün azalıyor olsa da piyasalar hala yıl içinde iki faiz indirimi geleceğinden umutlu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Universa'nın baş yatırım yetkilisi ve kurucusu Mark Spitznagel ise bunun piyasaların beklentisinin aksine olumsuz sonuçlar doğuracağını söylüyor.

Faiz indirimi ancak resesyon netleştiğinde mümkün olacak

Reuters’dan Davide Barbuscia ve Carolina Mandl’ın haberine göre, ABD finans piyasaları faiz indirimlerinin zamanlamasını tartışırken hedge fonu Universa'nın baş yatırım yetkilisi ve kurucusu Mark Spitznagel, daha düşük faiz oranlarına geçişin dramatik bir piyasa çöküşüne işaret edeceğini ve yatırımcıların son ekonomik iyimserlikten en iyi şekilde yararlanmaları gerektiğini belirtiyor.

Piyasanın öngörülemeyen ve yüksek şiddette volatilite yaratan ‘Siyah kuğu’ olaylarına karşı riskin azaltılması konusunda uzmanlaşmış 16 milyar dolarlık bir hedge fonu olan Universa'nın baş yatırım yetkilisi ve kurucusu Mark Spitznagel, “Bu, ne dilediğinize dikkat etmeniz gereken bir durum” diyor.

Spitznagel'in görüşü geniş çapta desteklenmiyor. Fed'in merakla beklenen daha az kısıtlayıcı para politikasına geçişi, son aylarda hisse senedi ve tahvillerin yükselmesine yardımcı olsa da inatçı enflasyona dair işaretler, merkez bankasının 2024'te faiz oranlarını ne kadar anlamlı şekilde düşürebileceğine dair beklentileri aşındırıyor.

Spitznagel, böyle bir değişimin muhtemelen ancak ekonomik koşullar kötüleştiğinde gerçekleşeceğini ve bunun da piyasalar için zorlu bir ortam yaratacağını savunuyor. Spitznagel, “İnsanlar Fed'in güvercin olmasının iyi bir şey olduğunu düşünüyor ancak Fed ekonominin resesyona gireceği açıkça belli olduğunda faiz oranlarını düşürecek” diyor ve ekliyor: “Faiz indirimleri piyasalar çökerken panik halinde alınacak bir karar olacak.”

‘İniş yok’ senaryosu şüpheli

Spitznagel, ABD ekonomisinin yüksek faiz oranlarına rağmen büyümenin hızla devam ettiği sözde ‘iniş yok’ senaryosuna girdiği fikrine şüpheyle yaklaşıyor ve şöyle diyor: “Bu sefer de farklı değil. Yüksek faiz oranlarının sonunda insanlık tarihindeki en büyük kredi balonu patlayacak.”

Fed, enflasyondaki yükselişin önüne geçmek için 2022 başından bu yana faiz oranlarını 525 baz puan artırdı. Ancak Spitznagel, ABD'nin 2008 küresel mali krizinden bu yana gördüğü aşırı gevşek para politikası yıllarında biriken aşırılıkların henüz ekonomiden atılmadığına inanıyor.

Spitznagel, “Bu ekonomi düşük faiz oranları üzerine kurulu. Bizim yaptığımız gibi faiz oranlarını sıfırladığınızda gecikme etkileri oluyor” diyor. Spitznagel, Fed’in ekonomiye zarar vermeden tüketici fiyatlarını düşürebileceği yönündeki piyasa umutlarına atıfta bulunarak, yatırımcıların mevcut ‘Goldilocks’ ortamından faydalanması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Bu olay sona ermeden önce çok daha olumlu bir coşku hissi olacağını düşünüyorum.”

Mark Spitznagel uyardı: İnsanlık tarihinin en büyük kredi balonu

 

Spitznagel: Dünya tarihinin en büyük kredi balonu

Borsadaki tökezleme çöküşe dönüşecek mi?

 

Muhteşem Yedi çılgınlığı hisse senetlerini çöküşe mi hazırlıyor?

 

Borsalarda çöküş ne kadar muhtemel?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)