E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 'büyük para'yı takip etmenin 4 yolu---

Borsada 'büyük para'yı takip etmenin 4 yolu

Borsada 'büyük para'yı takip etmenin 4 yolu
03 Mayıs 2024 - 14:44 borsagundem.com

Yatırımcılar, özellikle de teknik analistler, kazançlı bir alım satım pratiği için 'büyük para'nın hareketini doğru takip edebilmelidir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada uzun vadede piyasaları harekete geçiren şey 'büyük para’dır. Parayı en çok hareket ettiren ise ABD Merkez Bankası ve dünya çapındaki diğer merkez bankalarıdır. Bunların bir alt kademesinde ise yatırım fonu yöneticileri, emeklilik fonları, hedge fonları ve büyük yatırımcılar gibi kurumlar tarafından yapılan varlık birikimi ve dağıtım döngüleri yer alır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankaları parasal genişleme, faiz oranları, para arzı ve para politikası araçlarıyla daha büyük bir piyasa ortamı yaratır. Merkez bankaları, bankacılık sistemlerinden akan para aracılığıyla piyasaları likidite ile yönlendirir. Bu yönelme, piyasalarda alım satım yapan yatırımcılar tarafından doğru konumlanıldığı takdirde kazanç anlamına gelir.

4 kural ve fiyat hareketine etkileri

ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, grafiklerin ana taşıyıcısı konumundaki büyük para yöneticilerinin boğa ve ayı piyasalarını yaratan aktörler olduğunu söylüyor. Burns, “Büyük para yöneticileri hisse senetlerini bir varlık sınıfı olarak biriktirdiğinde, bu daha uzun vadeli bir boğa piyasası yaratabilirken, para yöneticileri hisse senetlerini bir varlık sınıfı olarak dağıttığında ise bu satış durana kadar bir ayı piyasasına neden olabilir” diyor.

Hisse senetlerinde düşüş ve yükseliş trendlerini başlatanın bu dağıtım ve birikim süreçleri olduğunun altını çizen Burns, özellikle tecrübeli yatırımcıların bu dönemleri grafikler aracılığıyla tanıyabileceğini söylüyor. Burns, 4 ana kuralın, grafiklere de yansıyan bu değişimlerini yansıttığını ve yatırımcıların bu kurallar sayesinde ‘büyük para’nın hareketine uygun pozisyon alabileceklerini ifade ediyor.

Birikim ve dağıtım evresi

Piyasalarda birikim (accumulation) evresi grafikte daha yüksek zirveler ve daha yüksek dipler yaratırken, dağıtım (distribution) evresi ise daha düşük yüksekler ve daha düşük en düşükler yaratır.

Yatay destek ve direnç bölgeleri

Grafiklerde güçlü destek veya direnç seviyeleri, para yöneticilerinin pozisyonlarını tasfiye ederken birikim ve dağıtımın gerçekleştiği temel fiyat seviyeleri olarak görülebilir. Bunlar genellikle yatay seviyelerdir ve yatay trend çizgileri yaratır.

Trend ve hacim ilişkisi

Büyük para devreye girdiğinde, yükseliş trendi sırasında da düşüş trendi sırasında da hacim artar.

Büyük para oyuncuları, grafikte oluşan bir trend sırasında hacim artışı trendi yoluyla bir hisse senedi biriktirdiklerini veya dağıttıklarını gösterebilir. Hacmi fiyata verilen oylar olarak düşünmek gerekir ve hacim ne kadar fazlaysa, trend o kadar anlamlı olur çünkü bu, düşüşte satış veya yükselişte alım baskısının bir işaretidir.

Sektör ve ‘lider hisse’ geçişleri

Para yöneticileri aynı zamanda sermayelerini sektörden sektöre, büyük sermayeden küçük sermayeye ve eski lider hisse senetlerinden yeni lider hisse senetlerine doğru döndürür.

Hisse senedi piyasasında farklı zamanalarda farklı hisse senetleri ya da sektörler trend yönünde hareket edebilir. Trendlerin herhangi bir zamanda hangi sektörlerde ya da hisse senedi grubunda olduğunu anlayabilmeniz için çeşitlendirilmiş bir izleme listeniz olmalıdır.

Alım satım stratejileri ve ipuçları

Hisse senedi alım satım stratejileri, belli bir aralıkta seyreden fiyatın kırılmalar yoluyla momentuma girmesi esnasında veya basit hareketli ortalama sinyalleri kullanarak potansiyel trendlerin başlangıcında alım sinyalleri üretecek bir yapıyla oluşturulmalıdır.

Kazanan pozisyonların, trendin sona ermeye başladığına dair bir sinyal gelene kadar büyük para alım ve çıkış trendiyle koşmasına izin verilmelidir.

Büyük para ipuçları bırakır, ipuçlarını gördüğünüzde ve tüm ipuçları bir araya geldiğinde, sermaye akışını takip ederek onunla savaşmaya ve ona karşı alım ya da satış yapmaya değil, en az direnç gösteren yolda alım satım yapmaya hazır olmalısınız çünkü hareket halindeki bir trene binmek, trenin mevcut istikametinde ilerlemesine karşı bahse girmekten çok daha kolaydır.

7 adımda 'trader’lığa giden yol

 

Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar

 

Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu

 

6 maddede trade psikolojisi

 

Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural

 

Traderların en büyük endişe kaynağı likiditeye erişim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)