E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaElon Musk hayal mi satıyor?---

Elon Musk hayal mi satıyor?

Elon Musk hayal mi satıyor?
03 Mayıs 2024 - 17:05 borsagundem.com

Uzmanlar, Elon Musk’ın Tesla hisselerini viral hisseye dönüştürmek istediğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

UC Berkeley ekonomisti J. Bradford DeLong,  Elon Musk'un Tesla'yı viral hisse senetlerine dönüştürdüğünü söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ekonomist J. Bradford DeLong, Tesla'nın piyasa başarısının CEO Elon Musk'un vaatlerini sürdürme becerisine bağlı olduğunu ve bunun şirketin gerçekte ne sunduğuyla alakası olmadığını düşünüyor. DeLong, “Wall Street spekülatörlerinin bakış açısından Tesla, rulet çarkında seken bir topa benziyor: Bir teknoloji balonu, bir çeşit kumarhane oyunu” diyor.

Başarısız fikirlerin çığırtkanlığı

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Project Syndicate için yazdığı köşe yazısında DeLong, Musk’ın Tesla’yı, pil geliştirmeleri veya elektrikli araç buluşları gibi teknolojileri desteklemek için kullandığını belirtiyor. Ancak DeLong, Musk'ın 2018 yılında Tesla ile mutabakata varılan ve şirketin belirli bir piyasa değeri eşiğine ulaşması durumunda kazanılan maaş paketinin tüm gerçek değeri açığa çıkarmasından bu yana, bunun yerine şirketin henüz başaramadığı fikirlerin çığırtkanlığını yapmaya başladığını söylüyor. DeLong buna otonom sürüş, insansı robotlar ve yapay zekalı süper bilgisayarı da dahil ediyor.

DeLong, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde varlıklarını elden çıkarmayı planlayan tüm mevcut Tesla hissedarları için her şey, şirketin artık viral hisse senetleri gibi davranan hisselerinin başarılı olmasına bağlı ve Musk bu hedefe doğru özenle çalışıyor. Neredeyse hiç uzun vadeli Tesla hissedarı bulunmadığından, piyasa, şirketin kendisini kalıcı, kâr getiren bir organizasyona dönüştürmeye çalışan bir CEO'nun eksikliğini pek umursamıyor” diye yazıyor.

DeLong, Musk'ın Tesla'yı bir otomobil şirketi olarak görmenin temelde yanlış bir çerçeve olduğunu söylediği son kazanç yorumlarına dikkat çekiyor ve “Bunun yerine CEO, yatırımcılara kendilerini bir yapay zeka veya robotik firması olarak değerlendirmeleri çağrısında bulunuyor” şeklinde yazıyor.

Ancak DeLong'a göre, ‘otomotiv gelirleri’ şirketin satışlarının yüzde 80'inden fazlasını oluşturduğundan, bu durum ilk çeyrek sonuçlarının gerçekte gösterdikleriyle örtüşmüyor. DeLong, “Otomobil üretimi önemli ölçek ekonomilerine sahip olsa da, değer önerisi, sıfır maliyetle 'bir kez yazıp her yerde kullanabileceğiniz' bilgi teknolojisi düzeyine yaklaşmıyor” diye yazıyor.

Viral hisse senedi (meme stock)

Yine de şirketin son dönemdeki kazanç yorumları Wall Street'teki pek çok kişinin güvenini artırmış gözüküyor. Bundan önce, çoğu kişi Tesla'nın büyüme hikayesinin bu yıl idari tartışmalar ve elektrikli araçlara olan talebe ilişkin belirsizlik nedeniyle kötüye gitmesinden endişeliyken beklenenin gerçekleşmediği görülüyor.

Ancak Tesla’yı bir çeşit viral hisse senedine benzeten ilk kişi DeLong değil. Geçen ay yatırımcı Roger McNamee de, hissedarların Musk'ın anlatının merkezinde olmadığına karar vermesi durumunda hisse senedinin bir otomobil şirketi gibi işlem görmeye başlayacağı konusunda uyarmıştı.

Benzer şekilde, açığa satış efsanesi Jim Chanos da, Tesla'yı temel analiz verilerine dayalı hisselerden çok Musk üzerinden işlem gören bir ‘umutlar ve hayaller’ hisse senedi olarak nitelendiriyor.

Tesla'da açığa satış yapanlar 5 milyar dolar kaybetti

 

Tesla hisseleri piyasa öncesi işlemlerde sert yükseldi

 

Tesla hisseleri yükselişe hazır mı?

 

Musk'ın 'daha ucuz model' sözü Tesla hisselerini uçurdu

 

Tesla batıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ04 Mayıs 2024 12:00

    Riskli piyasalar demek yani borsalar ve kripto paralar hayalleri satar, gerçekleri satarlar.

  • kılıç03 Mayıs 2024 18:22

    hayal yada gerçek ama adam başırıda destan yazıyor .keşke Türkiyede de böyle bir patron çıksada onur duysak malesef borsamızda bir kaç patron var onlarda borsada soygunla gurur duymalı hürriyet patronu tam 40 günden beri satış yapıyor spk görmüyor acaba soygunçulukta nam mı alacak ona soyguncluk kupası verilmeli.