E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada gözler not kararına çevrildi---

Borsada gözler not kararına çevrildi

Borsada gözler not kararına çevrildi
07 Mart 2024 - 08:08 borsagundem.com

Piyasalarda gözler Fitch'in cuma günü vereceği not kararına çevrildi. Genel beklenti Fitch’in Türkiye’nin “durağan” olan kredi notu görünümünü “pozitif ”e çıkaracağı yönünde. Peki kredi notu ile ilgili kararlar piyasaları nasıl etkiler?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, cuma günü Türkiye’nin notunu gözden geçirecek. Piyasalardaki genel beklenti Fitch’in Türkiye’nin “durağan” olan kredi notu görünümünü “pozitif ”e çıkaracağı yönünde. Olası bir not artışı piyasalar tarafından olumlu algılanacak Piyasalar için bu yıla ilişkin en önemli gündem maddelerinden biri uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkında vereceği kararlar.

Ufuk Korcan’ın Dünya’daki haberine göre, geçmiş dönemde kredi notunun sert şekilde düşmesi, para ve sermaye piyasalarında yabancı yatırımcı oranının tarihinin en düşük seviyelerine gerilemesi piyasaları derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarına duyarsız hale getirmişti. Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin değişmesiyle ‘rasyonel’ politikalara geçiş, Türkiye’yi yeniden yabancı yatırımcıların radarına soktu. Hem tahvil hem de hisse senedi tarafından yabancılar uzun süre sonra alıcı konumuna geçti. Ancak tutarlar hala geçmiş yılların çok gerisinde.

Fitch’in açıklamaları merakla bekleniyor

Yabancı yatırımcıların canlanan ilgisiyle birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının da kararları artık piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu son gözden geçirmelerinde Türkiye’nin kredi notu görünümünde iyileştirmeye gitmişti. 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirecek olan Fitch’in açıklamaları merakla bekleniyor.

Fitch son olarak 9 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken not görünümünü iki yıl sonra “negatif ”ten “durağan”a revize etmişti. O günlerde not artışı bekleyenler de vardı. Ancak geçmiş kararlara bakıldığında kredi derecelendirme kuruluşlarının görünümü “negatif ” olan bir ülke ya da varlığın notunda artışa gittikleri pek görülmüş değil.

Beklenti görünümün “pozitif ”e yükseltilebileceği yönünde

8 Mart’ta Fitch’in kararına ilişkin beklentiler görünümün “pozitif ”e yükseltilebileceği yönünde. Fitch’in Türkiye ile ilgili bu yılki diğer gözden geçirmesi ise 6 Eylül tarihinde. Yani Cuma günü görümünü iyileştirmesi beklenen Fitch’in not artışını 6 Eylül’de yapabilir. Daha önceki not kararlarına bakıldığında Fitch’in Türkiye ekonomisine bakışı diğer notçulara göre daha pozitif olması Cuma günü “sürpriz” ihtimalini de akıllara getiriyor.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 12 Ocak’ta Türkiye’nin kredi notunu “B3”olarak teyit etmiş, görünümü “durağan”- dan “pozitif ”e yükseltmişti. Moody’s’in bu seneki diğer gözden geçirmesi ise 19 Temmuz tarihinde. Aralık ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitife çıkaran S&P ise bu yıl ilk gözden geçirmesini 3 Mayıs’ta ikinci gözden geçirmesini ise 1 Kasım tarihinde yapacak.

Not kararının piyasalara etkisi

Peki kredi notu ile ilgili kararlar piyasaları nasıl etkiler? İlk olarak en yakın not kararını Cuma günü Fitch verecek. Beklenti biraz önce de belirttiğim gibi görünümün yukarı yönlü revize edilmesi yönünde. Böyle bir kararın piyasalarda önemli bir hareket yaratması beklenmiyor. Eğer not artışı olursa o zaman bu karar piyasalar tarafından olumlu algılanacaktır. Bir diğer ihtimal ise hem görünümü hem de kredi notunun değiştirilmemesi. Bu durumda piyasaların algısı hafif negatife dönebilir.

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 07/03/2024

 

TCMB'den ilave sıkılaşmada zorunlu karşılık adımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)