E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada düşüş ne kadar derinleşebilir?---

Borsada düşüş ne kadar derinleşebilir?

Borsada düşüş ne kadar derinleşebilir?
27 Ekim 2023 - 12:04 borsagundem.com

ABD borsalarında yapay zeka rallisi yönünü aşağı çevirdi. Yatırımcılar, düşüşün ne kadar derinleşebileceğini merak ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında düşüş devam ediyor. Bunda teknoloji hisselerinin Ağustos ayından bu yana gösterdiği kötü performansın büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji hisselerinde momentum tersine döndü ve yapay zeka rüyasından uyanan yatırımcılar daha az görkemli bir endişeye geri döndüler: “Satışlar ne zaman duracak?”

Satışlar ne zaman duracak?

Bloomberg’den Denitsa Tsekova ve Elena Popina'nın haberine göre, Temmuz ayındaki en yüksek seviyesine göre yüzde 11 oranında düşüş yaşayan Nasdaq, hisse değerlerinde yaklaşık 800 milyar dolar düşüşe yol açan iki gün de dahil olmak üzere yapay zeka destekli rallide elde edilen kazançların yaklaşık üçte birini sildi. Stratejistler ve trader'lar, fiyat-kazanç oranlarının sıkıştırılacak alanı olduğunu ve Hazine'deki volatilitenin güvenle dip ilan etmek için çok yüksek olduğunu söyleyerek, muhtemelen daha fazla sıkıntının yaşanacağının altını çiziyor.

Elbette hiç kimse bu düşüşün nerede son bulacağını bilmiyor. Ancak bir zeminin nerede oluşturulabileceğine yinelik nasıl bir düşünme süreci işletilmesi gerektiğine dair bazı çerçeveler bulunuyor. Tahminler, teknik analiz, değerleme karşılaştırmaları ve kazanımları teşvik eden yapay zeka oligarşisini ne kadar daha fazla sıkıntıya sokacağının bir karışımından elde ediliyor.

Mart ayına geri dönülürse…

Değerlemeler yükselişte piyasa zamanlaması açısından zayıf bir araç olsa da, geri dönüşler sırasında tüccarların giriş noktalarını gözetlemesi nedeniyle bazen duyarlılık için eşik görevi görebiliyor. Nasdaq 100 Endeksi’nin S&P 500 Endeksi karşısında ortalama değerleme primi son 10 yılda yüzde 30 civarında seyrediyor. Wells Fargo Investment Institute'ün kıdemli küresel piyasa stratejisti Sameer Samana, “Diğer her şey eşit, bu dengenin yeniden sağlanması için en son Mart ayında görülen 12.500 seviyesine bir düşüş gerekiyor” diyor.

Samana, “Özellikle endeksin faydalandığı bazı temalar göz önüne alındığında, muhtemelen uzun vadeli yatırımcıların lastiklerini tekmelemeye başlayacağı yer burası. Açık uçlu sorular ise şunlar: Faiz oranları yüzde 5 civarında sabitleniyor mu yoksa daha da yükseliyor mu? Bir resesyon var mı ve bu büyüyen şirketlerin hisse başına kazançlarını ne kadar etkiliyor?” şeklinde konuşuyor.

Piyasanın geri kalanı

Charles Schwab'ın kıdemli yatırım stratejisti Kevin Gordon'a göre, en büyük yedi teknoloji şirketi ile S&P 500 Endeksi’ndeki ortalama hisse senedi arasındaki değerleme farkı, mevcut satışları kaçınılmaz hale getiriyor. Piyasanın geri kalanı Big Tech şirketlerine yetişirken büyük teknoloji şirketleri için daha fazla kayıp görüyor.

Gordon'a göre Nasdaq’ın fiyat-kazanç oranı son üç ayda 35'ten 30'un biraz altına düşmüş olsa bile endeksin tarihi ortalamalarına yaklaşması için daha alan bulunuyor. Bunun en büyük katalizörlerinin ise muhtemelen çoklu sıkıştırma ve ileriye dönük kazanç tahminlerinde aşağı yönlü revizyon olmasını bekliyor.

Sermaye rekabetini artıran yüksek oranlar, satışları daha da şiddetlendirebiliyor ve hareketi keskinleştirebiliyor. Şu anda 10 yıllık Hazine tahvilleri S&P 500'ün kazanç getirisi ile hemen hemen aynı getiriyi sağlıyor.

Gordon, “Aslında piyasanın geri kalanı yetişirken, 'yüksekten uçanlar’dan daha fazla hava çıkmasının sağlıklı olacağını düşünüyorum. Yazdan bu yana altını çizdiğimiz ana risklerden biri, ‘Muhteşem Yedi’ dışında piyasanın geri kalanının şimdiye kadar görülmemiş derecede düşük performans göstermesiydi” diyor.

Yüzde 10'luk yeni bir düşüş mü?

Independent Advisor Alliance'ın yatırım sorumlusu Chris Zaccarelli'ye göre, bu hafta başlayan satışlar Nasdaq 100 Endeksi için kolayca yüzde 10'luk yeni bir düşüşe dönüşebilir. Teknoloji ağırlıklı endeks haftaya 14.600 puan civarında başladı ve Zaccarelli için 13.000 puana yakın bir düşüş yaşandı. Endeks dünü ise 14.110 puanda kapattı.

Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Tesla, Nvidia, Microsoft ve Netflix’ten oluşan sekiz büyük teknoloji hissesinin ortalama fiyat-kazanç oranı, Ned Davis Research tarafından derlenen verilere göre, uzun vadeli ortalama olan 28'in üzerinde, 35,4 seviyesinde seyrediyor. Veriler, 2020 ve 2021'deki pandemi sonrası ralli bir kenara bırakılırsa, bu tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in hayal kırıklığı yaratan bulut sonuçlarının Microsoft’un güçlü satışlarına ağır basması nedeniyle Nasdaq 100 Endeksi, Çarşamba gününü yüzde 2,5 oranında kayıpla, yılın en kötü gününü geçirdi. Meta’nın uzun vadeli reklam toparlanma umutlarını suya düşürmesi ve gayri safi yurt içi hasıla verilerinin ekonominin Fed'in daha fazla sıkılaştırma yapmasına ilişkin endişeleri yeniden alevlendirecek kadar ısındığını göstermesinin ardından dün neredeyse yüzde 2 oranında daha düştü. Yatırımcıların kazanç raporunu sindirmesiyle Amazon hisseleri ise son işlemlerde yükseldi.

Zaccarelli, “En büyük etken, kazançların açıklanmasıdır ve bu neredeyse anında veya tek bir gün içinde gerçekleşebilir. Yüzde 10, durgunluk ile değişmeme arasında yarı yolda seyrediyor. Bu, henüz gerçekleşmemiş olan gerçek bir durgunluğa kıyasla ek belirsizlik gösteren bir tahmin ve yüzde 5’lik GSYİH, negatif bir rakamdan oldukça uzak” diyor.

Faiz oyunu

Nasdaq 100 Endeksi’nde megacap hisse senetleri göz ardı edildiğinde kanamanın şiddeti azalıyor. Amazon ile Lucid Group arasında çok az ayrım yapan göstergenin eşit ağırlıklı versiyonu, üst sınır ağırlıklı emsaline göre Temmuz ayından bu yana en iyi haftayı kaydetme yolunda ilerliyor.

US Global Investors başkanı Michael Matousek, “Piyasa değeri ağırlıklı endeks eşit ağırlıklı endekse ulaştığında satışların duracağını söyleyebilirsiniz ve haklı da olabilirsiniz ancak bu faiz oranı odaklı bir bozgun; dolayısıyla sonuçta her şey Fed'e bağlı. Bir rakamı gösterip değerlemenin sonunda cazip olduğunu söyleyebilirsiniz, ancak oranlar bu kadar hızlı yükselmeye devam ederse bunun bir önemi kalmaz. Şu anda bu bir faiz oyunu” diyor.

Şu anda, piyasa değeri ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi yıllık bazda yüzde 29 oranında yükselişini korurken, eşit ağırlıklı versiyonu yüzde 11 oranında artış göstermiş durumda.

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

ABD’de hisse senedi sahipliğinde rekor

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

 

Borsalarda risk ve volatilite neden artıyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)