E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada belirsizlik had safhada---

Borsada belirsizlik had safhada

Borsada belirsizlik had safhada
01 Kasım 2023 - 17:37 borsagundem.com

ABD borsalarında belirsizlik rekor düzeyde seyrediyor. Fed’in Kasım toplantısı öncesi ayılar ve boğalar piyasanın yönünü belli etmesini bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına damga vuran 2023 yapay zeka rallisi sona erdi. Düzeltme bölgesine giren hisse senedi piyasalarında yön ise belirsiz.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüm göstergeler ayılar ve boğalar arasında bölündüğüne dair sinyaller verirken borsalar tehlikeli bir belirsizlik bölgesinde seyrediyor.

Tehlikeli belirsizlik

Marketinsider’den Matthew Fox’un haberine göre, Ned Davis Research'ün (NDR) yakın tarihli bir notuna göre, bazı ayı piyasası göstergeleri satış yönlü uyarı sinyali verirken diğer göstergelerin bu sinyallere eşlik etmemesi, borsaları tehlikeli bir belirsizliğin içine sokuyor.

Yatırım araştırma firması Ned Davis Research’ün tescilli ‘Bear Watch aggregate’ yani 'Düşüş yönlü yığılma’ göstergesi, borsanın Temmuz sonundaki en yüksek seviyesinden yüzde 10 oranında satış yemesiyle son aylarda yükselişe geçmiş durumda. Ancak gösterge, başka bir ayı piyasasının yaklaştığını kesin olarak söylemek için yeterli sayıda sinyali tetiklemiyor.

NDR, “2022'deki uyarılar çok daha belirleyiciydi” diyerek, bazı sinyallerin fazlasıyla bariz olduğunu, bazılarının ise ‘sinyal seviyelerinden uzak’ olduğunu ekliyor. NDR'nin ‘Bear Watch yığılım’ göstergesi, borsanın farklı unsurlarını izleyen toplam 10 göstergeyi içeriyor. Tarihsel olarak, göstergenin en az yarısı düşüş uyarısı verdiğinde borsadaki ortalama düşüş yüzde 20’yi buluyor.

10 göstergeden sadece ikisi

Bu, NDR tarafından takip edilen 10 göstergeden sekizinin düşüş yönünde alarm verdiği geçen yılki satışlarla aynı seviyeye karşılık geliyor. Bugün ise 10 alt göstergeden sadece ikisi düşüş eğilimi gösteriyor. Bunlardan ilkinin, bu ayın başlarında Tüm Ülke Dünya Endeksi'ndeki (All Country World Index) piyasaların yüzde 20'sinden fazlasının borsada yeni düşük seviyelere ulaşmasıyla gerçekleştiği görülüyor.

Tetiklenen ikinci göstergenin, küresel kompozitlerin yarısından azının 40 haftalık hareketli ortalamanın üzerinde işlem gördüğü Ağustos ayında sinyal verdiği görülüyor. Ancak NDR’nin yayınladığı nota göre, CBOE'nin oynaklık endeksinin 28,5 seviyesinin üzerine çıkması gibi yakın bir ayı piyasası işareti, yanıp sönmeye yakın bile değil. VIX, şu anda 19.67 seviyesinde seyrediyor.

NDR'nin özel göstergelerine göre, borsa fiyatı ve genişlik eğilimleri de henüz ayı piyasasının yakın olduğunu doğrulamıyor. NDR, “Gösterge şu anda uzun vadeli boğanın sağlam kaldığına dair diğer göstergelerle tutarlı bir sinyal vermekten de uzak” diyor ve ekliyor: “Sonuç olarak, ayı piyasası riski arttı ancak bu, ayı piyasasının olası olduğunu düşünmek için yeterince net olmaktan uzak. Durum böyle seyretmeye devam ederse, o zaman aşırı kötümserlik ve aşırı satış koşullarının takip edilmesi daha olası.”

Borsalarda tarihi fırsat yaklaşıyor mu?

 

Borsalardaki düzeltme yeni bir ayı piyasasını tetiklemiş olabilir

 

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Fundstrat: Hisse senetleri bu hafta 'kıyamet döngüsü'nden çıkabilir

 

JPMorgan: Uzun vadeli yatırımcılar için en ideal seçenek hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)