E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinin 9 riski---

Borsa rallisinin 9 riski

Borsa rallisinin 9 riski
05 Ağustos 2021 - 14:15 borsagundem.com

Borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken, yatırımcılar yükselen enflasyon ve korona virüsün delta varyantı nedeniyle ekonomik toparlanmanın yavaşlama ihtimalinden endişe duyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Ancak yatırımcı güveni buna paralel şekilde yüksek değil. 2008 yılındaki finansal krizden bu yana borsalarda toparlanma şüpheyle karşılanıyor. Bazı açılardan borsaların gücüne yönelik şüpheler de hisselerin yükselmesine neden oluyor. Ünlü ekonomist Sir John Templeton’ın da dediği gibi, “boğa piyasaları karamsarlıktan doğar, şüpheyle büyür, iyimserlikle olgunlaşır ve aşırı heyecanla ölür”.

Benzer bir şekilde borsalarda hisse fiyatlarını yükselten şüphe ve aşırı heyecanın bulunmaması oldu. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) elverişli piyasa koşulları yaratması da etkili oldu. Son dönemde görülen ralli dikkat çekici oldu. 2020’nin mart ayında görülen düşüşün ardından gelen yükselişe rağmen, piyasalar yalnızca bir yönde ilerlemiyor. 2021’in ikinci yarısında piyasaların güçlü performansını sürdürebilmesi için yeni bir katalizöre ihtiyaç duyulacak.

2020’de ABD’nin düşük seviyelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılasında ve bilançolarında toparlanma görüldü. Şimdi gayrisafi yurtiçi hasılada ve bilançolarda dikkat çekici sıçramalar görülüyor. Ancak Forbes’un haberine göre koşullar normalleşecek ve hisseler yükselebilecek de olsa yatırımcıların beklentilerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. İşte borsaların uzun zamandır beklenen düzeltme dönemine girmesine neden olabilecek 9 risk.

1. FED’in politikalarının değişmesi

2018’in dördüncü çeyreğinde hisseler FED Başkanı Jerome Powell’ın yorumları ve parasal politikalarda sıkılaşmaya gitmesiyle birlikte 90 gün içinde neredeyse %20 düşüş gösterdi. FED’in politikalarında değişikliğe gitmesi halinde benzer bir hızlı düşüş tekrarlanabilir.

2. Yüksek vergiler

Piyasalar şirketlere ve bireylere yönelik potansiyel vergi artışlarını görmezden geliyor. Özellikle de sermaye kazançlarına uygulanacak vergi oranlarındaki değişiklik etkili olabilir. Bu durumda ortaya çıkacak olan karamsar hava kalıcı olduğu takdirde bir satış dalgasını tetikleyebilir.

3. Katı düzenlemeler

Yeni düzenlemelerin piyasalar üzerindeki etkisi genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkmıyor. Ancak zaman içinde yeni yatırımlara ve karlara darbe indiriyor.

4. Birleşme ve satın alımlarda daha fazla denetim

Beyaz Saray’ın şirket birleşmeleri ve satın alımlarına yönelik yeni politikaları, onay için daha yüksek bir sınır getirebilir. Bu durum ise değerlemeleri daraltma potansiyeline sahip. Örneğin Canadian National Railway ile birleşmesi şimdi şüpheli hale gelen Kansas City Southern’ın değerlemesi son dönemde düşüş gösterdi.

5. Avrupa ve Japonya’da yavaş büyüme

Avrupa ve Japonya’da nüfusun yaş ortalamasının artması deflasyon riskini de beraberinde getiriyor. Borç ve yapısal yetersizlikler Avrupa’yı vurmaya devam ediyor. Japonya’nın olimpiyatlardan beklediği yükseliş gerçekleşmedi. Bu bölgeler korona virüs öncesinde de yavaş bir büyüme gösteriyordu ve son 18 ayda bu durumu değiştirecek bir gelişme yaşanmadı.

6. Yüksek değerlemeler

Borsalardaki yükseliş, yüksek piyasa çarpanlarını da beraberinde getirdi. Düşük faiz oranları ve güçlü bilanço büyümesi bu durumu kısmen açıklayabilecek olsa da, değerlemeler geçmişteki ortalamaların üzerinde. Bu durum da hisse fiyatlarını potansiyel bir düzeltme karşısında savunmasız bırakıyor.

7. Karantina önlemleri

Korona virüsün delta varyantı yayılmaya ve vaka sayılarının artmasına neden olmaya devam ederken, yeni karantina önlemlerininin devreye girme ihtimali yatırımcıların iyimser algısını engelliyor.

8. Yatırımcı algısında değişim

Makineler ve algoritmalar oldukça güçlü ve yatırımcı algısı riskten kaçınma moduna geçtiğinde piyasa hareketleri hızlanacak. Aşırı bir reaksiyon, uzun vadeli yatırımcılar için fırsat yaratabilir. Ancak duygusal davranan yatırımcılar, borsaları düşürecek satış dalgasını başlatabilir.

9. Beklenmedik küresel gelişmeler

Küresel olarak istikrarın dikkat çektiği bir dönemdeyiz ancak bu kalıcı olmayabilir. Örneğin borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz haftalarda Çin borsalarında, yeni düzenlemeler nedeniyle önemli ölçüde düşüşler görüldü. Bu sert ve hızlı düşüşler borsalarda bulunan milyarlarca dolarlık değerin kısa bir sürede kaybolabileceğinin bir hatırlatıcısı oldu.

Tüm bu risklere rağmen boğa piyasası taraftarları likidite miktarının fazla olduğuna ve bunun devam edeceğine inanıyor. FED enflasyondan çok istihdama odaklanmaya devam ediyor. Kongre altyapı harcamaları gerçekleştirecek ve bu da bilançoların büyümesini sağlayacak. İnovasyon ise üretkenliği artırmaya devam edecek. Paranın bir yere yönelmesi gerekiyor ve tahvil getirileri oldukça düşükken yatırımcıların hisselerden başka bir seçeneği kalmıyor.

Küçük yatırımcının çıkışı borsaları düşürebilir

 

Goldman, S&P’de hedef yükseltti

 

Emtiada varlık alımı azaltımı endişesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cafer Asım 05 Ağustos 2021 23:23

    Unutmayalım, borsa hiç bir zaman sürekli çıkmaz. Birileri mutlaka kar edecektir bunlarda büyük oyunculardır, Fon lardır. . Geçen seneden beri çıkan borsada her an ters rüzgar başlayabilir. Bu yükselişi oyunun planı olarak görenlerdenim. Bu sebeple Dikkat derim.

  • Süleyman C. 05 Ağustos 2021 20:05

    Haberin ilk paragrafında >> Borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken, << deniyor.... Balon oldu balon... Bi patlarsa tam patlar!!