E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüçük yatırımcının çıkışı borsaları düşürebilir---

Küçük yatırımcının çıkışı borsaları düşürebilir

Küçük yatırımcının çıkışı borsaları düşürebilir
05 Ağustos 2021 - 13:41 borsagundem.com

ABD’de pandemi teşvik ödemeleriyle birlikte hızla artan küçük yatırımcı sayısı mali teşviklerin kesilmesiyle hızla azalabilir. Borsa uzmanı Amanda Agati perakende yatırımcıların azalmasıyla borsaların %5 ila %10 geri çekilebileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalara küçük yatırımcıların yoğun katılımı bir süredir piyasalarda dengelerin değişmesine neden oluyordu. Ancak ABD merkezli finans şirketi PNC Financial’ın Baş Yatırım Sorumlusu Amanda Agati perakende yatırımcı çılgınlığının düşüşe geçeceğini öngörüyor. ABD hükümetinin pandemi sürecinde piyasaları desteklemek amacıyla verdiği teşvik paketlerinin kısılması Agati’ye göre küçük yatırımcıların borsaya yeni sermayeyle girmekten çekinmesine yol açacak.

Borsa uzmanı CNBC’ye verdiği röportajda, “Eylül ayı gibi işsizlik yardımlarının ek ödenekleri azalmaya başlayacak. Kısa vadede mali uçurum yaklaşırken perakende yatırımcıların ticaret aktivitelerinin azalacağını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Agati’ye göre söz konusu durum yüksek değerlemeli hisse senetlerinin olduğu piyasalarda %5 ila %10’luk bir geri çekilmeye sebep olabilir

Gerçekçi olma zamanı

Borsa uzmanı borsalara ilişkin öngörülerinde, “Piyasaların ne kadar hızlı ve ne kadar ileri gittiği, değerlemelerin ne kadar fazla yükseldiği konusunda gerçekçi olmak zorundayız. Hisse değerlemeleri zemini tarihsel ortalamalara ve diğer tüm standartlara göre aşırı genişlemiş durumda” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Agati haziran ayı başlarında hisse senetlerinde normalin üzerindeki fiyat dalgalanmalarına hazır olunması gerektiğini açıklamıştı. Borsa uzmanı hisse senetlerindeki yüksek değerlemeleri ABD Merkez Bankası’nın teşvikleri azaltma konusundaki tartışmalarına ve mali teşvik politikalarının sona ermesine bağlamıştı.

Kovid-19 varyantlarını ve bilanço büyümelerindeki yavaşlamayı en önemli düzeltme riski olarak tanımlayan Agati, “Borsa rallisinin bu noktada bir miktar yıprandığını ve sakinleşmesi gerektiğini görüyoruz” dedi.

Borsa uzmanı, “İleriye giden yolun anahtarı kesinlikle bilanço artışları ve olumlu revizyonlardır. 2022’nin bilanço revizyonları açısından bakıldığında bazı yavaşlamalar görmeye başlıyoruz. Bu nedenle borsa rallisini canlı tutmanın yolu sadece bilanço artışı açısından yüksek hedefleri karşılamak değildir. Zira halihazırda beklentileri büyük oranda karşılıyorlar” dedi.

Agati ABD borsalarına ilişkin endişeleri nedeniyle en favori yatırım tercihi olarak gelişmekte olan küresel pazarlara yöneliyor. Borsa uzmanı gelişmekte olan piyasalara yönelik yatırımlar için “2021 boyunca bizim için aynı hikayeyi tekrar ettiğinden dolayı kendimi biraz bozuk plak gibi hissediyorum. Bu alan gerçekten de hisse senetleri sınıfları dünyasında yükselen bir yıldız” dedi.

Borsa uzmanı ABD’de listelenen Çin şirketlerini çevreleyen piyasa düzenlemesi baskılarının kendi stratejisini rayından çıkarmasına izin vermiyor. Agati belirsizlik ortamının çoğunlukla duygusal kararlara neden olacak bir durum olarak görmekte.

Agati, gelişmekte olan piyasalardaki şirketler için, “Bilanço büyümelerindeki geri dönüş de oldukça güçlü. Gelişmiş dünya borsalarına karşı buradaki hisse senetlerinin göreceli değerlemelerindeki genişleme gerçekten de çok etkileyici” ifadelerine yer verdi.

Jim Cramer: Delta vakaları toparlanmayı durduramayacak

 

Jörg Ambrosius: Kripto para piyasasına düzenleme an meselesi

 

Goldman, S&P’de hedef yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Büyük Tecrübeler 05 Ağustos 2021 20:14

    Mecburen çıkacaklar, ama önce büyük yatırımcının çıkmasının yolu yapılıyor... baksanıza Temmuzun son haftasında çıkan yabancılara.... onlar önceden bilir ne olacağını...

  • Alp05 Ağustos 2021 14:15

    Bu vertu hissesi sahipleri gibi adamlar olduğu sürece küçük yatırımcı mı kalır. Adamlar 3 aylık yalan bilanço kafa yapar gibi temettü, bunlara hesap sormayan kurum. Haram olsun arsızlara

  • ersan05 Ağustos 2021 14:01

    üsak hısesı gıbı sırket kucuk yatırımcısını soyarsa  borsa duser yatırımcının karını vakıflara verırse kımse borsaya gırmez.3tl den 185 düsmüş  anlayın