E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi ne kadar sürecek?---

Borsa rallisi ne kadar sürecek?

Borsa rallisi ne kadar sürecek?
24 Ağustos 2020 - 12:54 borsagundem.com

Borsa rallisi bir balona mı dönüşüyor? S&P 500 rekor seviyeye ulaştı. VIX volatilite endeksi geçtiğimiz ay düşüş gösterdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yaz Kodak (KODK) gibi spekülatif hisselerde de şaşırtıcı yükselişler oldu. DraftKings ve Nikola’nın açık çek şirket evliliğiyle halka açılması gibi birçok verimsiz halka arz taleplerinde artış gerçekleşti.

Yatırımcı duyarlılığının yedi göstergesini ölçen CNN Business’ın Korku ve Açgözlülük endeksi de aşırı açgözlülük seviyelerinden uzak değil.

Wall Street’s yaşanan büyük mutluluk bunun bir başka balon ya da piyasa çılgınlığı olabileceğini gösteriyor olabilir. Bunlar genel olarak iyi bitmiyorlar. Yani bu rallinin son günlerinde miyiz?

Hisse fiyatlarının küresel ekonomi resesyondan çıkamazken giderek yükselmesiyle ilgili endişeler büyüyor.

ABD’deki istihdam piyasası, yavaş bir gelişme gösterse de pandemi öncesi seviyelerinden oldukça uzak.

İngiltere’nin ekonomik düşüşüyse özellikle acı verici. JP Morgan CEO’su Jamie Dimon CNN’in yaptığı röportajda piyasaların yükselişinin birçok insanın yüz yüze olduğu ekonomik gerçeklikleri yansıtmadığını söyledi.

Bu durum işleri Beyaz Saray ve kongredeki Demokrat liderler için daha da kritik bir hale getiriyor ve yeni bir ekonomik teşvik paketi için baskıları artırıyor.

Avalon Investment’ın baş ekonomisti Samuel Rines raporunda “ABD istihdam piyasası istikrar sinyalleri vermeye devam ediyor ancak bunu iyileşme olarak nitelendirmek aşırıya kaçmak olur” dedi.

Rines açıklamasının devamında, “bu seviyelerdeki işsizliğin ekonomik sonuçları, hükumetin büyük miktardaki transfer ödemelerinden dolayı ekonomide tam olarak hissedilmedi” dedi. “Yükseliş sona ererken ABD ekonomisi aldığı darbeyi daha kesin bir şekilde hissedecek.”

Aynı zamanda kazançların da, dürüst olmak gerekirse çok kötü olduğunu söylemek gerekir.

FactSet analisti Marc Evans’a göre, S&P 500 endeksindeki şirketlerin karları, ikinci çeyrekte neredeyse %34 düştü. Bu son beş yılda görülen en kötü düşüştü. Ve satışlarda da son dört yılın en büyük düşüşü olan neredeyse %9’luk bir seviye görüldü.

Evans’a göre S&P 500’ün kazançlarının, Mart ayında beklenen yalnızca %1,2’lik düşüşe kıyasla, bu yıl %19 oranında düşüş göstermesi bekleniyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, piyasaların aşırı ısındığını görüyoruz. Kurumsal varlık stratejisti Barry Bannister, en son yazdığı raporda S&P 500’ün an itibariyle %10 fazla değerlenmiş olabileceğini söyledi.

Bannister, yatırımcıların korona virüs pandemisinde yeni bir dalganın ekonomiye ve istihdam piyasasına verebileceği zararları görmezden geliyor olmasından endişe duyuyor. Aynı zamanda 2021 kazanç tahminlerinin de çok yüksek olduğunu ve aşağı yönde revize edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Şimdilik, Apple, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji hisseleri, güçlü kazançları sayesinde piyasaları yükseltmeye devam ediyor. Ancak bu sonsuza dek sürmeyebilir. Ve gözde şirketler bile çok pahalı olabilir.

RBC Capital Markets’ın ABD stratejisti Lori Calvasina “S&P 500’ün değerlemeleri uykularımızı kaçırıyor” uyarısında bulunarak, teknoloji hisselerinin yakın zamandaki yükselişinin, 20 yıl önce Nasdaq’da yaşanan dot-com balonuyla benzerlik taşıdığını ekledi.

Gözler Çinli tüketicide

Dünyadaki diğer herkes gibi, Çinli tüketici de online alışverişe yöneldi. Bu durum, ikinci çeyrekteki kazançlarını açıklamaları beklenen Çinli e-ticaret siteleri Alibaba (BABA) ve JD.com (JD) için iyi haber olmalı.

Bu yıl hisseleri iki katından fazla değerlenen, iki sitenin rakiplerinden biri Pinduoduo (PDD) da son verilerini açıklayacak.

Alibaba’nın hisseleri yılbaşından bu yana %20 değerlenirken, JD hisseleri %75 yükseliş gösterdi. Çin ekonomisi, yılın ilk üç ayında korona virüs dolayısıyla sert bir düşüş yaşadıktan sonra, ikinci çeyrekte yeniden yükselişe geçti.

Analister JD’nin satışlarında %30’luk bir artış beklerken, Alibaba’da da gelirlerin %50 artması öngörülüyor.

Ancak yatırımcılar Çinli tüketicinin geri dönüşünü ve ekonomideki düzelmeyi kutlarken, Alibaba’nın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çinli teknoloji şirketlerine açtığı savaşta, bir sonraki hedefi olabileceğine dair endişeler yükseliyor.

ABD şimdiden Çinli ByteDance’in sahibi olduğu popüler sosyal medya uygulaması, Tiktok’a yönelik kısıtlama açıklamasında bulundu. Aynı durum Tencent’in WeChat’i için de geçerliliğini korudu. Ve şimdi ABD Sermaye Piyasası Kurumu (SEC), yolsuzluk iddialarıyla Baidu’nun (BIDU) video paylaşım platformu jQiyi’ye (IQ) gözlerini çevirmiş durumda.

Trump, ByteDance’in TikTok’un ABD hisselerini satmasından yana. Microsoft (MSFT) bu konuda başkanla görüştüğünü doğrularken, Twitter’ın da (TWTR) teklif verebileceğine dair söylentiler bulunuyor.

Borsalara ralli yaptıran küçük hisselerin sayısı artıyor

 

Büyük teknoloji hisseleri gaza basıyor

 

Teknoloji devleri TikTok'a talip oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arif 25 Ağustos 2020 00:52

    Önce bizde ralliyi yaptılar. Bundan sonra abd avrupa ralli yaptıkça biste verecekler malı.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Ağustos 2020 16:09

    en fazla 50 gün daha sürer sonunda büyük kriz gelecek.

  • Aydin24 Ağustos 2020 13:39

    Teknoloji ve pandemi hisseleri uçtu diye borsalar şişmiş mi oldu. Borsa hisslerinin çoğu hala Mart ayı oncesine gelemedi henüz. Borsada Nasıl fazla degerlenme hesaplanıyor anlayamadım, bazı hisseler yukseldi diye aşırı değerlendi denmez bence. Amerika borsası uçuyor borsalar şişti diyorlar. Dunyadaki çoğu borsa öyle hareket etmedi ki, biraz yukselis akabinde yatayda takiliyor. Ben dunya borsalarının şiştiğini sanmıyorum. Hatta ABD borsasinin da fazla yukseldigini zannetmiyorum. Sadece bazi hisseler (teknoloji, pandemi, kimya, covid19 tani kiyi uretenler, küçük ve kârı yuksek sanayi sirketlerinin bazıları) ile borsaya bunu yapti zengin yatırımcılar, şimdi de düşüş olsun diye bahaneler çıkarıyorlar, herkesi inandırmaya ikna etmeye çalışıyorlar. Bizim bist30 hisselerinin çoğu eski seviyesine gelmedi zaten, bunlar yukselmeden borsa şişti demek bence mantıksız gibi geliyor bana

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Ağustos 2020 16:11

    batık şirketler60 kat arttı sağlam hisse senetleri ya düştü ya yatay kaldı.

  • wers24 Ağustos 2020 15:30

    aselsan 3 sene önceki fiyatta düşün 3 senede dolar fırladı nerelere geldi onu bırak bakkaldaki 0,5 lik su 3 katı oldu aselsan aynı fiyatta

  • Okie Dokie24 Ağustos 2020 13:29

    Biz dolara geçtik. Trump gider Biden reyiz gelir.

  • wers24 Ağustos 2020 13:04

    ne olduğu belirsiz hisseler uçtu aselsan thyao bankalar duruyor borsayı kumara çevirdiler 

  • Ömer25 Ağustos 2020 00:54

    Reis bankaların işine karışınca yabancı satıp kaçıyor. Temettü verdirmediler işlem ücretlerini baskıyla düşürdüler zorla krefi verdirdiler. Bankaları zora soktular baskının sebebi bunlardır.