E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalara ralli yaptıran küçük hisselerin sayısı artıyor---

Borsalara ralli yaptıran küçük hisselerin sayısı artıyor

Borsalara ralli yaptıran küçük hisselerin sayısı artıyor
24 Ağustos 2020 - 09:39 borsagundem.com

Apple (AAPL) ve Alphabet (GOOGL) hisselerinde bu yıl sert yükselişler yaşandı. Daha da şaşırtıcı olanıysa, daha küçük ABD şirketlerinin dahil olduğu Russell 2000 endeksindeki yükselişler

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Russell 2000 endeksi Mart ayında yaşadığı sert düşüşten bu yana %57 artış gösterdi. S&P 500 endeksiyse %52’lik bir ralli yaşadı.

Bazı hisseler yolu açıyor. Korona virüs için aşı geliştirme çalışmaları yürüten Novavax (NVAX)  hisseleri bu yıl %3,300 artış gösterdi. Novavax’tan daha gösterişsiz bir yükseliş yakalayan BJ Wholesale Club ise %103 arttı.

Yine de sert bir resesyonun ardından gelen başarı evrensel olmadı. Birçok küçük şirketin daha sınırlı gelir kaynakları var. Bu da bu şirketleri kısıtlamalar ve karantina uygulamaları karşısında daha korunmasız hale getiriyor.

Geçtiğimiz hafta S&P 500 tüm zamanların rekorunu kırdı ancak Russell 2000, 2018 yılından bu yana yeni bir rekor kırmadı. Ve şimdi Apple’ın piyasa değeri 2 trilyon doların üzerine çıkarak, tüm Russell 2000 endeksinden daha yüksek bir değere ulaştı.

UBS yöneticisi Charles Day, CNN’e yaptığı açıklamada, “Russell 2000’in geleceği aşının bulunma ve uygulanma hızına bağlı” dedi.

Day gibi profesyonel yatırımcılar, mega kap teknoloji hisseleri tüm dikkatleri üzerine çekerken bile, yatırımcıların daha küçük şirketlere yatırım yapmasını öneriyor.

DataTrek Research kurucularından Nicholas Colas müşterilerine gönderdiği notta, “biz küçük kap hisseleri tavsiye ediyoruz ve Russell’ın son dönemdeki performansının (rekor yükseliş göstermemiş olsa da), S&P’nin rekor kapanışından daha önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Colas, Russell 2000’in yüksek oranda sağlık ve teknoloji hisselerinden oluştuğunu ve dolayısıyla iyileşmenin ilk aşamalarından fayda göreceğini açıkladı.

Colas açıklamasında, “Russell 2000, S&P 500’e kıyasla ABD ekonomisinin daha gerçekçi bir göstergesi ve bu yüzden de ülke korona virüs krizinden çıkış yolu bulurken ilerleme kaydedecek” dedi.

Russell 2000 küçük hisselerin yükselişte olduğu tek endeks değil. ABD’nin en küçük şirketlerinin dahil olduğu Russell Microcap Index, Mart ayındaki düşüşten bu yana %65 yükseliş gösterdi.

Bununla birlikte, 2010 yılından bu yana Russell 2000 endeksi %148 yükseliş gösterirken, S&P 500 %205 arttı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq ise neredeyse %400 artış yaşadı.

Merkez bankalarının yaklaşan sanal toplantısı

Merkez bankacılarının Jackson Hole, Wyoming’de gerçekleşecek olan yıllık toplantısı bu yıl internet üzerinden yapılabilir. Ancak her zamankinden daha fazla dikkat çekeceği şüphesiz.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell Perşembe günü canlı yayınlanacak olan, Jackson Hole Ekonomik Politika Sempozyumu’nda konuşacak.

Powell, bankanın çerçevesini değerlendirecek. Bunun da bankanın enflasyona karşı tutumunda değişikliğe yol açması bekleniyor. İhtiyaç duyulan daha rahat parasal politikalar için %2’lik enflasyon hedefinin düşürüleceğine dair söylentiler var.

Fed’in parasal politikalara yaklaşımı, yatırımcılar için, piyasalara yön vermesi sebebiyle önemli.

UBS Gobal Wealth Management’ın yatırım danışmanı Mark Haefele müşterilerine gönderdiği notta “borsa rallisine birincil olarak merkez bankası politikalarının yön verdiğini düşünüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz hafta merkez bankasının, ekonominin sağlığıyla ilgili endişeler belirttiği ve yakın gelecekte büyük teşvik paketlerini desteklemeyeceği sinyallerini verdiği Temmuz ayı toplantı notlarının açıklanmasıyla hisselerde düşüş yaşandı.

ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, “yorumlar ekonominin perde arkasında devam eden bir zayıflığa işaret ediyor, böylelikle enflasyon ısrarcı bir şekilde düşük kalırken, ekonomiye yakın gelecekte bir destek eğilimi görünmüyor” dedi.

Mart ayında hızlı bir şekilde faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indiren Fed, ihtiyaç sahibi şirketlere borç programları başlatırken, bilançosuna trilyonlarca dolarlık hisse ekledi. Şimdiyse daha fazla destek için Fed’in ne yapacağı konuşuluyor.

Powell, FED'in yeni para politikasının ipuçlarını verecek

 

Yüksek getiri vadeden 6 uluslararası hisse

 

Geri dönüşü şaşırtacak 10 hisse

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bao25 Ağustos 2020 00:58

    Borsamızda zarar eden küçük patron hisseleri payronlarına çok kazandıracak. Kimse olmayınca fiyatları 20 katına çıkardılar. Bekliyorlar kekler geldin satalım.

  • ZELİHA KARAKAŞLI24 Ağustos 2020 21:45

    Eğer böyle oldu ise kriz yakındır.