E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi desteği neden kaybetti---

Borsa rallisi desteği neden kaybetti

Borsa rallisi desteği neden kaybetti
10 Mart 2023 - 15:14 borsagundem.com

Borsa rallisi, perakende yatırımcılar frene bastıkça desteğini kaybediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Araştırmalar, bireysel yatırımcıların frene bastığını gösteriyor. Bunda, ABD ekonomisi ve piyasalarını esir alan belirsizliğin büyük etkisi olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, yılbaşından bu yana önemli bir yükseliş trendinde. Bu eğilim, ekonomik veriler nedeniyle son birkaç haftadır güç kaybediyor. Araştırmalar ise bunda bireysel yatırımcıların frene basmasının etkili olduğunu gösteriyor.

1 milyar doların altına indi

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Vanda Research'ün haftalık verileri, bireysel yatırımcıların ABD hisse senedi alımları söz konusu olduğunda frene bastıklarını gösteriyor. Bu da, hisse senetlerinin 2023 yılının başlarındaki yüksek seviyesinden geri çekilirken bir destek ayağını kaybettiğini gösteriyor.

Araştırma şirketi, ortalamaya dönüş beklentilerine dayanan önceki tahminine uygun olarak, Şubat ayının başlarında 1,5 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştıktan sonra, ABD piyasalarına günlük net perakende akışının geçen hafta günde 1 milyar doların altına düştüğünü söylüyor. Bu gelişme, büyük alımlar ve zayıf seyreden Mart-Nisan mevsimsel faktörlerinin ardından yaşanıyor.

Analistler Marco Iachini, Giacomo Pierantoni ve Lucas Mantle, Perşembe günü paylaştıkları notta, “En önemli çıktı, bu yılki ralli için önemli bir destek ayağının önümüzdeki haftalarda büyük olasılıkla baskı altında kalacağı. Bu, geniş hisse senedi endekslerini, yakın vadeli görünüm konusunda genel olarak daha temkinli kalan kurumsal yatırımcıların kaprislerine karşı daha duyarlı hale getirecek” diyor.

Analisteler, “ABD istihdamı ve TÜFE gibi yaklaşan önemli verilerdeki artışlar, perakende yatırımcıların hisse senetlerindeki herhangi bir zayıflıktan faydalanmasını sağlayabilirken, satın almalardaki daha geniş düşüş eğiliminin sürdürülebilir bir kurumsal desteğin yokluğunda daha baskın bir güç olmasını bekliyoruz” diyor.

50 baz puanlık artışın kapısı aralandı

Hisse senetleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre panelinde oranların önceden tahmin edilenden daha yüksek olması gerektiğini söylemesi ve faiz oranında 50 baz puanlık büyük bir artışa kapı açmasının ardından baskı hissederek bu hafta geriledi. Politika yapıcılar bu ay içinde bir araya gelecek.

Powell Çarşamba günü yaptığı konuşmada ise Fed'in gelecek verilere bağlı olarak 25 veya 50 baz puanlık bir artış noktasında karar vermediğini söyledi. Şubat ayı istihdam raporu Cuma günü yayınlanacak, ardından önümüzdeki hafta tüketici ve toptan enflasyon okumaları gelecek.

Borsada seçim rallisi bekleniyor

 

ABD piyasalarında ralli beklentisi

 

Borsalarda rallinin süreceğini gösteren üç işaret

 

2023 yılbaşı rallisinin ardındaki 1 trilyon dolarlık sır

 

Yılbaşı rallisi balon muydu?

 

"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)