E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump konuştu: Borsa çakıldı!---

Trump konuştu: Borsa çakıldı!

Trump konuştu: Borsa çakıldı!
14 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da, öğleden sonra ABD Başkanı Trump'ın, "Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor" açıklamasının ardından göstergeler tepetaklak oldu. Endeks günü %5.10 oranında düşüşle 93.981 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Eylül ayının son günü 105.700 puanı test eden Borsa İstanbul Suriye operasyonunun başlamasıyla düşüş trendi içerisine girdi. Özellikle ABD yönünden gelen tutarsız açıklamalar piyasaların hiç sevmediği “belirsizlik” kavramını artırmaya devam etti. Küresel piyasalarda ise ABD ve Çin arasında varılan kısmi anlaşmanın etkisiyle serin rüzgârlar esiyor.

Piyasaların kapalı olduğu hafta sonunda ABD’den Türkiye’ye Suriye operasyonu nedeniyle yaptırım açıklamaları sürdü.

MNUCHIN: TALİMAT ALDIM

Cuma günü Türkiye’de piyasa kapanışının ardından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Suriye'de sınır ötesi operasyon yürüten Türkiye'ye yönelik "çok kuvvetli" yeni yaptırımlar hazırlanması için Başkan Donald Trump'tan talimat aldığını söylerken, Trump Kongre ile yaptırımlar üzerinde çalıştığını ifade etti.

Mnuchin'den Türkiye'ye yaptırım açıklaması

TRUMP: GELİŞMELERİ İZLEYİN

ABD Başkanı Trump, Pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye'ye aleyhine yaptırımlar konusunda kulağının Kongre'de olduğunu ifade etti. Kongre'de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi vekillerden Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanmasını isteyenler bulunuyor. Trump, kendisine yakın olan senatör Lindsey Graham'a atıfta bulunarak, "(Senatör) ve aralarında Demokratların da bulunduğu Kongre'nin pekçok temsilcisiyle Türkiye'ye güçlü yaptırımların uygulanması konusunda uğraşıyoruz... Hazine hazır. Ek düzenleme gerekebilir. Bu konuda büyük görüş birliği var. Türkiye istemediğini belirtti. Gelişmeleri izleyin" dedi.

Trump'tan Türkiye'ye yaptırım mesajı: Beklemede kalın

YAPTIRIM İSTEDİĞİNDE SENATÖR GRAHAM BAŞI ÇEKİYOR

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Başkan Trump’ı 'Suriye’de Türkiye’ye yönelik felç edici yaptırımlar uygulanması Kongre’yle birlikte çalışma kararından' dolayı tebrik etti.

Graham'dan Türkiye'ye bir tehdit daha

KÜRESEL PİYASALAR KISMI ANLAŞMA İLE ILIMLI

ABD ve Çin 18 aydır süren ticaret müzakerelerinde daha geniş bir anlaşmaya zemin hazırlayacak kısmi bir anlaşmaya vardılar. Bu anlaşma ile ABD-Çin ticaret görüşmelerinden çıkacak olum beklentileri artırdı.

ABD-Çin müzakerelerde kısmi anlaşmaya vardı

KRİTİK GÜN 13 KASIM!

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'yi ziyaret edeceğini ve konuğu olacağını açıkladı.

Bu görüşmede Barış Pınarı operasyonu, ABD-Türkiye ticaret anlaşması, Türkiye’ye yaptırımlar konusu ve F-35 konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul yaptırım mesajlarının güçlendiği hafta sonunun ardından güne %1.06 oranında sert düşüşle 97.979 puandan başladı.

Açılışta sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 0,03 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

Piyasa açılışının ardından TÜİK, ağustos ayı sanayi üretimi verilerini açıkladı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6 azaldı.

Sanayi üretiminde rakamlar geldi

Avrupa borsaları düşüşle başladı

Yaptırım mesajlarının güçlendiği hafta sonunun ardından güne sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul satışlar bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlandı. Bu duruma beklentilerden kötü gelen sanayi verisi eklenince satışlara bir diğer büyük sektör endeksi sanayide eşlik etti. Endeks böylelikle 97 binin altına sarktı.

BIST İLK YARIDA SERT DÜŞTÜ

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 2.670,50 puan azalırken, toplam işlem hacmi 3,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 3,37, holding endeksi yüzde 2,57 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,18 ile finansal, kiralama, faktoring, en çok gerileyen ise yüzde 3,96 ile tekstil, deri oldu.

TRUMP TÜRKİYE'YE BÜYÜK YAPTIRIMLAR GELİYOR DEDİ BORSA ÇAKILDI

Öğleden sonra ABD Başkanı Trump'ın, "Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor" açıklamasının ardından göstergeler tepetaklak oldu. Robotların da devreye girmesi düşüşü hızlandırdı. 93.382 puana kadar gerileyen Borsa İstanbul'da, bu noktadan sonra bir miktar tepki alımları görüldü.

New York Borsası düşüşle açıldı

KAYIP YÜZDE 5'İ AŞTI

Borsa İstanbul günü %5.10 oranında düşüşle 93.981 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki kayıp yüzde 8.21 olarak BIST'de asıl depremi yaşatan başlıca unsur olarak dikkat çekti. Sanayi endeksindeki kayıp ise %3.74 oldu. Hacim 10 milyar lirayı aştı.

Günün önemli şirket haberleri 14/10/2019

DOLAR/TL

TL artan jeopolitik endişeler ve ABD'nin yaptırım da içeren açıklamaları ardından ikili ilişkilere yönelik endişelerle baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Dolar saat 18:03 itibariyle 5.9366 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8895 lira, en yüksek 5.9376 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5473 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1024 seviyesinde. Gram altın 284.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.99 seviyesinde.

Trump'ın açıklamaları doları uçurdu

 

BORSA İSTANBUL TEPKİ ALIMLARIYLA YÜKSELDİ

4 gündür üst üste düşüşünü sürdüren Borsa İstanbul'da haftanın son işlem gününde ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki iyimserlikle tepki alımları görüldü. Endeks günü %0.25 oranında yükselişle 99.027 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi

 

ASYA BORSALARI TİCARET GÖRÜŞMELERİNİN ARDINDAN YÜKSELDİ

Asya Borsaları haftaya ABD-Çin ticaret müzakelerindeki  ilerlemeye yönelik sinyallerin ardından kazanımla başladı.

Asya borsaları ticaret görüşmelerinin ardından yükseldi

 

ERDOĞAN: TERÖR DEVLETİNİN KURULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

DEAŞ'li tutukluların kaçtığı iddiasına ilişkin konuşan Erdoğan, "Bu bir dezenformasyondur. Bunu yapmak suretiyle şu anda Amerika'yı, Batı'yı tahrik etmek istiyor." dedi.

Erdoğan: Terör devletinin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz

 

ABD-ÇİN KISMİ TİCARET ANLAŞMASINA KAPLAN YORUMU

Dallas Fed Başkanı Kaplan, ABD ve Çin heyetleri arasına varılan kısmi ticaret anlaşmasını 'olumlu bir gelişme' olarak değerlendirdi.

ABD-Çin kısmi ticaret anlaşmasına Kaplan yorumu

 

TRUMP ÇİN İLE KISMİ ANLAŞMA SONRASI COŞTU: AŞK PARTİSİ

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret müzakerelerinde kısmi anlaşma sağlanmasının ardından Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile Oval Ofis'te bir araya geldi. Trump, "İki ülke arasında çok sürtünme yaşandı ama bu bir aşk partisidir" dedi.

Trump Çin ile kısmi anlaşma sonrası coştu: Aşk partisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (47)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uzay15 Ekim 2019 02:44

    Ahmet Bey çok güzel yorumda bulunmuşsunuz.Kısacası her inişin bir çıkışı olacaktır.Trump yaptırımlarıda imzaladı bir süre daha borsa düşer sonrada çok hızlı ansızın çıkar.Borsa sabır işi kaybettim diye panik yapmak doğru değil beklemek kazandırır.Türkiye güçlü bir ülke.

  • ahmet akbey bursa keles 15 Ekim 2019 01:54

    evet bugun borsa %5 dustu,bu kotu degil boyle zamanlar borsada en cok para kazanilan zamanlardir.dustu ve ben hisse aldim.dolar dusecek borsa cosacak aldanmayin.saglam sirketlerden almaya devam edin,dolar sat borsa al diyorum.borsa hickimsenin beklemedigi zamanlarda ralli yapar...unutmayinki borsa tarihi zirvesi olan 120.000 lere zeytin dali harekati sonrasi yukseldi.borsada iyimserler kazanir,her dususun bir sonu vardir,birakalim dustugu yere kadar dussun,sorun yok😏

  • Huseyin14 Ekim 2019 23:25

    Istanbul borsasi deyil sanki Nevyork borsasi bizim borsayi bile trump yonetiyu

  • Mahmut cabbar14 Ekim 2019 22:12

    Yiğit lider sayın trumpın kahredici endeks darbesinden kurtulmanın yolu,onun dediklerini yapmak,faiz ve dövizin yükselmesine izin vermek,Suriye tarafından atılan havan mermileri ne ses çıkarmaktır.boyle yaparsak borsa yükselir,Amerika,Avrupa ve arap birliği ile ilişkilerimiz de düzelir.

  • mustafa14 Ekim 2019 21:50

    Girip para kazanmasamda dediğim noktalar hep çıktı.Bu borsa 75 bini görecek oraya değecek. 2017 de 70 binden başlayan çıkışta sunni idi bi dayanağı yoktu

  • Kaçan Grup14 Ekim 2019 21:44

    vay vay vay gebermiş borsa, vay be

  • Servergazi14 Ekim 2019 20:07

    Trump bizim borsada alim satim yapiyor.Ekonomi bu olmamali bilindik kibir agacinin sozleri borsayi bu hale getirmemeli

  • Yalnız14 Ekim 2019 19:05

    5000 kaybettim.Kobani'yi kahraman ordumuz alsın, vatanıma helali hoş olsun.

  • mustafa14 Ekim 2019 21:51

    Avutman kendinizi madem bağış yağacan dün satsaydında bugün 5 bini gçnderseydi geçin bu ayakları kaybedilmiş para orduya helal olacakmış paran zaten buhar olmuş

  • turup14 Ekim 2019 18:34

    vayyy  arkadaş   turup   bizim ekonomiye  rteden  daha  fazla  hakim.... bizim ekonomiyi  dış  ülkeler  yönetiyor  çok enteresan :D 

  • Dejavu15 Ekim 2019 09:14

    Tabiki onlar yönetiyor,rezev para birimi diye bi olay var adamlar istediği gibi at koşturuyor gayet normal buda

  • mete14 Ekim 2019 18:24

    herkesin bildiği oldu herkes shortlamıştı ne kadar garip. herkes dolar long borsa short yaparken gös göre göre nasıl para kazandırdılar.

  • asena14 Ekim 2019 17:50

    Allah belanızı versin başınız beladan eksik olmasın pislikler.

  • Ahmak group sizi 14 Ekim 2019 17:44

    Adamların köylerini kurtarıyoruz ama nedense olan vatandaşa oluyor dolar yine zıpladı zamlar kapıda. Lanet olsun böyle işe....

  • Barisb14 Ekim 2019 17:26

    Yerli ve milli olucaz sonunda son dökme hareketleri

  • mıysız14 Ekim 2019 17:55

    bitle mi olacaz  batan para çok zor geri dönüyor

  • Fırat14 Ekim 2019 17:24

    Allah devletimize askerimize vatanımıza yardım etsin inşallah rabbim sapasağlam askerlerimizin evlerine vatanlarına dönmeyi nasip etsin

  • her şey oyun14 Ekim 2019 17:14

    Trump danışıklı dövüş yapıyor Bence bizimkilerle tamamen borsayı düşürmek için tezgah Kim bilir yüksekten sattığı Türkiye'deki kağıtları milleti korkutup aşağıdan alacak

  • Sarı kafa14 Ekim 2019 16:10

    Acı var mı acı

  • Mehmet yesilgoz15 Ekim 2019 07:10

    Sende bir şey varmı

  • Sarı kafa14 Ekim 2019 17:34

    Demek ki acı var

  • Savcı14 Ekim 2019 17:18

    Hakkınızda suç duyurusunda bulunulacaktır. Bilginize.

  • osmanlı torunu14 Ekim 2019 15:56

    Üzülmeyin 75 binde sizi bekliyor olacağım.

  • köfteci14 Ekim 2019 17:56

    sizin borsayla alakanız yoktur zaten yazıyon işte

  • Hak14 Ekim 2019 15:50

    Trump Allah cezanı versin

  • hoca14 Ekim 2019 17:52

    Reis dinde beddua yok demişti

  • Sinyor14 Ekim 2019 15:23

    Borsa üç kağit ekonomisidir. Halkin nezdinde karşiligi yoktur. Memlekette topu topu 200.000 bin ky vardir. Borsanin %65 i zaten yabancilarin kontrolunde. Borsayi düsürerek ekonomi kötü algisi olusturuyorlar akillari sira...vatandas altin ve döviz alir...gerisi tirt...işinize bakin...aldirmayin...ytd...

  • Korkmayın 14 Ekim 2019 15:06

    Vatansever vatandaş dolar almıştı şimdi satıyor korkmayın dolar 7 yi aşamaz

  • Kamil14 Ekim 2019 14:54

    Nato üyesine diğer bir nato üyesi ambargo koyuyorsa o ortaklık bitmiş demektir. Diğer nato üyeleri de karşı çıkmıyorsa nato üslerinin de varlığı sorgulanır hale gelmiş demektir. O halde Abd nin Türkiyedeki üsleri biran önce boşaltılmalı, incirlik ve kürecik faaliyetten men edilmeli . İncirlik'e nasıl girilir, Abd askeriyle çatışarak mı o da bir başka soru

  • ahmet akbey bursa keles15 Ekim 2019 02:00

    kendi t.c topragimizda conilerle ni catisacagiz?attigin mermiye degmez arkadas,tayyip isterse diplomatik yollarla cikartilir.

  • ABD14 Ekim 2019 14:40

    askeri üs kaybetti. ruslar akarşı ciddi ortadoğuda kalıcılığı gitti. terör grupları tırlarla dağıtılan silahları kaptı. abd askerleri ortadoğuda güvenli deil artık. o bakımdan abd yine incirlik ve kürecik e sığınacak.. türkiye rest çekmeli gerekirse diye...  rusya karşısında abd büyük koz kaybeder..

  • abd14 Ekim 2019 14:34

    türkiye  ekonomisi    abdnin  2  dudak  arasına  bakıyor..rezalettt......

  • mehmet yılmaz14 Ekim 2019 13:58

    Sn.hükümet yetkilileri döviz çok yükseldi ithalatta zorlanmaya başlıyoruz zaten üretim maliyetleri çok yüksek olduğu için üretimi geçen yıl durdurduk bizler ithalat yaparak bir sürü suriyeli ve afgan vatandaşımıza sigortasız istihdam sağlıyoruz lütfen dövizi frenleyin biz ithalatçılar bu ülkenin şah damarlarıyız bizleri mağdur etmeyin

  • Vatandaş14 Ekim 2019 15:03

    yatacak yeriniz yok biraz üretin

  • F14 Ekim 2019 13:32

    Bence,Hükumet yetkililerinin şu aşamada susması en güzel cevap olacak,umarım olur;herkes konuşursa daha kötü olur.Bir kişini ölçülü cevaplar vermesi yerinde olacak.Bir şey yapamazlar,ama tahrik de etmeyelim.

  • yusuf menhi14 Ekim 2019 12:57

    nasıl türksünüz lan abd kim? allah var gam yok öküzlük yapmayın yaptırım felan yapamazlar sarı kafa milletin gazını alıyor gelecek ay seçim var abd ,de halk askeri ölsün istemiyor sarı kafada bunu kullanacak rahat olun

  • boş14 Ekim 2019 14:37

    boş  muhabbet  yapma ..savaşlar artık  ekonomik  yapılıyor..adamları  ekonomisi  senin  ekonominden kat kat  üstün...gör  bak  trup  ne  zman konussa  biizm ekonomi  gidiyor..öyle  kabadayılıkla  girerim   yaparım olmuyor  bu  işler..arkana seni  destekleyen ülkeler  alman  şart..yoksa  taklaya  gelirsin

  • Vatandaş14 Ekim 2019 12:47

    Ey SPK böyle zor günlerde açığa satışı yasaklamak çok mu zor? Ey BDDK böyle zor günlerde swap oranını tekrar %25'e indirmek çok mu zor? Ey TCMB böyle zor günlerde faiz oranlarını 100 bip arttırmak çok mu zor? Herşeyi ordumuz ve hükümetimiz mi yapacak? Biraz elinizi taşın altına koysanız ya.

  • Bika14 Ekim 2019 14:14

    Parası dövizde olanlar düşen bıçağı tutmaya kalkmaz.

  • fafa14 Ekim 2019 13:34

    Boşta parası olanın tam hisse alma zamanı,çünkü herkes satıyor.Fabrikalar yerinde duruyor,merak etmeyin.

  • AhmetK14 Ekim 2019 12:31

    Üzülmeyin 70 binden mallarınızı alıcam

  • corleone14 Ekim 2019 18:28

    hiç düşünmüyon değilmi endeks 70 bin olursa ülke ne halde olur dolar 8,9 arası olur her halde yazıyon  işte sende

  • rr14 Ekim 2019 12:44

    diye diye alıcan galiba sonunda

  • Kerım14 Ekim 2019 12:29

    Malesef daha kötü gunler bekliyor bızı

  • tur14 Ekim 2019 12:45

    bi borsacı için her durum avantajdır

  • AHMET ÖZBİR14 Ekim 2019 12:10

    ASIL yaptırımları T.C.'nin uygulaması gerek! USA kim oluyor, alçaklar TERÖR DEVLETİ kurmak için SEKSEN BİN TIR SİLAH verdiler İslâm ve insanlık düşmanlarına! Askerimizin ve sivillerin şehid olmalarına sebep olan silahlar tek tek incelenmeli, USA'YA AİT ÇIKTIĞI TESPİT EDİLİRSE DERHAL YAPTIRIM YYGULANMALI! Adana İncirlik Üssü ANINDA KAPATILMALIDIR!..

  • mehmet14 Ekim 2019 16:29

    güzel yazmışsında ülkemiz o kadar güçlü değil. islami birlik ne zaman sağlanırsa o zaman bu çakallara gereken yapılır