E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
07 Mart 2019 - 09:28 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.13 oranında düşüşle 102.282 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

ABD ile Türkiye arasındaki siyasi gelişmeler, ticaret müzakerelerinin küresel piyasalara etkisi ve döviz kurundaki sert yükseliş Borsa İstanbul’u olumsuz yönde etkiledi. Bu durum özellikle bankacılık endeksinde dalgalanmalara neden oldu.

Borsa İstanbul güne yüzde %0.39 oranında  yükselişle 103.853 puandan başladı.

Genel olarak dar bantta seyreden BİST gün ortasına %0.26 artışla 103.724 puanla hafif primli girdi.

Gün ortasının ardından bir süre dar bantta seyreden BİST, kapanışa yakın saatte banka ve sanayi hisselerine gelen satışların etkisiyle kayıplarını artırarak günü yüzde 1.13 oranında düşüşle 102.282 puandan tamamladı.

Banka hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 1.40 oranında düşüşle işlem görürken sanayi hisseleri yüzde 1.38 oranında satıcılı seyretti.

Borsa İstanbul gün içi en düşük 102.263 seviyesini görürken, en yüksek 104.194 seviyesini test etti.

HAZİNE 25 MİLYAR AÇIK VERDİ

Öğle saatlerinden sonra piyasalarada Hazine nakit dengesi takip edildi. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit dengesi Şubat'ta 25.87 milyar TL açık verdi. Hazine verisi ise piyasalara olumsuz yansıdı. Bu gelişme sonrası borsada satışlar arttı.

BİST100 DÜN SATICILI SEYRETTİ

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası bir süre primli seyrettikten sonra döviz kurundaki yükseliş ve banka hisselerinde gerçekleşen satışlarla birlikte düşüşe geçerek günü satıcılı tamamladı.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolar %1’in üzerinde artarak 5.44 TL seviyesini aştı.

Bankacılık endeksi bir ara pozitif görünümde olsa da günü %0.36 oranında düşüşle ekside kapattı.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU

Pazartesi %19.67 olarak açıklanan ve ekonomistler tarafından olumlu karşılanan TÜFE verisi sonrası, piyasalar faiz kararını merakla bekliyordu. Beklentiler faizin değişmeyeceği yönündeydi. Merkez Bankası ekonomistleri yanıltmadı ve faizi sabit tutma kararı aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada enflasyona vurgu yaptı ve “2019 yılı enflasyonunun hedef enflasyonunun çok altında gerçekleşeceğini” belirtti. Bu bağlamda Albayrak “atılan adımlar ve tanzimin başarısıyla birlikte yıllık enflasyon %20’nin altını gördü” dedi.

S-400 KRİZİ SÜRÜYOR

ABD ile Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler piyasaları etkilemeye devam ediyor.  ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alınması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanacağı yönünde gelen açıklamalar dün piyasaları negatif etkiledi. Bu gelişmelerden sonra dün gece konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan S-400'lerle ilgili kararlı duruşunu sürdürerek ''S-400 konusunda biz işi bitirdik, o bitmiş bir şey. Onu artık konuşmamızın anlamı yok'' dedi.

PİYASALAR TEMKİNLİ

Yatırımcılar ABD-Çin ticaret müzakerelerine çözüm beklerken, Asya borsaları piyasada hâkim olan temkinlilik nedeniyle geriledi.  Wall Street'te ise kayıp sürüyor. S&P 500 endeksi yatırımcıların yılın başındaki güçlü seyrin ardından alım yapmak için neden aramaları sonucunda bir ayın en büyük günlük düşüşünü kaydetti.

Trump yönetiminin ticaret açığını azaltmayı amaçlayan "Önce Amerika" politikalarına rağmen, ithalatta güçlü iç talebin artması nedeniyle ABD ticaret açığının 2018 yılında rekor seviyeye yükseldiğini gösteren veriler de ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin endişeleri artırdı.

Küresel piyasalar geriledi

KÜRESEL PİYASALAR DÜŞÜŞTE

Yatırımcılar ABD-Çin ticaret müzakerelerine çözüm beklerken, Asya borsaları piyasada hakim olan temkinlilik nedeniyle geriledi. Euro ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantısı öncesinde baskı altında kalmaya devam ediyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi ancak geçen hafta gördüğü 5 ayın zirvesine yakın seyrediyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.8 gerilerken, Shanghai bileşik endeksi yatay seyrediyor.

Wall Street'te başlıca endeksler dün üçüncü günde de geriledi. S&P 500 endeksi yatırımcıların yılın başındaki güçlü seyrin ardından alım yapmak için neden aramaları sonucunda bir ayın en büyük günlük düşüşünü kaydetti.

Trump yönetiminin ticaret açığını azaltmayı amaçlayan "Önce Amerika" politikalarına rağmen, ithalatta güçlü iç talebin artması nedeniyle ABD ticaret açığının 2018 yılında rekor seviyeye yükseldiğini gösteren veriler de ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin endişeleri artırdı.

Dolar 5.45 lirayı aştı

DOLAR/TL 5.46 LİRA SEVİYESİNİ AŞTI

Yerel seçim öncesi ABD Türkiye ilişkilerinin yakından takip edildiği ve yükseliş yönlü baskı yarattığı dolar/TL Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı sonrası yönünü aşağı çevirdi. 

Dolar saat 18.00 itibariyle 5.4526 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4238 lira, en yüksek 5.44626 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1356 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1238 seviyesinde. Gram altın 224.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.76 seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarına ilişkin yönlendirmesini değiştirerek ilk faiz artışının zamanlamasını en erken gelecek yıla erteledi ve bankalara yeni uzun vadeli krediler sundu. Analistler hem faizlerin uzun bir süre daha mevcut düşük seviyelerde tutulacağı söylemi hem de piyasaya verilen likiditenin artacak olması açısından ECB kararının pozitif olduğunu söylüyorlar. 

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) dünkü piyasa beklentilerine paralel faiz kararına karşın yerel seçimler öncesinde ABD Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler başta üzere hassas iç ve dış gündemle sert yükseldi ve 16 Ocak'tan beri ilk kez 5.4559'u test etti.

Türkiye ABD ilişkilerine ilişkin endişeler TL'yi baskılarken piyasalar "S-400 yeni Brunson mı olacak?" sorusunun yanıtını arıyor.

TL'deki değer kaybı her ne kadar PPK kararının ardından başlasa da bankacılar tepkinin TCMB kararına yönelik oluşmadığına dikkat çektiler. 

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. Türkiye Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı. 

ABD ise Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alma planlarından vazgeçmemesi halinde ABD'nin F-35 savaş uçaklarını Türkiye'ye satmayacağı söyleminde bulunuyor. 

Erdoğan dün akşam 24 TV ve TV360 televizyonlarının ortak yayınında yaptığı açıklamada, "S-400 konusunda biz işi bitirdik, o bitmiş bir şey. Onu artık konuşmamızın anlamı yok. Çünkü gerek 
Sayın Putin ile gerekse Rusya ile biz bu anlaşmayı bitirmiş vaziyetteyiz. Yani kredi şartlarından ortak üretime varıncaya kadar bütün bunlar konuşuldu, anlaşıldı, imzalar atıldı bitti...Şimdi biz Ruslarla anlaştık, ortak üretime gireceğiz. 

Belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz" dedi. Global Source Partners'dan Atilla Yeşilada, "TCMB'nin sıkı duruşun korumasına rağmen, dolar/TL son haftaların en sert yukarı hamlelerinden birini yapıyor. Gelişmekte olan piyasalar için (dün) iyi bir gün değildi, özellikle döviz hafif güçlenen dolara yenik düşmüştü. Fakat, TL'deki değer kaybının nedenini bu trende bağlamak doğru değil. Ankara bir kez daha ABD'yle krizin arifesinde. ABD, Türkiye'yi S-400 alımından vazgeçirmeye kararlı" dedi ve ekledi: 

"Belki de, ABD Başkanı Donald Trump bir kez daha Ankara'yı uçurumunun kenarından çekip alır. Aksi halde, TL için sonun başlangıcındayız demek doğrudur. S-400 gerginliği, Rahip Brunson krizine evrilme potansiyeli taşıyor." 

ECB para politikası kararında "Yönetim Kurulu, faiz oranlarının en azından 2019 sonuna kadar ve her durumda gerekli olduğu sürece mevcut seviyelerde kalmasını bekliyor" dedi. 

Buna ek olarak, hem bankaların ECB'den daha önce aldığı 720 milyar euro borcu çevirmeleri, hem de kredi vermeye devam etmeleri için yeni bir Hedefli Uzun Vadeli Refinansman İmkanı (TLTRO) başlattı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ECB kararı gelişmekte olan ülke piyasaları açısından oldukça pozitif. Hem faizlerin uzun bir süre daha mevcut düşük seviyelerde tutulacağı söylemi hem de piyasaya verilen likiditenin artacak olması pozitif" dedi ve ekledi: 

"İlk tepki olarak TL'nin kayıplarını önemli ölçüde azalttığını görebiliyoruz. Ancak TL'deki negatif ayrışma trendinin hala devam ettiğini de görüyoruz. Bu seçim öncesi endişelerin devam ettiğinin önemli bir göstergesi" dedi. 

ECB faiz kararı ve TLTRO haricinde 2019 enflasyon tahminini yüzde 1.6'dan yüzde 1.2'ye, 2019 büyüme tahminini ise yüzde 1.7'den yüzde 1.1'e revize etti. Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortağı olan Avrupa ekonomilerindeki yavaşlama trendinin gittikçe belirginleşiyor. 

ECB'nin adımı gelişmekte olan ülke girişleri açısından pozitif olsa da, iç talebin yavaşladığı büyüme endişelerinin arttığı bir dönemde dış talebin de kötüleşeceği anlamına geliyor. 

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre AB büyümesindeki yavaşlama Türkiye ekonomisinde de büyümede 2019 için yaklaşık 0.5 puan düşüş anlamına geliyor. 

Öte yandan bu endişe dün itibarıyla TCMB'nin faiz kararı metnine de girdi. Bir önceki metne göre para politikası söylemlerinde değişikliğe gitmeyen banka Ocak ayı metninde yer alan "Dış talep gücünü korurken" ifadesine dün yayımlanan metinde "Dış talep nispeten gücünü korurken" olarak değiştirdi. Hafta başında Reuters'da öncü dış ticaret verilerinin büyüme 
üzerinde dış talep kaynaklı yeni soru işaretlerini beraberinde getirdiğine dair bir haber de yer almıştı.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.64, valörde son işlem yüzde 18.68 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.86 seviyesinde gerçekleşirken valörde saat 1704 itibarıyla son işlem yüzde 18.76 oldu. 

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.30 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.50 olurken aynı saatte valörde son işlem yüzde 15.43'e geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)