E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoockvar: Resesyon ekonomiye hızla yayılıyor---

Boockvar: Resesyon ekonomiye hızla yayılıyor

Boockvar: Resesyon ekonomiye hızla yayılıyor
16 Ağustos 2022 - 11:29 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Peter Boockvar resesyonun farklı sektörlere hızlı bir şekilde yayılmakta olduğu konusunda uyardı. Borsa uzmanı FED’in başarısız para politikası idaresi sonucu tehlikeli bölgeye doğru gidildiğini söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel resesyondan kaçış mümkün olmayabilir. Yatırım danışmanlığı şirketi Bleakley Advisory Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar konut ve üretim alanındaki son raporları göz önünde bulundurarak resesyonun ekonominin diğer bölgelerine de hızla sızmakta olduğunu söyledi.

Boockvar CNBC’deki açıklamasında, “İnsanlar içerisinde bulunduğumuz ekonomideki yavaşlama ve bunun şirket bilançoları ve kâr marjları için ne anlama geleceği konusunda yeterince hassas değiller” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Ağustos ayında ABD Ulusal Konut Üreticileri Birliği (NAHB) ve Wells Fargo Emlak Piyasası Endeksi negatif kaldı. Bu göstergelerle birlikte ABD konut üreticilerinin piyasaya olan güveni üst üste sekiz ay boyunca düşmüş oldu.

NAHB Baş Ekonomisti Robert Dietz konuyla ilgili açıklamasında, “ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen sıkı para politikası ve istikrarlı bir biçimde yükselen inşaat maliyetleri konut sektörüne resesyonu getiriyor” dedi.

Bir yıl öncesindeki bir açıklamasında da konut piyasasındaki çöküşü öngören Boockvar FED’in konut varlıklarını silecek yeni bir emlak balonunu körüklediği konusunda uyarmıştı. FED politikalarını uzun bir süredir eleştiren Boockvar merkez bankasının enflasyonla mücadele sürecinde faiz oranlarını yükselterek ve para politikasını sıkılaştırarak büyük bir hata yapmasını beklediğini söyledi.

Tehlikeli bölge

Boockvar, “Önceki faiz artırım döngülerine bakarsanız, düştükçe düşen FED fon oranının bir şeyleri bozmaya başladığını görürsünüz. Ancak bundan önce geçmişteki bütün faiz artışı döngüleri bir şeylerin kırılması ile sonlandı. Bu sebeple bir şeylerin kırılma riski altında olduğu tehlikeli bölgelere girmeye başlıyoruz” dedi.

Pazartesi günü yatırımcıların cesaretini kıracak nitelikte ikinci bir ekonomik rapor da yayınlandı. New York FED’in Ağustos ayına ilişkin Empire State İmalat Anketi 42 puan düştü. Bu düşüş yeni siparişlerde ve gönderilerdeki çöküşle bağlantılıydı. Boockvar söz konusu raporu “çirkin” olarak tasvir ediyor.

Yine de ana endeksler haftaya yükselişle başladı. Dow Jones Endeksi üst üste dördüncü pozitif gününü tamamladı. S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq, dört seansta üçüncü kez daha yükselişle kapandı.

Ancak Boockvar, rallinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu zira bir geri dönüş için erken olduğunu öne sürüyor. Ayı piyasasının üç aşamasını (inkar, pazarlık ve kabullenme) sıralayan ünlü yatırımcı borsaların şu anda inkâr döneminde olduğunu söyledi:

“Büyümenin yavaşladığı ve bilançoların, özellikle de kâr marjları üzerindeki etkisini görülmeye başlanacağı ikinci aşamanın gerçekten de daha yeni başladığımızı iddia edebilirim.”

Ancak Boockvar, yatırımcıların hala para kazanabileceğine inanıyor. Borsa uzmanı içerisinde bulunduğumuz piyasa ortamında momentumu elinde bulunduran teknoloji hisseleri yerine değerinin altındaki hisseleri öneriyor:

“Değer yatırımları yine de büyümeden daha iyi performans gösterecek. Büyüme hisselerinin değerlemeleri son düşüşlerin sonrasında bile hala görece pahalı. Hala düşük beklentilere hapsolan birçok unutulmuş değer hissesi bulunuyor.”

Borsa uzmanı ayrıca değerli metaller, doğalgaz ve petrol de dahil olmak üzere emtia hisselerini de tercih ediyor. Boockvar, “Genel olarak emtia varlıkları için hala boğa piyasası öngörüsüne sahibim. Talep tarafındaki endişeler nedeniyle oluşan geri çekilmeyi kabul ediyorum. Ancak arz tarafındaki zorluklar konusunda hala çok iyimserim” dedi.

Piyasalar fed öncesinde volatil seyrediyor

 

Resesyon endişeleri sürmeye devam ediyor

 

Çin piyasaları tedirgin etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ricardo16 Ağustos 2022 14:50

    Sorun şu anda reel % 25 enflasyon olan ABD de 2-3 puan düzeyindeki faizler değil işe gitmeden bedava hesaplara yatan maaşların çeklerin kesilmesi, ona rağmen hala hazine ultra borçlanmaya devam ediyor, sonuç olarak rakamlarla oynanmazsa ABD de enflasyon kolayca bitmez, fiili keskin resesyon olmaz sadece inşaat ve araç sektöründe yavaşlama olur, ancak fiyatlar düşmez.