E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğalar Wall Street’e geri döndü---

Boğalar Wall Street’e geri döndü

Boğalar Wall Street’e geri döndü
13 Aralık 2023 - 11:00 borsagundem.com

Wall Street analistleri, anlamlı bir sürenin ardından borsalar için yükseliş yönlü tahminlerine yeniden ağırlık vermeye başladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarına bu yıl damga vuran yükseliş, Wall Street’in en düşüş yanlısı stratejistlerinin bile borsalarla ilgili olumlu öngörülerde bulunmasını sağladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, boğalar Wall Street'e geri döndü. Wall Street’te borsa boğası yeniden sorun olmaktan çıktı.

2023 rallisi öngörüleri yükseltti

Yahoofinance’ten Josh Schafer’in haberine göre, 2022 yılındaki ‘Büyük Mali Kriz’in piyasalar için en kötü yıllardan biri olmasının ardından, 2023'te resesyona ilişkin ortak beklentiler birçok yatırımcının bu yıla girerken endişelenmesine neden oldu. Ancak piyasadaki şiddetli yükseliş, hisse senetlerini tüm zamanların en yüksek seviyelerine yaklaştırdı ve pek çok ayı piyasası anlatısını da sona erdirdi.

Tker'den Sam Ro tarafından derlenen 2023 S&P 500 hedefleri listesine göre, Wall Street'in ortalama hedefi, hisse senetlerinin bir yıl önce kabaca yatay işlem gördüğünü ortaya koyuyor. 2024 yılı için ortalama stratejist tahminleri, endeks tahminlerinin 4.775 puan seviyesinde veya listenin derlendiği 1 Aralık tarihine göre, yaklaşık yüzde 4 artışla kapanacağını öngörüyor. Aynı zorluklar, olası bir durgunluk, Fed'in faiz patikasında daha fazla belirsizlik ve daha sıkı finansal koşulların gecikmeli etkisine ilişkin endişeler, devam etse bile bu durum geçerli.

Başlangıçta hisse senetlerinin 2023'te yatay seyredeceğini öngören Bank of America'dan Savita Subramanian, S&P 500'ün gelecek yıl 5.000 puana ulaşacağını öngörüyor ve bu olumlu düşüncenin, yatırımcıların 2023 yılı boyunca ‘piyasa yapısı’nı bir kanıt olarak görmesinden kaynaklandığını açıklıyor. Subramanian, Kasım ayı sonunda medyayla gerçekleştirdiği toplantıda, “Yüksek faiz oranlarına rağmen ayakta kaldığımız bir yıl geçirdik ve işlerin ciddi bir durma noktasına geldiğini görmedik” demişti.

Aykırı ses JPMorgan'dan geliyor

Özellikle S&P 500'ün 2024'ü 4.200 puanda kapatacağını öngören JPMorgan'ın özsermaye stratejisi ekibinden hâlâ çok sayıda düşüş çağrısı geliyor. Ekip, Fed’in faiz oranlarını ne zaman ve ne kadar hızlı düşüreceğini büyük bir risk faktörü olarak görüyor.

Dubravko Lakos-Bujas liderliğindeki JPMorgan hisse senedi stratejistleri, 2024 görünümünde, “Fed'in hızlı gevşemesi olmazsa, yatırımcı konumlandırmasının ve hissiyatın çoğunlukla tersine döndüğü bir dönemde tüketici trendlerinin yumuşamasıyla gelecek yıl hisse senetleri için daha zorlu bir makro zemin bekliyoruz. Hisse senetleri artık tarihsel düşük seviyelere yakın oynaklık nedeniyle zengin bir değere sahipken, jeopolitik ve politik riskler yüksek seyretmeye devam ediyor” diyor.

Boğalara ise bu çağrıyı kulak arkası ediyor gözüküyor. Oppenheimer Baş Piyasa Stratejisti John Stoltzfus, olumlu yönde sürpriz yapan ekonomik verilere işaret ederek şöyle diyor: “Görebildiğimiz kadarıyla buradaki büyük hikaye, ABD ekonomisinin ayıların olumsuz senaryosundan daha büyük olduğu. Bu hikaye 2023 yılı boyunca bir işlerde büyük bir düşüş ve durgunluk arıyordu. Büyük kazançların masadan düşmesini istiyorlardı ama olmadı.”

Felaket tellallığı

S&P 500'ün gelecek yıl en az 5.000 puan seviyesini aşacağını öngören stratejistler arasındaki ortak nokta, birçoğunun tahmin ettiği resesyonun ya hiç gerçekleşmeyeceği ya da artık bu noktada pek de önemli olmadığı. BMO'dan Brian Belski buna ‘Korkak Tavuk durgunluğu’ adını veriyor. Bu, felaketin yaklaşmakta olduğunda ısrar eden ve kitlesel histeriye neden olan kurgusal karaktere gönderme yapıyor. Belski, gelecek yıl bir gerileme yaşanırsa bunun ‘sadece ismen bir durgunluk’ olacağını düşünüyor.

Belski, 2024 görünümünde, “İş gücü piyasası trendlerinden ipucu almaya devam edeceğiz ve bunlar daha da kötüye doğru keskin bir dönüş yapmadıkça, bu noktada durgunluk tartışmasıyla ilgilenmiyoruz” diye yazıyor.

Deutsche Bank'taki ekip ise hâlâ durgunluk kampında. Ekip, yılın ilk yarısında ekonomik büyümenin yavaşlayacağını ve ‘hafif bir durgunluk’ yaşanacağını düşünüyor. Ancak firmanın ABD'li hisse senedi stratejisti Binky Chadha'ya göre resesyon riskleri yalnızca ‘mütevazı ve kısa süreli bir satış dalgası'na yol açacak.

Chadha, ekibinin bankalarda ve döngüsel tüketici hisse senetlerinde fırsat görüyor çünkü her ikisi de zaten resesyon için fiyatlanmış durumda. Yavaşlamanın zaten fiyatlara yansıdığı göz önüne alındığında, resesyon yaşanırsa bu hisse senetleri daha az satılacak veya ekonomi tamamen toparlanırsa yükselecek.

Kazançların toparlanması

Wall Street boğalarının coşkusu, yukarı yönlü sürpriz yaratan kazanç büyümesiyle de ilişkili. Analistler, son çeyrekte kazançların bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yalnızca yüzde 0,4 oranında artmasını bekliyorlardı. Bunun yerine, FactSet verilerine göre kazançlar yüzde 4,7 oranında arttı.

Stoltzfus, “11 sektörden 8'inin olumlu kazanç büyümesi gösterdiği gerçeği ve iletişim hizmetleri, bilgi teknolojisi, ihtiyari tüketim ve finans olmak üzere bunlardan dördünün çift haneli rakamlara yükselmesi: Bu bir uyandırma çağrısı. Bu dikkat çekici” diyor.

Ve bu sektörlerde olup bitenler belki de BofA'daki Subramanian'ın gözünü daha da kamaştırıyor. Örneğin, 2023 piyasa rallisine öncülük eden 'Muhteşem Yedili' olarak da adlandırılan teknoloji hisselerinden biri olan Meta'yı işaret ediyor. Gerçekten de şirket 2023 yılını ‘verimlilik yılı’ ilan etti.

Son çeyrekte Meta'nın giderleri geçen yıla göre yüzde 7 oranında düştü. Şirketin faaliyet marjı geçen yılki yüzde 20 seviyesinden bu yıl yüzde 40'a yükseldi. Hisse senedi de benzer bir durumdaydı ve bu yıl yaklaşık yüzde 170 oranında değer kazandı.

Subramanian, “İletişim hizmetleri sektöründeki bu şirketlerin çok hızlı büyüdüklerini, maliyetleri düşürmeleri, insanları işten çıkarmaları ve kapasitelerini birleştirmeleri gerektiğini kabul ettiklerini gördük. Ve bunu çok hızlı ve çevik bir şekilde yaptılar. Ayrıca büyümeye daha az, nakit getirisine daha çok odaklandılar” diyor.

Ralli tüm hisse senetlerini ödüllendirmedi

Subramanian'a göre, S&P 500'de yüksek faiz oranı ortamında zorlanan bazı küçük ölçekli hisse senetleri, endeksin yeniden dengelenmesinin bir parçası olarak çıkarıldı ve ana ortalamadaki faiz oranı riski etkili bir şekilde azaltıldı.

Subramanian, “Fed'in faiz oranlarını artırmaya başlamasından bu yana son birkaç yılda meydana gelen çok fazla kayıp, S&P 500'deki borç riskinin bir kısmını etkili bir şekilde temizledi. Dolayısıyla, çok fazla yeniden finansman riski taşıyan, sıfır faiz oranları çağında doğan ve muhtemelen günümüzün yüzde 5'lik faiz oranları çağında bunu başaramayan şirketler, piyasa kapitalizasyonu açısından daha düşük bir seviyeye göç etti” şeklinde konuşuyor.

Ayılar için kazanç olması gereken bir yılın ardından, hisse senetleri 2023'te yeni zirvelere ulaşıyor, enflasyon başlangıçta tahmin edilenden daha hızlı soğuyor ve Fed hakkındaki tartışma, artışların ne zaman duracağından faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına doğru evrilmiş durumda. Boğalar ise yüksek momentumla ileri doğru gitmeye devam ediyor.

Subramanian, “Büyük bir resesyona girme fikri ve küresel ekonomiyi raydan çıkaran jeopolitik şoklar; bence bu risklerin çoğu önümüzde değil, arkamızda. Bu beni çok daha iyimser hissettiriyor” diyor.

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Boğaların yeni hedefi Noel rallisi

 

Her şeyin rallisinde boğalar nereye koşuyor?

 

Wall Street’te ‘yumuşak iniş’ bahisleri artıyor

 

Borsada yıl sonu rallisi yaşanır mı?

 

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YORUM13 Aralık 2023 12:45

    dünya boğa biz kömüş gibiyiz 2 aydır düşüş. Biliyorum ki K K M den gelecek paraları borsaya yöneltmesinler diye ellerinden geleni yapıyorlar TL yi zayıflatmak birinci amaçları dolar kuru 38 olmasın diye borsa üzerinde büyük oyun oluyor

  • Bir dost13 Aralık 2023 11:51

    Burada ayı oğulları devrede milyonlarca KY yi çiğniyor.