E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası ne zaman geri gelecek?---

Boğa piyasası ne zaman geri gelecek?

Boğa piyasası ne zaman geri gelecek?
21 Aralık 2022 - 11:01 borsagundem.com

Yatırımcılar ayı piyasasının çetin koşulları içinde boğuşurken boğa piyasasının ne zaman geleceği üzerine kafa yoruyor. Uzmanlar ise bu soruya, tüm olasılıkları hesaba kattıkları tatmin edici cevaplar veriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana süren çöküş, piyasalarda derin izler bırakmışa benziyor. Küresel anlamda finans piyasalarına hakim olan olumsuz hava şiddetini artırarak sürdürüyor. Herkes en kötünün gelip gelmediğini merak ederken uzmanların gelecek öngörüleri yatırımcılar için bir kılavuz niteliği taşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüm yatırımcılar, boğa piyasasının ne zaman geleceğini merak ediyor. Oysa öngörülerin ilk sırasında yer alan resesyon olasılığı bile henüz gerçekleşmiş değil.

Ekonomide daha fazla zayıflama

Bankrate’ten James Royal’ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed), kontrolden çıkmış enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırma sözü verdiğinden ve bunu şahin eylemlerle gerçekleştirmeye başladığından bu yana, yani 2022 yılının büyük bir bölümünde hisse senetleri acımasızca düşüyor. Kısa vadeli faiz oranlarının uzun vadeli faiz oranlarının üzerinde olmasıyla, yani getiri eğrisinin tersine çevrilmesiyle birlikte uzmanlar, ekonomide daha fazla zayıflama öngörüyor. Bir resesyon henüz başlamamışken, yatırımcılar hisse senetlerinin ne zaman tekrar yükselebileceğini merak ediyor.

New York merkezli finansal hizmetler şirketi Bankrate, Market Mavens Dördüncü Çeyrek 2022 Anketi’nin (Market Mavens Fourth Quarter 2022 Survey) bir parçası olarak yatırım uzmanlarına bu soruyu yöneltiyor ve onlara hisse senetlerinin yükselişe geçeceği bir sonraki boğa piyasasının ne zaman başlayacağını soruyor. İşte uzmanların bir sonraki boğa piyasasının ne zaman başlayacağına dair öngörüleri…

Yüzde 57, 2023 yılında boğa piyasası bekliyor

2022'de hisse senedi yatırımcısı olmak pek eğlenceli olmadı. Hisse senetleri yıl boyunca artan faiz oranlarına tepki olarak büyük düşüşler kaydetti. Üstüne üstlük, Fed'in faiz oranlarını ne zaman durduracağına dair belirsizlik de sürüyor. Fed'in agresif faiz artırımlarına rağmen, enflasyon inatla yüksek kalmayı sürdürüyor.

Artan faiz oranları sonrası getiri eğrisinin tersine döndüğü görülüyor ve bu, resesyonun yolda olduğunun sinyalini veriyor. Bir durgunluk henüz gerçekleşmemiş olsa da, birçok yatırımcı bunu kaçınılmaz bir sonuç olarak görüyor. Ancak yatırımcılar yine de, bir sonraki boğa piyasasının ne zaman başlayacağına odaklanıyor. Ankete katılan uzmanlara göre;

Yüzde 7, “Yeni bir boğa piyasası çoktan başladı” diyor.

Yüzde 21, “Gelecek yılın Temmuz ayından önce, veya gelecek altı ay içinde, yeni bir boğa piyasası başlayabilir” diyor.

Yaklaşık yüzde 36, “Gelecek yılın ikinci yarısında yeni bir boğa piyasası başlayabilir” diyor.

Yüzde 21, “Yeni bir boğa piyasası 2024’ten önce başlamayabilir” diyor.

Yüzde 14, “2024'ten sonra yeni bir boğa piyasası başlayabilir” diyor.

Dağılım, gelecek 18 ayı içerecek şekilde oldukça geniş bir zamana yayılıyor. Ancak uzmanların yüzde 57'si, yılın ilk yarısında veya ikinci yarısında, 2023 yılı içinde bir boğa piyasasının yeniden başlayacağını düşünüyor.

2023’ün ilk yarısı

Boğa piyasasının 2023'ün ilk yarısında geri dönmesini bekleyenler arasında, biraz fazla iyimser olduğunu kabul etse de, Hugh Johnson Economics Baş Ekonomisti Hugh Johnson yer alıyor. Johnson, “2023'ün 1. ve 2. çeyreğinde yaşanacak ‘sert bir iniş’ veya durgunluk olasılığında ekonomi veya kazançlarda iyileşme beklentileri muhtemelen iyileşmeye veya ‘iyiye dönmeye’ başlayacak” diyor. Johnson, “Bu nedenle, kulağa hayal gibi gelse ve gerçekten hayal gibi görünse de, 2023’ün birinci veya ikinci çeyreğinde daha olumlu bir finansal piyasa ortamının ortaya çıkmaya başlamasını bekliyorum” şeklinde konuşuyor.

Boğa piyasasının ilk yarıda geri dönmesinin bir başka savunucusu ise Wells Fargo Kıdemli Küresel Pazar Stratejisti Sameer Samana. Samana, “2023'ün ilk yarısında enflasyonu aşağı çekecek ve Fed'in ikinci yarıda faiz oranlarını düşürmesine izin verecek bir durgunluk öngörüyoruz. Bu, hisse senetlerinin ilk yarıda dibe vurmasına ve ekonomik bir toparlanmaya doğru yönelmesine izin vermeli” şeklinde görüş bildiriyor.

2023’ün ikinci yarısı

Briefing.com Baş Piyasa Analisti Patrick J. O'Hare'in de aralarında bulunduğu başka bir grup uzman ise, boğa piyasasının 2023'ün ikinci yarısında geri döneceğini söylüyor. O’hare, “Kazanç tahminlerinin yeterince düşürüldüğü fikrine güven duyulduğunda ve böylece yatırımcıların bir değer tuzağına düşme konusundaki endişeleri büyük ölçüde azaldığında ve Fed'in oranları düşürmeye başlayacağına dair güvenli bir kanaat oluştuğunda, yeni bir boğa piyasası başlamalıdır” diyor. O'Hare “Bunun, 2023'ün ikinci yarısında meyvelerini vermeye başlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

İkinci yarıda toparlanma bekleyen bu gruba, Farr, Miller and Washington CEO’su Michael Farr’ı da eklemek gerekiyor. Farr, “Bu biraz fazla net bir tahmin” diyor. Farr, “2024'ün başları da geçerli, ancak hisse senetleri tipik olarak Fed sıkılaştırmayı bıraktıktan sonra toparlanmaya başlıyor” şeklinde konuşuyor.

CFRA Research Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall da ikinci yarıda borsalarda bir geri dönüş öngörüyor ve yakın vadede bir resesyon gerçekleşmesini bekliyor. Ancak Stovall, borsaların, 2007-2009 arasında olduğu gibi bazı zorlu ayı piyasalarının gördüğü yüzde 40 veya daha fazla oranda bir düşüşe henüz ulaşmadığı konusunda yatırımcıları uyarıyor.

2024

Advisors Capital Management Baş Yatırım Sorumlusu Charles Lieberman da dahil olmak üzere diğer uzmanlar ise, yeni bir boğa piyasasının başlamasını 2024 yılına kadar beklemiyor. Lieberman, “Fed, önerdikleri ve son ekonomik verilerin ima ettiği gibi faiz oranlarını artırmaya devam ederse, piyasa yanlış fiyatlanıyor demektir” diyor. Lieberman, “Enflasyonun hızlı bir şekilde yumuşaması pek olası değil, bu nedenle faiz oranlarının yükselmesi ve daha uzun süre yüksek kalması gerekiyor. Bu da, ekonomiyi rahat bırakmak için gereken faiz oranı indirimlerinin muhtemelen 2024'e kadar beklemesi gerektiğini gösteriyor” diyor.

Sonuç olarak, resmi olarak henüz başlamamış bir resesyon, enflasyonun yüksek kalması ve Fed'in önümüzdeki aylarda daha fazla oran artırma sözü vermesi nedeniyle, yatırımcılar buna fazlasıyla hazır olsa bile, bir boğa piyasasının henüz tam olarak ortaya çıkmaya hazır olmayabileceği görülüyor.

Boğa piyasası senaryosunun iki zayıf noktası

 

“Boğa döngüsü başlamak üzere”

 

Boğa piyasası için aşılması gereken 3 engel

 

A1 Capital'den 2023 için beklentiler

 

2023 ayı piyasası yılı olacak

 

Morgan Stanley, 2023'te S&P 500 için karamsar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)