E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıA1 Capital'den 2023 için beklentiler---

A1 Capital'den 2023 için beklentiler

A1 Capital'den 2023 için beklentiler
21 Aralık 2022 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

2023 ilk çeyrek beklentilerimiz - 2

Avrupa Merkez Bankası, art arda dördüncü faiz artışında bu kez faizleri 50 baz puan artırdı ve yüksek borçlanma maliyetlerinin sonunda enflasyonun kontrolden çıkmasını durduracağını umarak Mart ayından itibaren şişkin bilançosunu küçültme planlarını açıkladı. ECB’nin makroekonomik tahminlerinde enflasyon beklentisini %5,5’den %6,3’e çıkarırken, büyüme tahmini %0,9’dan % 0,5 indirmesi, faiz artırım sürecinin güçlü şekilde devam edeceğinin göstergeleri, bizim tahminimizde ECB'nin 2023'ün ilk yarısında iki kez 50 baz puanlık faiz artırımı yapmasını ve bunu iki kez 25'er baz puanlık faiz artırımlarının takip etmesi yönünde. Bu da parite beklentimizin 1,05 - 1,08 aralığında olması gerektiğini göstermekte. KKM’de döviz getirisinin son dönemde olmaması ve TL yatırım araçları çerisinde getiri açısından BIST’ın alternatifsiz olması, yüksek enflasyonla birleşince BIST’deki yatırımcı sayısı 4 mn sınırına doğru ilerliyor ki , seçime kadar bu sayının 4,5 milyonu geçmesi sürpriz olmayacaktır, piyasaya yeni para girişi demektir. Bu da hisse senetlerinde pozisyonumuzu korumak anlamına geldiğinde %70 hisse, mevduat tabanlı katı yatırımcıları için %20 ÖST bono/tahvili ve %10’da altın dağılımlı bir portföyü tercih ediyoruz.

Halka arzlarda 3 aylık bir durgunluk yaşadıktan sonra halka arz temposunun kaldığı yerden devam ettiğini görmekteyiz. Şirketler açısından ucuz finansman kaynağı, yatırımcılar içinse güçlü şirketlere ortak olma fırsatı.2021’deki 52 arzdan sonra , 2022'de de şimdilik 34 şirket halka arz edildi. Ve talepler hep çok güçlüydü bu yüzden de dağıtım şekilleri dikkat çeker duruma geldi. Eşit mi Oransal mı? Yüksek enflasyon ve TL enstrüman getirilerinde Borsanın alternatifsiz kalması ( kur zaten son 4 aydır yatay bantta) Borsa İstanbul’daki bakiyeli yatırımcı sayısının 3,5 milyonu geçmesini sağladı. Genelde arz edilen hisse senetlerinin parlak performansı yatırımcının halk arza katılımını daha da arttırdı. Döngü yeni yatırımcıların artması ile yeni halka arzların devreye girmesi şeklinde devam etti ve 2023’de de devam edecektir. Zaten son verilerle spk onayı beklenen 30’a yakın şirket bulunmaktadır.

Uygulanan Ekonomi Politikası ve Regülasyonların yabancı nezdinde belirsizlik yaratması 2022 yılında yabancıların hisse senedinden çıkış yapmasının temel nedeni olarak gözükmekte. Benzer etki zaten DIBS piyasasında da hakim. 2022 başından bu yana BIST’te toplam 3,47 milyar dolar satış yapan yabancı yatırımcılar, DİBS tarafında da 2,21 milyar dolar çıkış gerçekleştirdiler. Böylece yılbaşından buyana toplam yabancı satışı 5,68 milyar dolara ulaştı. Hisse senedi piyasasında yabancıların %42,9 olan payı, geçen yıl 40,6’ye şimdi son veriyle % 29,6 ‘ye geriledi. 2023’de bu ivmenin terse dönmesi için ilk koşul uyguladığımız politikalara ve bunun makro ekonomik verilere etkisine yabancının ikna olması. Bu durum zaten çok net bir şekilde kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen ülke notlarımızın seviyesinde de anlaşılmakta.

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

BoJ’un sürpriz hamlesi borsaları sarstı

 

Günün önemli şirket haberleri 21/12/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)