E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBofA: Borsalar tahvil baskısından kurtuluyor---

BofA: Borsalar tahvil baskısından kurtuluyor

BofA: Borsalar tahvil baskısından kurtuluyor
19 Ekim 2023 - 15:10 borsagundem.com

Tahvil faizlerindeki olağanüstü yükselişler bir süredir küresel yatırımcıların en çok endişe ettiği konular arasındaydı. Ancak BofA analistlerine göre tahvillerin hisse senetleri üzerindeki etkileri hafifliyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America tahvil piyasasının darbesi altında ezilen hisse senedi yatırımcılarına teselli verdi. Bloomberg’ün haberine göre BofA yetkilileri yatırımcılar için işlerin yavaş da olsa daha iyiye gitmekte olduğunu söyledi.

BofA Stratejisti Yuri Seliger son haftalarda hisse senetleri ve şirket tahvilleri piyasalarının tahvil piyasalarının Amerikan devlet tahvili piyasasına göre değil kendi ritimlerine göre hareket ettiğini belirtiyor. Seliger’a göre ABD tahvillerindeki tarihi dalgalanmalar dünyanın en önemli tahvil piyasasını sarsmaya devam etse de ekonomik büyüme konusundaki boğa piyasası sinyalleri risk iştahını besliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan devlet tahvil faizleri ile Wall Street hisse senedi fiyatları arasında negatif korelasyona dayalı bir ilişki bulunuyor. Diğer bir deyişle devlet tahvili getirilerindeki sert yükselişler hisse senedi piyasalarını baskılıyor ve satışa zorluyor. Ancak BofA’nın son göstergeleri bu korelasyonun zayıfladığını gösterir nitelikte.

Seliger iki varlık arasındaki negatif korelasyona atıfta bulunarak, “Bu dengeleyici bir hareket ve görünüşe göre denge hafif de olsa daha az negatife hale gelmiş durumda” ifadelerine yer verdi.

Bir BofA analizine göre, ABD’de yatırım yapılabilir alım-satım marjları ile 10 yıllık ABD Hazinesi getiri arasındaki 20 günlük pozitif korelasyon eylül başındaki %53 seviyesinden %21’e kadar geriledi. Bu arada, faizler ve hisse senetleri arasındaki negatif korelasyon da, ağustos başındaki %85'ten %24'e geriledi.

Faiz oranlarının bundan sonraki süreçte hangi yöne gideceğini değerlendirmeye çalışılırken faiz oranlarının volatilitesi yatırımcı gündeminin merkezinde yer aldı. Bu hafta açıklanan güçlü perakende satış verileri, daha uzun vadeli faiz artışı ihtimallerini destekledi ve 20 yıllık ABD Hazine tahvillerinde derinleşen bir satış dalgasına yol açtı.

Amerikan devlet tahvili piyasasının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi bu hafta yaklaşık 30 baz puan artarak çarşamba günü birkaç yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD hisse senetleri ve yüksek getirili şirket tahvillerini izleyen bir Bloomberg endeksine göre alım-satım marjlarındaki hareketlerinse görece daha sakin kaldığı dikkat çekti.

Devlet tahvilleri ile riskli varlıklar arasındaki korelasyonun zayıflaması piyasaların tahvil faizlerindeki şok değişimlerden piyasaların biraz daha yalıtıldığını gösteriyor. Ancak bu eğilimin devam edip edemeyeceğini söylemek için henüz çok erken.

Seligen, “Reaksiyon son zamanlarda bir miktar azaldı. Bu iyi bir şey. Ancak tahvillerdeki satışların hızlanması ihtimalinde bu durum değişebilir. Tahvil oranlarının nereye gittiği konusunda çok fazla belirsizlik var” dedi.

Bank of America CEO'sundan tüketicilere uyarı: Zor günler yaklaşıyor

 

FED’in yüzde 2 hedefi ne kadar gerçekçi?

 

Wall Street’te ‘Kara Pazartesi’ korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)